an-bud 21.12.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam. Mamy taki problem. Mamy kominek z DGP, moc turbiny 750 m3. Powietzre rozprowadzane jest do 5 pomieszczen na poddaszu. W 3 z nich czuć wyraźny powiew ciepłego powietrza, natomias w 2 powietzre ciepłe wydobywa się jakby grawitacyjnie. Nie ma podmuchu tylko czuć lekkie ciepło. Ponieważ mamy już regipsy, dostaliśmy się do rur od góry demontując połowe strychu.Od turbiny do pokoi idą 4 rury-3 z nich do tych pokoi w których jest ok i 1 ,która na końcu rozgałęzia się poprzez trójnik do tych 2 pokoi w których jest slabo Zauważyłem, że powietzre dochodzi do trójnika wyraźnym podmuchem natomiast rozdzielając się na 2 ostatnie pokoje zupełnie wytraca swój pęd. Od trójnika do pokoi mamy raptem 0,5m rury, a mimo to wogóle nie czuć podmuchu. Nasz specjalista mówi, że tak ma być, a mnie wydaje się że nie. Robiłem test i jak zatkam 1 pokój to w 2 wieje całkiem dobrze, a jak puszczamy na 2 pokoje to nic. Macie jakąś rade?? Turbine już nam wymieniił na mocniejszą (włąsnie ta 750) i dalej nic. POzdrawiam źle rozdzielone rozprowadzenie powietrza, "specjalista" dał d... aby podpowiedzieć jak zrobić dobrze potrzebuję toszkę danych: projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 21.12.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Proszę napisz nam dokładnie jak mam rozmawiać ze specjalistą?? Jak należałoby to rozwiązać żeby to działało bo on mówi nam że wszystko już działa poprawnie. Jakich argumentów w rozmowie użyć?? A z innej beczki - co radzisz, jak można to naprawić na chwilę obecną?? Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.12.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 na trójniku traci "moc" (rozkłada na dwa pomieszczenia), przy zastosowaniu rozdzielacza "dmucha" równomiernie, każdy dom jest inny, przy kilku pomieszczeniach jest to dość proste i musi działać dobrze, ale wszystko można sp... podaj link do projektu ! i rysunek obecnej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 21.12.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Wysłałem maila z fotką tego trójnika. Proszę zobaczyć. A może jakąś redukcje założyć - da to jakis efekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 23.12.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam! Napisałem post http://forum.muratordom.pl/analiza-przed-montazem-wkladu-kominkowego-zdjecia,t147127.htm odnośnie kominka, który zamierzam zbudować sam lub częściowo przy pomocy fachowców. Ponieważ nie bardzo uzyskałem pomoc to proszę w tym pooście kompetentne osoby o pomoc. Podsumowując tamten post sytuacja wygląda następująco: 1. Kupuję kominek tarnawa to już zdecydowałem.1. Kupuję wkład o mocy 14 Kw. Dom mam ok 200 m2 ale ogrzewać kominkiem będę jakieś 140m2.2. Mój dom jest piętrowy. Kominek chcę postawić na parterze w miejscu jak na zdjęciu poniżej: http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/dom/kominek/5.jpg 3.W miejscu tym mam 3 kanały wentylacyjne (nr 2-4) i jeden kominowy (nr 1). 4. Kanał kominowy jest bardzo długi w środku komin wygląda tak: http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/dom/kominek/3.jpg Teraz pytania: 1. Czy komin jak na zdjęciu może być użyty do kominka bez dodatkowego wkładu stalowego?3. Jak widać na zdjęciu pierwszym otwór kominowy nie jest wykuty. Będę to musiał zrobić. Na jakiej wysokości najlepiej wykuć otwór i pod jakim katem dać rurę z kominka do komina. Czy mogę rurę umieścić tak jak na zdjeciu schematycznie zaznaczyłem.? 4. Z racji że mam ściany trójwarstwowe i nie chce kuć w nich dziur, nie che ciągnąć powietrza z zewnątrz. Chce ciągnąć powietrze z piwnicy lub kanałem wentylacyjnym z komina z góry np. kanałem nr 4. Czy można tak zrobić? Czy powietrze może iść z góry do kominka czy raczej z dołu. Poniżej na zdjęciu pokazuję jak wygląda pomieszczenie niżej. http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/dom/kominek/4.jpg Mógłbym np. poprzez kanał wentylacyjny nr 3 ciągnąć powietrze z pomieszczenia niżej do kominka lub np. z góry poprzez komin z zewnątrz. Co do samej obudowy to zamierzam wziąć coś takiego: http://www.mojkomputer.com.pl/images/forumy/kominek.jpg Czy ktoś brał dla siebie obudowę taką zwykła z marketu? Jaki wpływ ma jakość obudowy na grzanie kominkiem i na co zwrócić uwagę. Ja chcę wziąć coś takiego jak na zdjęciach wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 23.12.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Czy może ktoś w swoim DGP - zastosował "Turbine Zimną" ?Tak się to fachowo nazywa , ale chodzi o umiejscowienia wentylatora na wlocie ( na dole ) powietrza do komory wokół kominka , a nie jak jest to standartowo na wylocie . Gdzieś ostatnio zgłebiając tajniki DGP natknołem się na takie rozwiązanie . Może ktoś ma tak założoną turbine lub widział takie wykonanie i może pochwalić się jakimis spostrzeżeniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 23.12.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam kominkowych Fachowców i Użytkowników. Jaki kominek polecilibyście przy następujących założeniach: 1.Kominek tylko na palenie rekreacyjne (ciepło w salonie + efekt ognia)2.Szyba panoramiczna otwierana najlepiej do góry.3.Brak elektroniki (wentylatorów,etc.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.12.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam.Kominek "otwarty" jeżeli komin na to pozwoli...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 23.12.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Idea otwartego kominka jest bardzo fajna.... ale trochę obawiam się o bezpieczeństwo takiego rozwiązania.... niezbyt popularne raczej obecnie .. no i jak by to wyglądało kosztowo w porównaniu do zwykłego wkładu....dobry fachura musiałby to lepić....a i ciężko uzyskać efekt nowoczesny... Można gdzieś o tym poczytać? Komin 21x21 murowany z cegły 200 bez wkładu - długość 9m, na strychu i dachu ocieplony 3 cm styro + tynk. Powinno wystarczyć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.12.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 An-bud czy mógłbyś polecić jakiś wkład,nie musi to być 18 kw może być coś mniejszego,w nowoczesnym stylu. Prosta szyba,z dopływem zewnętrznego powietrza do 4 tyś. Dochodzę do wniosku,że za dobry kominek trzeba zapłacić jak ja lubię takie pytania wnioski wyciągnełeś bardzo dobre może odpowiem co ja bym sobie wybrał żadnego dostępnego na rynku bym nie kupił każdy wkład ma jakąś "wadę" Za darmochę to bym.... to bym coś wybrał i troszkę przerobił Ceny tych lepszych są k@##$!@ do #$#@^% Za troszkę złomu tyle kasy że @#$%$#@ rączki opadają. Trzeba zadać sobie jeszcze jedno pytanie, do czego ten kominek ? tzn. do ogrzewania, dogrzania, czy dla przyjemności widoku ognia ??? Do tego ostatniego to tylko tradycyjne otwarte palenisko. Do ogrzania to wydatek kilkunastu tysięcy na palenisko z dodatkami aby oczywiście było jako tako wygodne, oszczędne itd. i troszkę mniej do małego domku ....... a dla siebie zrobiłem sam, materiał wyszedł około 1000 zł i jest odpowiednikiem tego za kilkanaście tysięcy, ale mi chodziło o ogrzewanie .... ps. przepraszam za #$%$#@ bo ... Witam, To zdradź proszę jakieś dane techniczne tego twojego tworu. Ja szukam czegoś z PW ze szczelnym dopływem powietrza z zewnątrz. Szczerze to zrobienie czegoś takiego nie jest problemem jeśli tylko ściagnąć wymiary z gotowca. Problem z dobrą szybą i wymiarami, oraz np. z jak grubej blachy to zrobić. Zdradzisz choć trochę sojej koncepcji PS. ja poszukują czegoś z PW ze szczelnym dopływem, wyglądem najlepiej jak Edilkamin panorama tzn. szerszy a niższy i z głądką obudową tzn. żadnych żeliwnych frykasów i ozdób - taki nowocześniejszy Pozdrawiam i Wesołych świąt przy okazji życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.12.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Hmm właśnie prząglądam internet (tak tak w wigilię ale już się zwijam ) i chodzi mi o ocenę. Znalazłem taki twór http://www.hajduk.com.pl/?k=katalog&w=&d=14&d1=41 Chodzi o Hakduk model Volcano W - WH oraz kaseta MKW Pierwsze dwa mają płaszcz wodny - pasi, oraz wbudowana wężownicę co pozwala na bezpośrednio podłączenie np. do buforka który planuję bez żadnych płytkowych ustrojstw. Czy ktoś ma, wie jak to wygląda i czy dobre to to?? Taższy z szybą na bok kosztuje 5 z kawałkiem. Tylko jak tu z tym powietrzem ??? A ta kaseta MKW to taka tania ze względu na małą moc czy co? Pozdrawiam again Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.12.2008 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam, To zdradź proszę jakieś dane techniczne tego twojego tworu. Ja szukam czegoś z PW ze szczelnym dopływem powietrza z zewnątrz. Szczerze to zrobienie czegoś takiego nie jest problemem jeśli tylko ściagnąć wymiary z gotowca. Problem z dobrą szybą i wymiarami, oraz np. z jak grubej blachy to zrobić. Zdradzisz choć trochę sojej koncepcji PS. ja poszukują czegoś z PW ze szczelnym dopływem, wyglądem najlepiej jak Edilkamin panorama tzn. szerszy a niższy i z głądką obudową tzn. żadnych żeliwnych frykasów i ozdób - taki nowocześniejszy Pozdrawiam i Wesołych świąt przy okazji życzę Z pw to znalazłeś przypadkiem dobry twór tylko kasety są zawsze do d... co do zrobienia, teoretycznie prawie proste, ale trzeba ściągnąć z lepszego paleniska i troszkę dopracować z bubla wyjdzie bubel przy wodnym ciepło powinno być odbierane w górnej części paleniska a dół zablokowany np: szamotem, dobrze doprowadzone powietrze z kurtyną, i większy popielnk do pełni szczęścia potrzebny ps. edil tylko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.12.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 A podzielisz się może jakimś schematek jak powinien rozkładać się płaszcz wodny, dać pionowe płomieniówki czy może poprzecznie jakieś rurki z wodą, żebrowanie itd. jak to w piecach kiedyś stosowano. A jeśli chodzi o dół to co - nie dawać wody tylko wyłożyć całą komorę szamotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.12.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Czy możecie polecić jakąś obrotową nasadę komina - rotowent, tzw. Strażaka? Chodzi mi o uniknięcie hałasu, chciałbym to zamontować i zapomnieć, a słyszałem, że czasem przy silnym i zmiennym wietrze nasada może napsuć krwi swoją pracą... Jaki układ obrotowy należy wybrać - łożyska toczne, łożyska ślizgowe, mocowane na trzepieniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 28.12.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Apropos kominka z PW - na sąsiednim wątku znalazłem takie coś kominki pama ciekawe - co sądzi fachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.12.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 A podzielisz się może jakimś schematek jak powinien rozkładać się płaszcz wodny, dać pionowe płomieniówki czy może poprzecznie jakieś rurki z wodą, żebrowanie itd. jak to w piecach kiedyś stosowano. A jeśli chodzi o dół to co - nie dawać wody tylko wyłożyć całą komorę szamotem? Schemat mam w głowie, mam zamiar zrobić wodny według takich zasad: -konstrukcja jak w otwartym kominku (działa dobrze przy otwartych drzwiczkach) -całe palenisko z płaszczem, całość też wyłożona szamotem do zmagazynowania i wstępnego ogrzania wody dopiero po przegrzaniu szamotu -zasadniczy odbiór ciepła przez "nadstawkę" na palenisku (kilka rur dymowych (planuje 9x100mm około 1m długości) pionowo w zbiorniku) -oczywiscie pow. zewnętrzne jako kurtyna, wstępnie podgrzane od popielnika i osobno powietrze do dopalania spalin (na tylnej pochylonej ścianie) Proste? W tej chwili mam troszkę podobnie zrobiony powietrzny, potem będzie rezerwowy i do ozdoby http://foto0.m.onet.pl/_m/cebf75fa298b8faee7a4b98911595bfc,6,19,1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 28.12.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam! Proszę o poradę, jakiego typu rozwiązanie kominkowe zastosować: 1. Dom 170m2 parter, 60m2 poddasze. Bardzo dobrze ocieplony http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bdd2/bdd2.htm 2. Podstawowy system ogrzewania - podłogowe, elektryczne. 3. Kominek ma wspomagać ogrzewanie podstawowe oraz służyć jako system awaryjny na wypadek braku energii elektrycznej. 4. Kominek Jotul I18 harmony zlokalizowany w gabinecie o pow. 21m2. 5. Doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz. 6. Planowane rozprowadzenie grawitacyjne do pomieszczeń: a) sypialnia, parter, przylegające do gabinetu (5m). b) łazienka, parter, przylegające do sypialni (6m). c) sypialnia, poddasze, nad gabinetem (3m). d) łazienka, poddasze, nad gabinetem (2m). e) korytarz, poddasze (6m). Obecnie wkład nieobudowany. Radiator na rurze spalinowej. Doprowadziłem nad kominek 3 rury fi125mm i ogrzewam pomieszczenia a,b,c. Gabinet nagrzewa się mocno przez promieniowanie jak i konwekcję, co nie dziwi ze względu na brak obudowy kominka. Ciepłe powietrze dociera do wszystkich 3 ww. pomieszczeń. Działająca instalacja wentylacji mech. z rekuperatorem wspomaga nieco dystrybucję ciepła. Anemostat powrotu do rekuperatora zlokalizowany jest w suficie przed/nad kominkiem. Pytanie:::: Jakiego rodzaju konstrukcję obudowy wkładu wykorzystać, aby umożliwić jak największą akumulację ciepła oraz grawitacyjną dystrybucję ciepła ograniczając przy tym do minimum przegrzewanie gabinetu? Jako wspomaganie kominek byłby użytkowany wieczorem, intensywnie przez ok. 5-6 godzin. Jeżeli chodzi o stronę zewnętrzną/wizualną to najbardziej podobają mi się rozwiązania typu: portal lub kaflowe. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 29.12.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Hmm właśnie prząglądam internet (tak tak w wigilię ale już się zwijam ) i chodzi mi o ocenę. Znalazłem taki twór http://www.hajduk.com.pl/?k=katalog&w=&d=14&d1=41 Chodzi o Hakduk model Volcano W - WH oraz kaseta MKW Pierwsze dwa mają płaszcz wodny - pasi, oraz wbudowana wężownicę co pozwala na bezpośrednio podłączenie np. do buforka który planuję bez żadnych płytkowych ustrojstw. Czy ktoś ma, wie jak to wygląda i czy dobre to to?? Ja od miesiąca użytkuję hajduka volcano W, powietrze doprowadzone z zewnątrz, pali się w nim super, po godzinie grzania w domu ciepło i można brać kąpiel , ten kominek mam spięty z buforem z galmetu, wszystko działa rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja od miesiąca użytkuję hajduka volcano W, powietrze doprowadzone z zewnątrz, pali się w nim super, po godzinie grzania w domu ciepło i można brać kąpiel , ten kominek mam spięty z buforem z galmetu, wszystko działa rewelacyjnie. hmm, a czy on ciagnie powietrze również z pomieszczenia? Rozmawiałem z gościem z Pama-kominki i opowiadał mi jak to oni robia te ich kominki no i ciekawe, ciekawie gadał nie powiem. Niedługo maja oddać do sprzedaży nowy model 100% powietrza z zewnątrz - teraz niby dolot jest ale smużka na szybę idzie z pomieszczenia. Też jest wyłożony szamotem jak Hajduk, różni się z tego co widać popielnikiem - u Hajduka jakoś go nie widzę??>> A w międzyczasie wynalazałem takie coś http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=238 Merkury COSMO WH Pięękny, szeroki i niski, z szamotem w środku (może szyba nie będzie sie tak brudziła) i z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Piszą o jakiejś cyrkulacji powietrza - nie wiem o co cho - napisałem do nich mailika zobaczymy czy coś odpiszą Czy mi sie wydaje czy wszeskie trzy HajdukWolcano W, Mercury Cosmo WH i Aquarius z Pama-kominki sa bardzo podobne?? Co sądzą fachowcy? A jak z brudzeniem szyby jeśli są wyłożone szamotek który teoretycznie podtrzymuje temp spalania i nie pozwala wychłodzić go?? Tak w porównaniu do Lechmy to myślę że wypadnie o wiele lepiej. Pama sprzedaje przez allegro -24 KW kosztuje 5500 z automatyczą przepustnicą sterownikiem i transportem Gratis. Hajduk 6 tyś lub 7,5 za wersje z wymiennikiem - myślę nieopłacalna opcja. Co z Mercurym i jego jakością?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.12.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja od miesiąca użytkuję hajduka volcano W, powietrze doprowadzone z zewnątrz, pali się w nim super, po godzinie grzania w domu ciepło i można brać kąpiel , ten kominek mam spięty z buforem z galmetu, wszystko działa rewelacyjnie. hmm, a czy on ciagnie powietrze również z pomieszczenia? Rozmawiałem z gościem z Pama-kominki i opowiadał mi jak to oni robia te ich kominki no i ciekawe, ciekawie gadał nie powiem. Niedługo maja oddać do sprzedaży nowy model 100% powietrza z zewnątrz - teraz niby dolot jest ale smużka na szybę idzie z pomieszczenia. Też jest wyłożony szamotem jak Hajduk, różni się z tego co widać popielnikiem - u Hajduka jakoś go nie widzę??>> A w międzyczasie wynalazałem takie coś http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=238 Merkury COSMO WH Pięękny, szeroki i niski, z szamotem w środku (może szyba nie będzie sie tak brudziła) i z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Piszą o jakiejś cyrkulacji powietrza - nie wiem o co cho - napisałem do nich mailika zobaczymy czy coś odpiszą Czy mi sie wydaje czy wszeskie trzy HajdukWolcano W, Mercury Cosmo WH i Aquarius z Pama-kominki sa bardzo podobne?? Co sądzą fachowcy? A jak z brudzeniem szyby jeśli są wyłożone szamotek który teoretycznie podtrzymuje temp spalania i nie pozwala wychłodzić go?? Tak w porównaniu do Lechmy to myślę że wypadnie o wiele lepiej. Pama sprzedaje przez allegro -24 KW kosztuje 5500 z automatyczą przepustnicą sterownikiem i transportem Gratis. Hajduk 6 tyś lub 7,5 za wersje z wymiennikiem - myślę nieopłacalna opcja. Co z Mercurym i jego jakością?? zauważ iż merkury cosmo wh ma tylko 5 kw mocy płaszcza co pozwala na ogrzanie 50 no może 70 m2 powieszchni domu za pomocą c.o co dyskwalifikuje ten kominek do ogrzewania domu a może służyć jedynie do podgrzania wody w zasobniku c.u.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts