mariobros35 21.11.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Interesuje mnie wymagany sposób podłączenia rur do kominka (z płaszczem wodnym, ulrich). Jestem kompletnym laikiem (proszę wybaczyć), ale niezbędna jest mi odpowiedź na pytanie związane ze sposobem podłączenia rur do kominka i wpływem tegoż podłączenia na wydajność ogrzewania. Toczy się pewna dyskusja między hydraulikami - czy te rury, które podłącza się bezpośrednio do kominka (nie spalinowa! - te, które idą z boku) mają być podłączone po jednej stronie czy po przeciwnych? Bardzo proszę o szybką i rzeczową odpowiedź. jeżeli nie wiedzą takich podstawowych żeczy to lepiej pogoń ich odrazu zanim nie narobią ci więcej bigosu z podłączeniem oczywiście podłączenia wykonuje się na krzyż to znaczy jeżeli zasilenie po prawej stronie to powrót po lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 22.11.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 posiadam jotula 18 z,, nadstawką wodną",do tego piecyk gazowy.Jaki sterownik do jorula warto zaistalować?Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.11.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 posiadam jotula 18 z,, nadstawką wodną",do tego piecyk gazowy.Jaki sterownik do jorula warto zaistalować?Z góry dziękuję za pomoc. Masz na myśli sterownik do pompy cyrkulacyjnej oczywiście jeżeli tak to zastosuj sterownik eurostera 1100 E do pomp c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 22.11.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 chcę zakupić wkład kominkowy; szyba pryzmatyczna ma być do dogrzewania pomieszczeń, no i na wieczorne posiadówki latem nie jako główne źródło ciepła jakiego producenta polecacie; może jakiś sklep internetowy, który się tym zajmuje? no i czy ma być to kominek z szybrem czy bez? jakie to ma znaczenie co sądziecie o producencie chazelles - kominek solo P 90 o ile pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walka 27.11.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 WitamDługo szukałem na forum ale jakoś nie znalazłem informacji. Mam kominek obudowany płytą GK, pod nią wełna mineralna gr 3 cm ta do izolacji kominków. Wszytko zamontowane na profilach stalowych. Teraz chciałbym w koncu wykończyć kominek i przykleić płyte marmurowa bądź granitową i tu pojawia sie problem jak ja przymocować? Czy wystarczy ja tylko przykleić i jak tak to czym, chodzi o rodzaj kleju, cementowy, na żywicach, do jakich temperatur a może sa jakieś specjalne do kominków? Czy może trzeba płytę jaszcze jakoś do obudowy przymocować, tylko jak skoro to kartongips? Dodam że płyta kamienna będzie miala 2cm grubości, wysokość około 1,6m, szerokość 0,9m z otworem na wkład i stać ma również na podłodze.Proszę o możliwie szybką odpowiedź gdyż w sobote chce jechać do kamieniarza żeby ją zamówić i mogę kazać mu wstawić w niej jakieś prety czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 27.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 czy ma ktoś taki kominek Wkłady kominkowe Chazelles P 70 i druga sparawa czy musi być szyber - bo kominek występuje z i bez, przy czym z szybrem to cena wyższa o 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek 99 04.12.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 An-bud nie mam instalacji na rozprowadzenie gorącego powietrza bo deweloper o tym nie pomyślał i według niego, kominek miał byc tylko dekoracją. Kominek musi byc narożny,żeby nie zajmował zbyt dużo miejsca. Mam zamiar poprowadzic dwa przewody(jeden na schody a drugi do pokoju nad kominkiem) aby nie puszczac całego ciepła w komin!!! Znalazłem kominek LECHMA PP-190 korner Standard lub Pryzma jednolita (jeszcze nie wiem ale to nie ma znaczenia,)chciałem zapytac co sądzisz o tym kominku?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.12.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Cześć Macie takie / podobne nasady kominowe : ? http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=4&xid=5#poz http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/658t_3b.jpg Wykonawca doradza, żeby zastosować cos takiego, powody to lepsze "wyciąg" spalin i "nie buchanie" dymem przy otwieraniu drzwiczek i dokładaniu drzewa ... Poradzicie ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 04.12.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Majki u mnie wykonawca obudowy kominka też będzie takie coś zakładał na komin. Używał tych samych argumentów co u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.12.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 mathiasso - no to ql jest nas dwóch A serio : temepratura w parametrach podawanych nie powinna przekraczać 150 st. C. Ile mają spaliny na wylocie z komina kominka ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 04.12.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Cześć Macie takie / podobne nasady kominowe : ? http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=4&xid=5#poz http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/658t_3b.jpg Wykonawca doradza, żeby zastosować cos takiego, powody to lepsze "wyciąg" spalin i "nie buchanie" dymem przy otwieraniu drzwiczek i dokładaniu drzewa ... Poradzicie ? pozdrawiam, majki No niewiem ,niewiem taka nasada to raczej do wentylacji a nie do kominka, fachowcem nie jestem ,fakt napewno poprawia ciung Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.12.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 kubek2002 Cytat z linku : Zastosowanie:- do wspomagania wentylacji grawitacyjnej wywiewnej;- kiedy występują zawirowania powietrza na wylocie komina spowodowane jego niekorzystnym usytuowaniem;- przy niekorzystnej konfiguracji terenu, silnych i częstych wiatrach (II i III strefa obciążenia wiatrem);- kiedy brak jest ustabilizowanego ciągu kominowego lub jest on zbyt mały. Dlatego pytam, czy ktoś stosował ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 04.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 kubek2002 Cytat z linku : Zastosowanie: - do wspomagania wentylacji grawitacyjnej wywiewnej; - kiedy występują zawirowania powietrza na wylocie komina spowodowane jego niekorzystnym usytuowaniem; - przy niekorzystnej konfiguracji terenu, silnych i częstych wiatrach (II i III strefa obciążenia wiatrem); - kiedy brak jest ustabilizowanego ciągu kominowego lub jest on zbyt mały. Dlatego pytam, czy ktoś stosował ? pozdrawia , majki Ja bym coś takiego zastosował http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=496958045 Ta obudowa którą chcesz zastosować ma takie zastosowanie, swojego wykonawce kijem Obrotowa nasada kominowa jest urządzeniem wykorzystującym siłę wiatru do wspomagania ciągu kominowego. Przeznaczona jest do instalowania na wylotach przewodów wentylacji grawitacyjnej wywiewnej oraz grawitacyjnego odprowadzenia spalin przegrzanych (suchych) z urządzeń gazowych w budynkach zamieszkania zbiorowego, indywidualnego oraz użyteczności publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.12.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Cześć Macie takie / podobne nasady kominowe : ? http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=4&xid=5#poz http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/658t_3b.jpg Wykonawca doradza, żeby zastosować cos takiego, powody to lepsze "wyciąg" spalin i "nie buchanie" dymem przy otwieraniu drzwiczek i dokładaniu drzewa ... Poradzicie ? pozdrawiam, majki Taka nasada nie nadaje się do urządzeń wysoko temperatórowych a wiec do kominków niestety. Coś takiego sie owszem nadaje http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/ss547dr_1i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.12.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam.Wiesz co Majki - wypier.ol (sory ale kulturalniej nie wypada w tym przypadku) tego wykonawcę czym prędzej ze swojej budowy...Może uratujesz tym życie swoje i swoich bliskich.To co Gaweł umieścił to jest nasada do kominków. Ta kulista (rotowent) podziałała by jeden raz i spowodowała by zaczadzenie Twojego domu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.12.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam. Wiesz co Majki - wypier.ol (sory ale kulturalniej nie wypada w tym przypadku) tego wykonawcę czym prędzej ze swojej budowy...Może uratujesz tym życie swoje i swoich bliskich. To co Gaweł umieścił to jest nasada do kominków. Ta kulista (rotowent) podziałała by jeden raz i spowodowała by zaczadzenie Twojego domu. Pozdrawiam. Wiem. Już to sprawdziłem. Nawet mam maila od Darco. Choć znalazłem już takie nasady z wytrzymałością do 250 ct. C ... Wykonawcy nie ... wyrzucę. Za fajny jest A każdemu z nas zdarzają sie potknięcia. Jako specjalista od kominków - doradzisz mi czy są takie nasady obrotowe, poza obleśnym "strażakiem" pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.12.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Cześć...pomóżcie w wyborze. Szukam kominka ze szczelnym wkładem, który pobiera wyłacznie ( lub prawie wyłacznie ) powietrze do spalania z zewnątrz ( ze względu na rekuperator ). Po drugie musi mieć dwie szyby na przestrzał. Po trzecie z dobrze rozwiązanym systemem czystej szyby. Styl prosty, raczej nowoczesny. będzie ogrzewał ok. 140-150m. Cena do 7tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.12.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Witam. Wiesz co Majki - wypier.ol (sory ale kulturalniej nie wypada w tym przypadku) tego wykonawcę czym prędzej ze swojej budowy...Może uratujesz tym życie swoje i swoich bliskich. To co Gaweł umieścił to jest nasada do kominków. Ta kulista (rotowent) podziałała by jeden raz i spowodowała by zaczadzenie Twojego domu. Pozdrawiam. Wiem. Już to sprawdziłem. Nawet mam maila od Darco. Choć znalazłem już takie nasady z wytrzymałością do 250 ct. C ... Wykonawcy nie ... wyrzucę. Za fajny jest A każdemu z nas zdarzają sie potknięcia. Jako specjalista od kominków - doradzisz mi czy są takie nasady obrotowe, poza obleśnym "strażakiem" pozdrawiam, majki Forest_Natura dobrze radzi, wywal tego majstra albo chociaż nakieruj na właściwe tory. Fajny to może on jest, ale fachowiec bylejaki. Poza tym "obleśnym "strażakiem"" nie ma lepszej nasady kominowej do współpracy z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.12.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Cześć...pomóżcie w wyborze. Szukam kominka ze szczelnym wkładem, który pobiera wyłacznie ( lub prawie wyłacznie ) powietrze do spalania z zewnątrz ( ze względu na rekuperator ). Po drugie musi mieć dwie szyby na przestrzał. Po trzecie z dobrze rozwiązanym systemem czystej szyby. Styl prosty, raczej nowoczesny. będzie ogrzewał ok. 140-150m. Cena do 7tys. moze taki??? http://www.allegro.pl/item477575943_hurt_producent_kominek_zuzia_16kw_szyba_lewa_tyl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 moze taki??? http://www.allegro.pl/item477575943_hurt_producent_kominek_zuzia_16kw_szyba_lewa_tyl.html Dzięki za odzew Gawel, ale ten z firmy kratki nie jest szczelny, ma tylko "dodatkowe" doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts