Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy ja to pamiętam przed północą 200km od domu? Taki jakiś najprostszy coś jakby 2100.

taki sobie :( są gorsze :wink: brak przyłącza do powietra zewnętrznego :( mały, płytki, dużo widocznego "złomu" co kto lubi :wink:

Wkłady żeliwne, zazwyczaj (wyjątkiem jest Tarnava, do której powietrze dostaje się i tak poprzez fabryczne nóżki) nie mają przyłącza do powietrza zewnętrznego, olbrzymie różnice tempertury mogłyby spowodować pęknięcie żeliwa, w związku z tym producenci z premedytacją nie montują przyłaczy powietrza z zewnątrz do wkładów żeliwnych, konstrukcja nie ma tu nic do rzeczy i BYNAJMNIEJ, nie jest to ich wadą. Wystarczy umiejętnie doprowadzić powietrze w okolice wkładu, umiejetnie znaczy tak, że nie dmucha lodowatym powietrzem po stopach i nie grozi jednocześnie pęknięciem korpusu wkładu.

Pozdrawiam

:lol: :lol: :lol:

mała kompromitacja znajomści tematu :wink: wybrane modele żeliwne mają dopływ zew. pow. np: dowre2180 CBCC , jotul (kilka modeli)

Troche to zdanie niegramatyczne :lol: :lol: :lol:

Kompromitacją może być co najwyżej twierdzenie, że wkłady żeliwne, bez większych problemów, mogą mieć zastosowane przyłącza dla świeżego powietrza z zewnątrz. Z tego własnie względu nie mają. Jaki problem odlać część korpusu z przyłączem??

A Tarnava ma to rozwiazane pośrednio, Jotul natomiast umknął mojej uwadze i nie widzę w tym żadnej ujmy na honorze. Pewnie tylko producentowi wiadomo w jaki sposób to rozwiazał, że nie skutkuje to pękaniem korpusów tych wkładów. A jesłi chodzi o Dovre to się nie wypowiadam.

Ponadto, użyłem słowa zawyczaj :wink:

Pan jak mniemam czuje się zagrożony moim powrotem stąd taka a nie inna retoryka :lol: :lol: :lol:

Może założy Pan też własny temat ?? Ja chętnie i tam się poudzielam :wink:

Podsumowując to, nie będę komentował ile razy Pan się skompromitował niewiedzą techniczną a nie jak w moim przypadku niewiedzą wynikającą z nieznajomości modeli wkładów, które akurat Pan montuje a montuje je Pan, sam wie najlepiej, dlaczego.

Pozdrawiam i życzę dystansu.

Konkurencja jest pożądana, nie przez Pana, nie przeze mnie ale przez klientów :D

Pan jak mniemam czuje się zagrożony moim powrotem stąd taka a nie inna retoryka

Może założy Pan też własny temat ??

naruszyłem "prawa autorskie" pańskiego "opuszczonego" wątku ??? :roll: :lol: :lol: :lol: własność prywatna ??? :roll: wystarczy porównać reklamę w naszych odnośnikach :wink:

Alterm przepraszam ze sie wtracam,ale kolega ma nick an-bud a nie ak-bud :D

pozdrawiam

Uważaj, bo zaraz się dowiesz, że w tym wątku nie zwraca się uwagi Alterm'owi :wink:

Hahhhahaaaa

Ależ oczywiście, jeśli kto ma ochotę to niech zwraca. Nie obrażę się. Pozdrawiam :wink:

Pan jak mniemam czuje się zagrożony moim powrotem stąd taka a nie inna retoryka

Może założy Pan też własny temat ??

naruszyłem "prawa autorskie" pańskiego "opuszczonego" wątku ??? :roll: :lol: :lol: :lol: własność prywatna ??? :roll: wystarczy porównać reklamę w naszych odnośnikach :wink:

Nie naruszył Pan moich praw, nie obrażam się i nie jestem z porcelany i nie ja pierwszy zaczepiłem Pana.

Jesteśmy tu po to żeby pomagać ludziom a nie udowadniać sobie kto ma rację.

Niech ocenią to forumowicze.

Dlatego niesmacznym było sugerowanie, że "

...nie mam praktyki czy też wyciągam błędne wnioski lub te bardziej mi pasujące albo wręcz zarzucać mi kompromitację w kwestii nieznajomości specyfiki wkładów grzewczych..."

Nie trzeba profesora metalurgii by wiedzieć, że żeliwo jest zdecydowanie bardziej narażone na różnice temperatur niż stal, dlatego w prawie każdym wkładzie stalowym wlot dla powietrza z zewnątrz jest a we wkładach żeliwnych zazwyczaj go nie ma. Są wyjątki ale potwierdzające regułę.

I nie jest to wadą wkładów żeliwnych.

Co do reklamy, o którą mnie Pan "posądza", to nie wydaje mi się, że strona www, która nie jest nawet ukończona jest dobrą formą reklamy...

Nie działamy w POLITYCE, nie musimy wylewać na siebie pomyj, w związku z czym wydaje mie się, że bezsensem będzie dalsze przekomarzanie się i robienie tu "obory", proponuję skupić się na meritum i co najwyżej współpracować, pomagając ludziom.

