pablooo-exe 08.01.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 generalnie nie chodzi mi o schemat, tylko o to czy lepiej turbinę jest montować na strychu czy nad kominkiem i jeżeli na strychu to czy takie rozwiązanie jest dobre. a grawitacyjnego nie mogę dać gdyż przewody będą miał ponad 10m oraz boję się że będą miały małą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 08.01.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 nad kominkiem moze byc ja troche slychac ale wg mnie wiekszy problem bedzie z odizolowaniem jej od kominka. Moze byc troche za wysoka temperatura. Ja bym dał na stryszku tylko ze bedziesz miał strasznie długie przewody a co za tym idzie straty ciepła. Dlatego jak wstawisz schemat domu z "gory" moze cos sie sensownego wymysli. Co do grawitacji to nasi forumowi guru od kominków nie widza zadnego problemu w grawitacyjnym przesyle cieplego powietrza rura 10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IgorM 08.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dzięki za info. Wkład mam ustawiony przy kominie. Rura pozioma ma długość ok. 30 - 35 cm (od końca kolanka do wejścia w komin). Czy taki krótki odcinek też może osłabiać ciąg i zapchać się za jakiś czas ? Czy rozbierać kominek, żeby zrobić pod kątem 45 ? Pozdrawiam możę się zapchać, jak w kolanie jest wyczystka i dojście do niej to tylko sprawdzać częściej i czyścić Niestety nie ma wyczystki ani dostępu do rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 08.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 http://img233.imageshack.us/img233/3860/melodiarzut1akv2.gifhttp://img145.imageshack.us/img145/3575/melodiarzut2aav6.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 08.01.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Arysto Takie ostatnio wynalazałem - użytkuje ktoś. Podobno mogą zrobić dowolną szerokość wkładu wodnego tzn. nie mają normalnie w ofercie ale np. taki 100x45 nie robi problemu Widziałem inny i fajnie o ma dwa takie wichajsterki którymi się steruje przepływ szybra i dolot powietrza pod spodem, nie wiem tylko jak ze szczelnością i koleś który to sprzedawał również za bardzo nie wie Słyszał li kto? Mamy dokładnie taki wkład ARYSTO 10 WW. Palone od 2-3 miesięcy, jeszcze nie mieszkamy. Do tej pory bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dokuj się do wkładu ceramicznego, i wtedy można ocenić czy wywalając dól tego wkładu spadnie, czy reszta będzie "wisieć" Masz jakieś zdjęcia z budowy komina, albo zrób po wykuciu wnęki. Nie kułem komina, zadzwoniłem za to do wykonawcy. Wkład ceramiczny jest oblany betonem, więc nie spadnie. Komin jest węższy niż na projekcie, ma 110cm szerokości, w środku kanał dymowy z wkładem ceramicznym, kanał wentylacyjny, i kanał "nieużytkowy". Kanał dymowy jest po środku przekroju komina. Obrazek będzie lepszy (czarny - kanał dymowy, zielony - wentylacyjny, biały - nieużywany): http://lh3.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SWW_4DQhGCI/AAAAAAAAD-k/ENA3K8cpIvE/s400/komin.gif I jak to widzisz? Moją wątpliwość budzi jedynie kwestia, czy wykucie dziury (wszak dosyć sporej) w przedniej ścianie komina, nie naruszy to jego konstrukcji? Lepszy by był rysunek z wymiarami W projekcie wyglądało że się zmieści (szerokość komina była 156cm) Po "ulepszeniu" w realu się zmieniło i mam wątpliwości. Potrzebujesz dziurę, tzn. szerokość wnęki o wymiarach paleniska + luz po bokach na ocieplenie i przepływ powietrza. Razem szerokość paleniska +20cm. Masz przy kominie jakieś oparte podciągi, nadproża? Strop tzn. belki drewniane są tam oparte ? Teraz jest 110 cm, hmm, trochę mało na "normalny" kominek wychodzi mi że by zostały dwie boczne ścianki gr, cegły i tylna gr.? Zrobić taką wnęke w czasie budowy by było łatwiej, teraz kując możesz osłabić i komin se zrobi buuum. Można pomyśleć o poszerzeniu, wzmocnieniu boków o gr. cegły i dopiero potem wykuć (mam mało danych aby bez oglądania w realu się pod czymś takim podpisać Masz pod ręką insp. nadzoru opowiedz mu to co wyżej, popatrzy w realu i ... powinno być jak myślę, ale...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 mam pytanie chce zrobić dgp ale turbinę umieścić na strychu i dopiero z niej poprowadzić rury docelowe do pomieszczeń tak jak na rysunku. Czy będzie to wykonane prawidłowo, czy lepiej jest umieszczać turbinę zaraz nad kominkiem - ale boję się o hałas... http://img184.imageshack.us/img184/4435/rekuxg9.png Lepiej na stryszku (dojście łatwiejsze do obsługi,wymiany filtra), wyloty w okolicach okien i jak najdalej od drzwi (inaczej mogą być "martwe pola") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.01.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Lepszy by był rysunek z wymiarami W projekcie wyglądało że się zmieści (szerokość komina była 156cm) Po "ulepszeniu" w realu się zmieniło i mam wątpliwości.. Dzięki za dalsza informacje. Mógłby być kominek wąski, widziałem takie których wkład ma szerokość około 55cm - taki byłby dobry, co? ...bo ta cała heca z kominkem to zasługa mojej żony, uparła się że kominek musi być pozdrawiam żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 08.01.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam, poszukuje kominków z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza do spalania. Czy znacie jakieś ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.01.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam, poszukuje kominków z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza do spalania. Czy znacie jakieś ? pozdrawiam A te powietrze to ma być "bezpośrednio" z zewnątrz czy z wnętrza ?? Bezpośrednio to się nie da - zawsze musi być jakaś rura, chyba że chodzi Ci o kominek z otwartym paleniskiem. Pewno chodzi Ci o kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz tak ?? jeśli tak to tu mój faworyt na razie http://sparke.pl/produkt/Varm_F_L_P_330_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 08.01.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 `witam czy to prawda ze kominek z plaszczem wodnym po kilku latach sie przepala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 08.01.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A te powietrze to ma być "bezpośrednio" z zewnątrz czy z wnętrza ?? Bezpośrednio to się nie da - zawsze musi być jakaś rura, chyba że chodzi Ci o kominek z otwartym paleniskiem. Pewno chodzi Ci o kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz tak ?? jeśli tak to tu mój faworyt na razie http://sparke.pl/produkt/Varm_F_L_P_330_S Oczywiście chodzi o doprowadzenie bezpośrednio do samego wkładu z zewnątrz. No i dodam że chodzi mi o kominek z płaszczem wodnym pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.01.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Oczywiście chodzi o doprowadzenie bezpośrednio do samego wkładu z zewnątrz. pozdrawiam No to ten wkład podany wcześniej przeze mnie spełnia ten warunek: "- możliwość doprowadzenia powietrza z zewnątrz" Pełno jest takich wkładów, wystarczy czytać opisy poszczególnych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 08.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 witam jak doprowadzic powietrze do kominka mam juz wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 08.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Arysto Takie ostatnio wynalazałem - użytkuje ktoś. Podobno mogą zrobić dowolną szerokość wkładu wodnego tzn. nie mają normalnie w ofercie ale np. taki 100x45 nie robi problemu Widziałem inny i fajnie o ma dwa takie wichajsterki którymi się steruje przepływ szybra i dolot powietrza pod spodem, nie wiem tylko jak ze szczelnością i koleś który to sprzedawał również za bardzo nie wie Słyszał li kto? Mamy dokładnie taki wkład ARYSTO 10 WW. Palone od 2-3 miesięcy, jeszcze nie mieszkamy. Do tej pory bez żadnych problemów. a jak z doprowadzeniem powietrza, czy jest szczelne czy ciągnie z pomieszczenia? A możesz zamieścić jakieś fotki bo na ich stronie straśnie licho o aspekty techniczne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Oczywiście chodzi o doprowadzenie bezpośrednio do samego wkładu z zewnątrz. pozdrawiam No to ten wkład podany wcześniej przeze mnie spełnia ten warunek: "- możliwość doprowadzenia powietrza z zewnątrz" Pełno jest takich wkładów, wystarczy czytać opisy poszczególnych modeli a ten Twój z podanego linku spala więcej z pomieszczenia niż z tej zewnętrznej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.01.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Oczywiście chodzi o doprowadzenie bezpośrednio do samego wkładu z zewnątrz. pozdrawiam No to ten wkład podany wcześniej przeze mnie spełnia ten warunek: "- możliwość doprowadzenia powietrza z zewnątrz" Pełno jest takich wkładów, wystarczy czytać opisy poszczególnych modeli a ten Twój z podanego linku spala więcej z pomieszczenia niż z tej zewnętrznej rury A z czego to wywróżyłeś ?? bo ja nie kumaty za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A z czego to wywróżyłeś ?? bo ja nie kumaty za bardzo Kilka palenisk oglądałem dużo jest palenisk z niby doprowadzeniem powietrza a jak przyglądniesz się dokładnie to zauważysz np: brak uszczelki między szybą a drzwiczkami, robi to za kurtynę i powietrze do spalania. Inne firmy to troszkę inaczej maskują, dla przykładu edilkamin ma nacięcia na dole i górze drzwiczek, są też inne możliwości manipulacji "powietrzem zewnętrznym". Skutki takiego doprowadzenia znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.01.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A z czego to wywróżyłeś ?? bo ja nie kumaty za bardzo Kilka palenisk oglądałem dużo jest palenisk z niby doprowadzeniem powietrza a jak przyglądniesz się dokładnie to zauważysz np: brak uszczelki między szybą a drzwiczkami, robi to za kurtynę i powietrze do spalania. Inne firmy to troszkę inaczej maskują, dla przykładu edilkamin ma nacięcia na dole i górze drzwiczek, są też inne możliwości manipulacji "powietrzem zewnętrznym". Skutki takiego doprowadzenia znasz? No jakoś nie bardzo, bo widać w temacie zielony jestem A możesz polecić jakiś wkład podobny do tego Sparke z rzeczywistym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz za przyzwoite pieniążki tak do 8tys. netto bez DGP i płaszczyków (znaczy się rekreacyjny )?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.01.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Poszukaj na stronie spartherm, hajduk. jest tam też cennik, do cen mam sklerozę Taki z niby doprowadzeniem spala i tak powietrze wewnętrzne, brak możliwości regulacji dopływu powietrza. Kominek potrzebuje około 10m3 pow/kg spalonego drewna, w przerwach w paleniu robi to za dodatkową wentylację może wyciągnąć z 500m3/dobę ciepłego powietrza, może więcej, czy palisz czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts