Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

jakieś takie delikatne to. Te przetłoczenia świadczą o cienkiej blaszce. Emalia? - dziwne. Te profile też mają mały przekrój - ryzyko szybkiego zarośnięcia. A co przy zapaleniu się sadzy?

Ja bym tego nie zakładał.

Zrezygnowałem z tego ze względu na wymiary, po prostu była za długie. Dziękuje za sugestie, też mnie zastanawiało jak szybko będzie się to zatykać. Kupię chyba taką "falbankę" przykręcaną na rure i najwyżej na górę pieca położę parę kostek z czarnego szamotu. Zawsze coś.

Dziękuję za dziękuję, bo to nieczęste.

Czarny szamot prawie zawsze na plus.

Co do falbanek - czasem mogą dać skutek odwrotny. Jakbyś wrzucił fotkę sytuacyjną, to może coś by wpadło do głowy.

Zawsze trzeba pamiętać, że ciepło zachowuje się dokładnie jak światło i co trzeba zrobić, żeby w pokoju z żarówką było jaśniej - założyć klosz? - chyba nie. Jak się chce żeby reflektor samochodowy świecił mocniej w określonym kierunku, to się stosuje odbłyśnik (za moich czasów mówiło się odblaśnik).

O, to masz fajną półkę do ułożenia akumulacji.

Na deflektor to nie, bo on ma się szybko nagrzać. Można by się ewentualnie zastanowić nad deflektorem ceramicznym (jeżeli tam jest żeliwny).

Te płytki na ścianie, mimo że ciemne, powinny w miarę dobrze odbijać ciepło. O odbłyśniku (lustrze) z ocynkowanej blachy możesz jednak pomyśleć.

Nie wiem jaki szamot masz na myśli (beton?), lepsze byłyby cegły-kształtki magnezytowe lub magnetytowe, ale je trudniej znaleźć.

Mam na myśli takie cegły https://allegro.pl/oferta/cegly-szamotowe-szamot-czarne-do-pieca-kominka-6-szt-vitcas-230x114x32-mm-15305594532?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax&ev_campaign_id=17303547827&network=x&placement=&test=pmax&category=heating&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwps-zBhAiEiwALwsVYU8Y1ichB0dxuZONy23kKBa_wKM6KOjPd4cik42fBUkjZ9irhUSh6RoC0voQAvD_BwE

Te płytki na ścianie, szczególnie tej na przeciwko dłuższego boku pieca, tak się nagrzewają, że niestety kilka odparzyło. Póki wiszą, niech wiszą. Jak odpadną to wtedy pomyślę nad rekonstrukcją podłączenia do komina i trochę go odsunę od tej ściany.

Deflektor jest rzeczywiście żeliwny. Na przyszły sezon skupię się na tym szamocie.

Mam takie płytki Vitcasa

https://sklep.vitcas.pl/cegla-szamotowa-czarna-230x110x30mm.html

Kupione, żeby zrobić z nich ściankę zbierającą ciepło z komory wokół władu. Jakiś czas leżały na kominku. Fajnie się nagrzewały i dosyć długo trzymały ciepło.

• 3 months później...

Cześć.

Nie jestem @alterm, ale ten temat trochę znam.

Najczęściej bez jakiejś większej interwencji (w sensie wtargania do domu spawarki) w konstrukcję wkładu nic na to nie poradzisz. To stick-slip.

Pozostaje Ci się do tego przyzwyczaić - jak do tykania zegara lub szczekania psa sąsiada.

Nic się tu złego poza tym nie dzieje. Zakopconą szybą bym się bardziej przejmował.

W dniu 1.10.2024 o 07:26, Wojtek_796 napisał:

Cześć.

Nie jestem @alterm, ale ten temat trochę znam.

Najczęściej bez jakiejś większej interwencji (w sensie wtargania do domu spawarki) w konstrukcję wkładu nic na to nie poradzisz. To stick-slip.

Pozostaje Ci się do tego przyzwyczaić - jak do tykania zegara lub szczekania psa sąsiada.

Nic się tu złego poza tym nie dzieje. Zakopconą szybą bym się bardziej przejmował.

Okej :) Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!