Pozdrawiam

i nie ja pierwszy zaczepiłem Pana.

An-bud jest jednym z "najlepszych doradców na tym forum", a więc forumowicze już dawno docenili jego pomoc.

Chcę jeszcze dodać, że było tu spokojnie i ciepło..., i niech powróci jak było :evil:

szukam wkładu kominkowego - dom parterowy 126 m, ogrzewanie kominek z DGP + grzejniki elektr.,ale kominek ma byc głownym zrodlem ciepla.

mamy doprowadzenie powietrza z zewnątrz.

poradzcie jakie wkłady by sie tu nadawały ?

szukałam troche i takie modele są na tapecie :

-Spartherm Ambiente Bravo lub Spartherm varia 1V -510

-Hajduk prisma

-Varm F 670/500

-Dovre 2180CBC

tarnavy mi sie nie podobaja , a Dynamic nie wiem czy maja powietrze z zewnątrz...

An-bud jest jednym z "najlepszych doradców na tym forum", a więc forumowicze już dawno docenili jego pomoc.

Chcę jeszcze dodać, że było tu spokojnie i ciepło..., i niech powróci jak było :evil:

Rozumiem szczególną zażyłość z An-bud'em i szanuję.

Tak czy inaczej nie pozwolę by ktoś inny mnie obrażał, bo z racji ilości napisanych postów osiągnął pułap "najlepszego doradcy na tym forum".

Jeśli ktoś będzie miał ochotę mnie posłuchać to posłucha, jesli nie świat się nie zawali.

A ciepło i przytulnie będzie jeśli starzy wyjadacze do których nie należy tylko An-bud :wink: a Pan/i też, nie będą rościli sobie praw od dzielenia i rządzenia !!! :evil:

Konkurencja jest porządana :evil: Czy się to Pani/Panu podoba czy nie !!! :evil:

Pozdrawiam

szukam wkładu kominkowego - dom parterowy 126 m, ogrzewanie kominek z DGP + grzejniki elektr.,ale kominek ma byc głownym zrodlem ciepla.

mamy doprowadzenie powietrza z zewnątrz.

poradzcie jakie wkłady by sie tu nadawały ?

szukałam troche i takie modele są na tapecie :

-Spartherm Ambiente Bravo lub Spartherm varia 1V -510

-Hajduk prisma

-Varm F 670/500

-Dovre 2180CBC

tarnavy mi sie nie podobaja , a Dynamic nie wiem czy maja powietrze z zewnątrz...

ja bym brał pod uwagę spartherma i dovre (dovre bez fabrycznego dystrybutora !)

Rozumiem szczególną zażyłość z An-bud'em i szanuję.

Tak czy inaczej nie pozwolę by ktoś inny mnie obrażał, bo z racji ilości napisanych postów osiągnął pułap "najlepszego doradcy na tym forum".

Jeśli ktoś będzie miał ochotę mnie posłuchać to posłucha, jesli nie świat się nie zawali.

A ciepło i przytulnie będzie jeśli starzy wyjadacze do których nie należy tylko An-bud :wink: a Pan/i też, nie będą rościli sobie praw od dzielenia i rządzenia !!! :evil:

Konkurencja jest porządana :evil: Czy się to Pani/Panu podoba czy nie !!! :evil:

Pozdrawiam

Po tylu latach na forum można by pomyśleć że alterm poznał panujące tu zasady :( zwracamy się do siebie na TY :wink: (Jurek jestem) A Ty zachowujesz się jak prezes pis-u i jego brat :cry: Może ciut przesadziłem, ale zaczełeś się czepiać, komentować każdą moją odpowiedz, np: droga na skróty, było też o konstrucji-

Od wkładu zależy tyle, ile ewentualnie dymu wydostanie się podczas nieumiejętnego otwierania drzwiczek, wtedy ten dym dostanie się do komory grzewczej
mam rozumieć że wkład żeliwny za 700zł jest prawie taki sam co za 7000zł :lol: 1 i 2 żeliwny :wink: to jak maluch i mercedes, to i to samochód :lol: przegiełeś troszkę proponując mi otworzenie własnego wątku, "delkatnie" sugerując abym się z twojego wynosił :(

a to było ciekawe :

(wyjątkiem jest Tarnava, do której powietrze dostaje się i tak poprzez fabryczne nóżki) nie mają przyłącza do powietrza zewnętrznego, olbrzymie różnice tempertury mogłyby spowodować pęknięcie żeliwa, w związku z tym producenci z premedytacją nie montują przyłaczy powietrza z zewnątrz do wkładów żeliwnych, konstrukcja nie ma tu nic do rzeczy
a jednak kilka firm potrafi zrobić paleniska żeliwne z doprowadzeniem powietrza zewnętrnego 8) jak oni to robią, może cuda :wink:

Całe życie człowiek się uczy :wink: pierwszy kominek zbudowałem w 1980r. w przyszłym roku przekazuję interes Chłopakowi, (teraz go uczę roboty) mnie to się znudziło :D czas na zmiany, :lol: zajmę się czymś innym. Czasem mam szalone pomysły :wink:

ps. na forum długo udawałem że zrobiłem tylko kilka kominków :wink:

Pozdrawiam

Jerzy A.