edi1977 01.01.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Czy można kominek wbudować w istniejący komin zbudowany z pełnej cegły, a w środku mający wkład ceramiczny? Innymi słowy, chodzi mi o to, żeby wkład kominkowy jak najmniej z tego komina wystawał. ... Docelowo komin został zbudowany tylko z dwoma kanałami - dymowym i jednym wentylacyjnym, który podobno musi być przy kominku. Z tego co wiem to jak by byl komin z samej cegly to tak. Nie wiem jak to sie ma jezeli jest wklad ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.01.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Czy mozesz wyjaśnic co nalezy poprawić w hajduku ? Jeśli nie chcesz publicznie to na PW... dzięki Lepiej na forum, Sam jestem ciekaw co mozna poprawic. Mam Prisme K czysta szybe i nie okopcony szamot. Mozna cos jeszcze wycisnać ??? Witam w nowym roku, oby dla wszyskich lepszym. po pierwsze, dół paleniska jest spawany punktowo (osłona doprowadzenia powietrza- warto uszczelnić )delikatnie mówiąc jest szczelny jak sito. 2. oszczędna ilość radiantów, a w górnej części paleniska całkowity ich brak 3. szamot ogranicza odbiór ciepła, wysoka temperatura gazów wylotowych-warto dać "nadstawkę" do odzyskania marnowanego ciepła 4.W palenisku zamknięcie powietrza jest częściowe (tylko to pod popielnik) warto dołożyć odcięcie na dolocie ( w czasie przerw w paleniu wychładza się palenisko- ciągły przepływ powietrza zenętrznego) ps, prawie te same wady ma prawie identyczny sparherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Czy można kominek wbudować w istniejący komin zbudowany z pełnej cegły, a w środku mający wkład ceramiczny? Innymi słowy, chodzi mi o to, żeby wkład kominkowy jak najmniej z tego komina wystawał. Komin na projekcie wyglądał tak (szukać po lewej stronie, w połowie wysokości ): Docelowo komin został zbudowany tylko z dwoma kanałami - dymowym i jednym wentylacyjnym, który podobno musi być przy kominku. Mogłeś zostawić wnękę gr 12cm na palenisko,(obmurówka wkładu ceramicznego, na projekcie od strony salonu jest 24cm, a w realu ? ) tyle to bez problemów można zyskać, zawsze to coś dla mnie 5cm to dużo w tej chwili można delikatnie wykuć. Jeżeli chcesz więcej, to trzeba dotknąć i ocenić na miejscu. w jaki sposób został zamontowany wkład ceramiczny? tzn. z ociepleniem, pustką, czy na "sztywno sklejony" z cegłami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.01.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Mogłeś zostawić wnękę gr 12cm na palenisko,(obmurówka wkładu ceramicznego, na projekcie od strony salonu jest 24cm, a w realu ? ) Myślę że będzie tyle, bo komin ma głębokość 60cm, a patrząc na wyczystkę z tyłu widzę wkład ceramiczny dosyć blisko. Jeżeli chcesz więcej, to trzeba dotknąć i ocenić na miejscu. w jaki sposób został zamontowany wkład ceramiczny? tzn. z ociepleniem, pustką, czy na "sztywno sklejony" z cegłami ??? Powiedziałbym, że z pustką. Na pewno bez ocieplenia. W każdym razie wskazujesz jednak możliwość wykonania takiego kominka? Jeżeli tak to będę męczył wykonawców, aż znajduję kogoś kto się podejmie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Mogłeś zostawić wnękę gr 12cm na palenisko,(obmurówka wkładu ceramicznego, na projekcie od strony salonu jest 24cm, a w realu ? ) Myślę że będzie tyle, bo komin ma głębokość 60cm, a patrząc na wyczystkę z tyłu widzę wkład ceramiczny dosyć blisko. Jeżeli chcesz więcej, to trzeba dotknąć i ocenić na miejscu. w jaki sposób został zamontowany wkład ceramiczny? tzn. z ociepleniem, pustką, czy na "sztywno sklejony" z cegłami ??? Powiedziałbym, że z pustką. Na pewno bez ocieplenia. W każdym razie wskazujesz jednak możliwość wykonania takiego kominka? Jeżeli tak to będę męczył wykonawców, aż znajduję kogoś kto się podejmie tego. Dokuj się do wkładu ceramicznego, i wtedy można ocenić czy wywalając dól tego wkładu spadnie, czy reszta będzie "wisieć" Masz jakieś zdjęcia z budowy komina, albo zrób po wykuciu wnęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dokuj się do wkładu ceramicznego, i wtedy można ocenić czy wywalając dól tego wkładu spadnie, czy reszta będzie "wisieć" Masz jakieś zdjęcia z budowy komina, albo zrób po wykuciu wnęki. Zrobię po dokuciu się. A powiedz mi jeszcze, jak się robi wyczystkę w sytuacji gdy kominek montuje się pod kominem? Bo na to też mi zwrócono uwagę, że wtedy kominek robi za zbiornik na popiół. Jednakże gdzie indziej czytałem, że montaż kominka pod kominem to normalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dokuj się do wkładu ceramicznego, i wtedy można ocenić czy wywalając dól tego wkładu spadnie, czy reszta będzie "wisieć" Masz jakieś zdjęcia z budowy komina, albo zrób po wykuciu wnęki. Zrobię po dokuciu się. A powiedz mi jeszcze, jak się robi wyczystkę w sytuacji gdy kominek montuje się pod kominem? Bo na to też mi zwrócono uwagę, że wtedy kominek robi za zbiornik na popiół. Jednakże gdzie indziej czytałem, że montaż kominka pod kominem to normalna sprawa. Kominek tzn. palenisko robi za wyczystkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ps, prawie te same wady ma prawie identyczny sparherm To może coś więcej, żeby nie było jak w reklamie złotego napoju z podbeskidzia.... gdzie prawie robi różnicę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Kurs euro nieco się zmienił ostatnio... może ktoś ma jakiś pomysł co możnaby wstawić zamiast spartherm varia FDh. Czy są jakieś dobre alternatywy? ps. i ani 2cm więcej szerokości nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 05.