markoto 07.12.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Zobacz moze dovre, hajduk, sparke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.12.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 No tak, tylko każda firma wypuszcza bardziej i mniej udane modele. Z jedną szybą fajna jest np. Supra Temporis II, Dovre 2180cbs, Bodart&Gonay Optifire ( zdaniem monterów i większości uzytkowników). Ja jednak szukam z szybami na przestrzał. Duzo jest takich "francuzów" LAUDEL, FONTE ( ale nie wiem jaki model jest ok ). Znalazłem też MULTIVISION 802F firmy Cheminees Seguin, Varia FD firmy Sparthem. ) Pytanie która firma daje najwięcej za cenę ok. 7000zł ( kurtyna powietrzna, popielnik, piroliza, itp. ) Może ktos ma taki wkład i moze ocenic na zasadzie za/przeciw. Tylko koniecznie wkład szczelny z zewnetrznym doprowadzeniem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.12.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 No tak, tylko każda firma wypuszcza bardziej i mniej udane modele. Z jedną szybą fajna jest np. Supra Temporis II, Dovre 2180cbs, Bodart&Gonay Optifire ( zdaniem monterów i większości uzytkowników). Ja jednak szukam z szybami na przestrzał. Duzo jest takich "francuzów" LAUDEL, FONTE ( ale nie wiem jaki model jest ok ). Znalazłem też MULTIVISION 802F firmy Cheminees Seguin, Varia FD firmy Sparthem. ) Pytanie która firma daje najwięcej za cenę ok. 7000zł ( kurtyna powietrzna, popielnik, piroliza, itp. ) Może ktos ma taki wkład i moze ocenic na zasadzie za/przeciw. Tylko koniecznie wkład szczelny z zewnetrznym doprowadzeniem powietrza. może też nowy pałac pałac 1/2 ceny ? albo nowy samochód z salonu za 1/3 to mam radę - Słodowy ( zrób to sam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 07.12.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Obawiam sie ze sparthermu w tej cenie nie znajdziesz, predzej hajduk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.12.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 An-bud chyba trochę przesadzasz. Varia FD firmy Sartherm jest do kupienia za 7000-7500zł. Multivision 80 2F Cheminees Seguin Duteriez ma m.in. szyby vitroceramiczne, kurtyny, pirolizę i popielnik i jest do kupienia za 7.500zł. Zatem zamiast "pitolić" napisz lepiej co polecasz Zawsze możesz spróbować przekonac mnie że lepiej jeszcze dołozyc 1-2 tys. niz pisać coś o pałacach na odczepnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 07.12.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Varia fd za 7tys? Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Varia fd za 7tys? Gdzie? od okolo 1800 euro netto ma prawie to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Varia fd za 7tys? Gdzie? Dokładnie 7.790zł u znajomego . Dobra ze względu na róznice kursowe przjmijmy,że szukam wkładu do 8.500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 07.12.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 No to bierz i sie ciesz mercedesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.12.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 No to bierz i sie ciesz mercedesem Czyli Twoim zdaniem do 8.500 zł nic lepszego nie znajdę ( myślałem, że inne firmy mogą mieć lepszy wkład za takie pieniądze, Spartherm każe troche płacić za reklamę - czy Sparke, Dovre nie maja ciekawych modeli z 2-ma szybami za takielub nizsze pieniądze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 07.12.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Czy wy chcecie spać w tych kominkach, że wkłady potrzeba za 8500. Ale cos mi się wydaje, że na takich wkladach to się niezłą kasę trzepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.12.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Proponuje zaczac sprzedawac lub produkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 08.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Czy wy chcecie spać w tych kominkach, że wkłady potrzeba za 8500. Ale cos mi się wydaje, że na takich wkladach to się niezłą kasę trzepie. Z dziką chęcią wydam mniej tylko kto robi tańsze, przyzwoite, szczelne wkłady z dwoma szybami na przestrzał ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.12.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam. Wiesz co Majki - wypier.ol (sory ale kulturalniej nie wypada w tym przypadku) tego wykonawcę czym prędzej ze swojej budowy...Może uratujesz tym życie swoje i swoich bliskich. To co Gaweł umieścił to jest nasada do kominków. Ta kulista (rotowent) podziałała by jeden raz i spowodowała by zaczadzenie Twojego domu. Pozdrawiam. Wiem. Już to sprawdziłem. Nawet mam maila od Darco. Choć znalazłem już takie nasady z wytrzymałością do 250 ct. C ... Wykonawcy nie ... wyrzucę. Za fajny jest A każdemu z nas zdarzają sie potknięcia. Jako specjalista od kominków - doradzisz mi czy są takie nasady obrotowe, poza obleśnym "strażakiem" pozdrawiam, majki Forest_Natura dobrze radzi, wywal tego majstra albo chociaż nakieruj na właściwe tory. Fajny to może on jest, ale fachowiec bylejaki. Poza tym "obleśnym "strażakiem"" nie ma lepszej nasady kominowej do współpracy z kominkiem. Pełna rehabilitacja majstra Dziś się z nim zgadałem jeszcze i tak jak mówicie, jak usłyszał o tej obrotowej nasadce to aż zatrząsł głową To ja sierota pomyliłem Ale zawsze sie czegoś człowiek nauczył ... Będą najprawdopodobniej takie : http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=5&xid=146&pid=698#poz http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/698prac11.jpg No i są ... ładne pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.12.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam. Majki - ta służy do całkiem innego celu Zakłada się ją jeżeli ciąg w kominie jest za duży i trzeba go zmniejszyć. A nie ma np. możliwości założenia na komin w domu regulatora ciągu (np. tzw. Upman'a) Bardzo dobrze się go reguluje. "Strażaki" i "chełmy", np. Dragon firmy Darco służą do zwiększania ciśnienia. Nasady "talerzykowe" do jego regulacji i zmniejszania. Także najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: w jakim celu ma być założony i do czego ma służyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 08.12.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Czy wy chcecie spać w tych kominkach, że wkłady potrzeba za 8500. Ale cos mi się wydaje, że na takich wkladach to się niezłą kasę trzepie. Z dziką chęcią wydam mniej tylko kto robi tańsze, przyzwoite, szczelne wkłady z dwoma szybami na przestrzał ??? No właśnie, ciekawe jaki jest w tej cenie faktyczny koszt produkcji, a ile zysku dla każdego po kolei. Bo to jest dość dziwne, żeby kawałek żeliwnego szpeja kosztował prawie tyle co samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.12.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam. Majki - ta służy do całkiem innego celu Zakłada się ją jeżeli ciąg w kominie jest za duży i trzeba go zmniejszyć. A nie ma np. możliwości założenia na komin w domu regulatora ciągu (np. tzw. Upman'a) Bardzo dobrze się go reguluje. "Strażaki" i "chełmy", np. Dragon firmy Darco służą do zwiększania ciśnienia. Nasady "talerzykowe" do jego regulacji i zmniejszania. Także najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: w jakim celu ma być założony i do czego ma służyć. Pozdrawiam. W sumie komin mam sensowny, w środku przekrój "cegła x cegła", wysokość prawie 7 m ... Ładna ma być ta nasadka, o "strażaku" juz sie wyraziłem , ostatecznościa będzie klasyczny daszek. Oczywiście funkcjonalność też ma mieć jakąś Ta nasada co pokazałem, będzie prawie taka, bo nie mogłem znaleźć na zdjęciach tej co chyba kupię. Hmmm... taki cylinder z ponacinanymi z boku szczelinami ... Juz na razie nie ważne, jak kupię, to pokażę pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 12.12.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Prosze o opinie na temat wkładu MERKURY 114 . Ma niby wszystko to czego szukam, tzn. 2 szyby na przestrzał, szczelne doprowadzenie powietrza z zewnatrz, system czystej szyby, szamot.Cena 4.500 brutto !!! Co ciekawe firma Merkury ze Stargardu Szczecinskiego bierze podobno szamot, blachę i szyby od tych samych dostawców co Spartherm czy ktos uzytkuje kominek z wkładem tej firmy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 13.12.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witam,Szukam wkładu do do kominka. Kominek ma ogrzewać okazjonalnie dom letniskowy o powieżchni 80m 2. Proszę o radę, jakie wkłady mam brać pod uwagę, czym się kierować przy zakupie?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 21.12.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam. Mamy taki problem. Mamy kominek z DGP, moc turbiny 750 m3. Powietzre rozprowadzane jest do 5 pomieszczen na poddaszu. W 3 z nich czuć wyraźny powiew ciepłego powietrza, natomias w 2 powietzre ciepłe wydobywa się jakby grawitacyjnie. Nie ma podmuchu tylko czuć lekkie ciepło. Ponieważ mamy już regipsy, dostaliśmy się do rur od góry demontując połowe strychu.Od turbiny do pokoi idą 4 rury-3 z nich do tych pokoi w których jest ok i 1 ,która na końcu rozgałęzia się poprzez trójnik do tych 2 pokoi w których jest slabo Zauważyłem, że powietzre dochodzi do trójnika wyraźnym podmuchem natomiast rozdzielając się na 2 ostatnie pokoje zupełnie wytraca swój pęd. Od trójnika do pokoi mamy raptem 0,5m rury, a mimo to wogóle nie czuć podmuchu. Nasz specjalista mówi, że tak ma być, a mnie wydaje się że nie. Robiłem test i jak zatkam 1 pokój to w 2 wieje całkiem dobrze, a jak puszczamy na 2 pokoje to nic. Macie jakąś rade?? Turbine już nam wymieniił na mocniejszą (włąsnie ta 750) i dalej nic. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts