Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Interesuje mnie wymagany sposób podłączenia rur do kominka (z płaszczem wodnym, ulrich). Jestem kompletnym laikiem (proszę wybaczyć), ale niezbędna jest mi odpowiedź na pytanie związane ze sposobem podłączenia rur do kominka i wpływem tegoż podłączenia na wydajność ogrzewania. Toczy się pewna dyskusja między hydraulikami - czy te rury, które podłącza się bezpośrednio do kominka (nie spalinowa! - te, które idą z boku) mają być podłączone po jednej stronie czy po przeciwnych?

Bardzo proszę o szybką i rzeczową odpowiedź.

jeżeli nie wiedzą takich podstawowych żeczy to lepiej pogoń ich odrazu zanim nie narobią ci więcej bigosu z podłączeniem oczywiście podłączenia wykonuje się na krzyż to znaczy jeżeli zasilenie po prawej stronie to powrót po lewej

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chcę zakupić wkład kominkowy; szyba pryzmatyczna

ma być do dogrzewania pomieszczeń, no i na wieczorne posiadówki latem

nie jako główne źródło ciepła

jakiego producenta polecacie; może jakiś sklep internetowy, który się tym zajmuje?

no i czy ma być to kominek z szybrem czy bez? jakie to ma znaczenie

co sądziecie o producencie chazelles - kominek solo P 90 o ile pamiętam

Witam

Długo szukałem na forum ale jakoś nie znalazłem informacji. Mam kominek obudowany płytą GK, pod nią wełna mineralna gr 3 cm ta do izolacji kominków. Wszytko zamontowane na profilach stalowych. Teraz chciałbym w koncu wykończyć kominek i przykleić płyte marmurowa bądź granitową i tu pojawia sie problem jak ja przymocować? Czy wystarczy ja tylko przykleić i jak tak to czym, chodzi o rodzaj kleju, cementowy, na żywicach, do jakich temperatur a może sa jakieś specjalne do kominków? Czy może trzeba płytę jaszcze jakoś do obudowy przymocować, tylko jak skoro to kartongips? Dodam że płyta kamienna będzie miala 2cm grubości, wysokość około 1,6m, szerokość 0,9m z otworem na wkład i stać ma również na podłodze.

Proszę o możliwie szybką odpowiedź gdyż w sobote chce jechać do kamieniarza żeby ją zamówić i mogę kazać mu wstawić w niej jakieś prety czy coś.

An-bud nie mam instalacji na rozprowadzenie gorącego powietrza bo deweloper o tym nie pomyślał i według niego, kominek miał byc tylko dekoracją. :evil:  Kominek musi byc narożny,żeby nie zajmował zbyt dużo miejsca. Mam zamiar poprowadzic dwa przewody(jeden na schody a drugi do pokoju nad kominkiem) aby nie puszczac całego ciepła w komin!!! Znalazłem kominek LECHMA PP-190 korner Standard lub Pryzma jednolita (jeszcze nie wiem ale to nie ma znaczenia,)chciałem zapytac co sądzisz o tym kominku?Pozdrawiam

Cześć

Macie takie / podobne nasady kominowe : ?

http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=4&xid=5#poz

http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/658t_3b.jpg

Wykonawca doradza, żeby zastosować cos takiego, powody to lepsze "wyciąg" spalin i "nie buchanie" dymem przy otwieraniu drzwiczek i dokładaniu drzewa ... :roll:

Poradzicie :oops: ?

pozdrawiam, majki

Cześć

Wykonawca doradza, żeby zastosować cos takiego, powody to lepsze "wyciąg" spalin i "nie buchanie" dymem przy otwieraniu drzwiczek i dokładaniu drzewa ... :roll:

pozdrawiam, majki

No niewiem ,niewiem taka nasada to raczej do wentylacji a nie do kominka, fachowcem nie jestem ,fakt napewno poprawia ciung :D

kubek2002

Cytat z linku :

Zastosowanie:

- do wspomagania wentylacji grawitacyjnej wywiewnej;

- kiedy występują zawirowania powietrza na wylocie komina spowodowane jego niekorzystnym usytuowaniem;

- przy niekorzystnej konfiguracji terenu, silnych i częstych wiatrach (II i III strefa obciążenia wiatrem);

- kiedy brak jest ustabilizowanego ciągu kominowego lub jest on zbyt mały.

Dlatego pytam, czy ktoś stosował ?

pozdrawiam, majki

kubek2002

Cytat z linku :

Zastosowanie:

- do wspomagania wentylacji grawitacyjnej wywiewnej;

- kiedy występują zawirowania powietrza na wylocie komina spowodowane jego niekorzystnym usytuowaniem;

- przy niekorzystnej konfiguracji terenu, silnych i częstych wiatrach (II i III strefa obciążenia wiatrem);

- kiedy brak jest ustabilizowanego ciągu kominowego lub jest on zbyt mały.

Dlatego pytam, czy ktoś stosował ?

pozdrawia

, majki

Ja bym coś takiego zastosował http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=496958045

Ta obudowa którą chcesz zastosować ma takie zastosowanie, swojego wykonawce kijem :D

Obrotowa nasada kominowa jest urządzeniem wykorzystującym siłę wiatru do wspomagania ciągu kominowego. Przeznaczona jest do instalowania na wylotach przewodów wentylacji grawitacyjnej wywiewnej oraz grawitacyjnego odprowadzenia spalin przegrzanych (suchych) z urządzeń gazowych w budynkach zamieszkania zbiorowego, indywidualnego oraz użyteczności publicznej.

Cześć

pozdrawiam, majki

Taka nasada nie nadaje się do urządzeń wysoko temperatórowych a wiec do kominków niestety.

Coś takiego sie owszem nadaje

http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/ss547dr_1i.jpg

Witam.

Wiesz co Majki - wypier.ol (sory ale kulturalniej nie wypada w tym przypadku) tego wykonawcę czym prędzej ze swojej budowy...Może uratujesz tym życie swoje i swoich bliskich.

To co Gaweł umieścił to jest nasada do kominków. Ta kulista (rotowent) podziałała by jeden raz i spowodowała by zaczadzenie Twojego domu.

Pozdrawiam.

Witam.

Wiesz co Majki - wypier.ol (sory ale kulturalniej nie wypada w tym przypadku) tego wykonawcę czym prędzej ze swojej budowy...Może uratujesz tym życie swoje i swoich bliskich.

To co Gaweł umieścił to jest nasada do kominków. Ta kulista (rotowent) podziałała by jeden raz i spowodowała by zaczadzenie Twojego domu.

Pozdrawiam.

Wiem. Już to sprawdziłem. Nawet mam maila od Darco.

Choć znalazłem już takie nasady z wytrzymałością do 250 ct. C ...

Wykonawcy nie ... wyrzucę. Za fajny jest :D A każdemu z nas zdarzają sie potknięcia.

Jako specjalista od kominków - doradzisz mi czy są takie nasady obrotowe, poza obleśnym "strażakiem" :roll:

pozdrawiam, majki

Cześć...pomóżcie w wyborze. Szukam kominka ze szczelnym wkładem, który pobiera wyłacznie ( lub prawie wyłacznie ) powietrze do spalania z zewnątrz ( ze względu na rekuperator ). Po drugie musi mieć dwie szyby na przestrzał. Po trzecie z dobrze rozwiązanym systemem czystej szyby. Styl prosty, raczej nowoczesny. będzie ogrzewał ok. 140-150m. Cena do 7tys.

Witam.

Pozdrawiam.

Wiem. Już to sprawdziłem. Nawet mam maila od Darco.

Choć znalazłem już takie nasady z wytrzymałością do 250 ct. C ...

Wykonawcy nie ... wyrzucę. Za fajny jest :D A każdemu z nas zdarzają sie potknięcia.

Jako specjalista od kominków - doradzisz mi czy są takie nasady obrotowe, poza obleśnym "strażakiem" :roll:

pozdrawiam, majki

Forest_Natura dobrze radzi, wywal tego majstra albo chociaż nakieruj na właściwe tory. Fajny to może on jest, ale fachowiec bylejaki.

Poza tym "obleśnym "strażakiem"" nie ma lepszej nasady kominowej do współpracy z kominkiem.

Cześć...pomóżcie w wyborze. Szukam kominka ze szczelnym wkładem, który pobiera wyłacznie ( lub prawie wyłacznie ) powietrze do spalania z zewnątrz ( ze względu na rekuperator ). Po drugie musi mieć dwie szyby na przestrzał. Po trzecie z dobrze rozwiązanym systemem czystej szyby. Styl prosty, raczej nowoczesny. będzie ogrzewał ok. 140-150m. Cena do 7tys.

moze taki???

http://www.allegro.pl/item477575943_hurt_producent_kominek_zuzia_16kw_szyba_lewa_tyl.html