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Proszę o radę. Jaki klej zastosować do granitu we wnęce wokół wkładu, gdzie jest dość wysoka temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.01.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Arysto Takie ostatnio wynalazałem - użytkuje ktoś. Podobno mogą zrobić dowolną szerokość wkładu wodnego tzn. nie mają normalnie w ofercie ale np. taki 100x45 nie robi problemu Widziałem inny i fajnie o ma dwa takie wichajsterki którymi się steruje przepływ szybra i dolot powietrza pod spodem, nie wiem tylko jak ze szczelnością i koleś który to sprzedawał również za bardzo nie wie Słyszał li kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 06.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Arysto dziś wypłynęło ja też szukam czegoś na temat użytkowania tych wkładów z płaszczem. Moze ktoś podpowie czy warto, czy firma jest ok itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IgorM 06.01.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 WitamNiestety rurę łączącą wkład z kominem mam zamontowaną pod kątem 90 stopni zamiast 45.Jakie są tego konsekwencje i czy trzeba to poprawić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.01.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Niestety rurę łączącą wkład z kominem mam zamontowaną pod kątem 90 stopni zamiast 45. Jakie są tego konsekwencje i czy trzeba to poprawić ? Pozdrawiam jest osłabiony ciąg, zapcha się (na poziomym odcinku odłożą się sadze, popiół), przy intensywnym paleniu w jeden sezon nawet o 50% zmniejszy się ten poziomy odcinek zacznie dym z kominka "uszami wychodzić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IgorM 07.01.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam Niestety rurę łączącą wkład z kominem mam zamontowaną pod kątem 90 stopni zamiast 45. Jakie są tego konsekwencje i czy trzeba to poprawić ? Pozdrawiam jest osłabiony ciąg, zapcha się (na poziomym odcinku odłożą się sadze, popiół), przy intensywnym paleniu w jeden sezon nawet o 50% zmniejszy się ten poziomy odcinek zacznie dym z kominka "uszami wychodzić" Dzięki za info. Wkład mam ustawiony przy kominie. Rura pozioma ma długość ok. 30 - 35 cm (od końca kolanka do wejścia w komin). Czy taki krótki odcinek też może osłabiać ciąg i zapchać się za jakiś czas ? Czy rozbierać kominek, żeby zrobić pod kątem 45 ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.01.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzięki za info. Wkład mam ustawiony przy kominie. Rura pozioma ma długość ok. 30 - 35 cm (od końca kolanka do wejścia w komin). Czy taki krótki odcinek też może osłabiać ciąg i zapchać się za jakiś czas ? Czy rozbierać kominek, żeby zrobić pod kątem 45 ? Pozdrawiam możę się zapchać, jak w kolanie jest wyczystka i dojście do niej to tylko sprawdzać częściej i czyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 08.01.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 U mnie tez jest taki odcinek i czyszcze go szczotka od strony kominka.Przepycham to do komina "głównego" a potem wybieram z wyczystki. Po sezonie faktycznie troche sie tego zbiera ale bez przesady. Ale mam inne pytanie. Czy istnieje cos takiego jak optymalny ciag w kominie?? Nie wiem np 5 m/s??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dokuj się do wkładu ceramicznego, i wtedy można ocenić czy wywalając dól tego wkładu spadnie, czy reszta będzie "wisieć" Masz jakieś zdjęcia z budowy komina, albo zrób po wykuciu wnęki. Nie kułem komina, zadzwoniłem za to do wykonawcy. Wkład ceramiczny jest oblany betonem, więc nie spadnie. Komin jest węższy niż na projekcie, ma 110cm szerokości, w środku kanał dymowy z wkładem ceramicznym, kanał wentylacyjny, i kanał "nieużytkowy". Kanał dymowy jest po środku przekroju komina. Obrazek będzie lepszy (czarny - kanał dymowy, zielony - wentylacyjny, biały - nieużywany): http://lh3.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SWW_4DQhGCI/AAAAAAAAD-k/ENA3K8cpIvE/s400/komin.gif I jak to widzisz? Moją wątpliwość budzi jedynie kwestia, czy wykucie dziury (wszak dosyć sporej) w przedniej ścianie komina, nie naruszy to jego konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 08.01.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 mam pytanie chce zrobić dgp ale turbinę umieścić na strychu i dopiero z niej poprowadzić rury docelowe do pomieszczeń tak jak na rysunku.Czy będzie to wykonane prawidłowo, czy lepiej jest umieszczać turbinę zaraz nad kominkiem - ale boję się o hałas... http://img184.imageshack.us/img184/4435/rekuxg9.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 08.01.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Przydał by sie jeszcze rzut z gory. Bo patrzac na twoj schemat to nie robil bym turbiny tylko grawitacyjnie. No chyba ze chcesz przepuscic powietrze przez filtry to nie masz wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts