lechoski 01.02.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam, a ja mam pytanko trochę z innej beczki i może dziwne, ale.. Na jakiej wysokości od posadzki powinien być zamontowany kominek o dokładnie drzwiczki, żeby wyglądało to dobrze i było funkcjonalne? Pod spodem nie musi być żadnej kratki ani składu na drewno. angielski 20-30 tradyc. 30 - 40 nowoczesny typu ramka itp ok 40-45 oczywiście to takie dywagacje, bo nie wrzuciłes jakiegokolwiek zdjęcia czy opisu, wysokości pokoju itp materiału kominkowe są dość drogie, więc wybacz ,że przyłączę się do chóru klakierów-wykonawców, ale nie marnuj swoich pieniędzy jesli brak ci konceptu na kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 01.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 czym ocieplić kominek?? Znalazłem wełne Firerock z warstwą foli aluminiowej. Czy jest jakaś alternatywa?? Nie chodzi mi o te same produkty tylko innej firmy lecz o coś całkiem i nnego. Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 01.02.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jaką kolejnośc prac proponujecie: Gładzie czy obudowa kominka. Wkład już stoi i trzeba go obudować. w tym samym pomieszczeniu trzeba tez zrobić gładzie. Co zrobić wcześniej?? kominek rustykalny z piaskowca. Pozdrawiam Puszka jesli to mozliwe wykonaj go w stanie surowym, pod pózniejsze obłozenie, lub kup kozę jak radził ktoś wczesniej kilka postów. we wkładzie nieobudowanym nie zaleca się palic(choc niektórzy tak robią), a obudowy z piaskowca nie poznasz po gipsach. chyba ,ze owiniesz go czymś szczelnie i nie bedzie w nim palone jesli chodzi o alternatywe wełny, to poszukaj "varmssen"-choć moim zdaniem to gorsze rozwiązanie, od prawidłowej izolacji wełnianej jesli chodzi o innego producenta wełny to też go poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 02.02.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam, mam problem, który spędza mi sen z powiek Tak więc użytkuje dwa miesiące kominek z wkładem Pano 7 i ku mojemu zdziwieniu widzę że pomiędzy otworami w tylniej ścianie gdzie są otwory zawracające ogień czy dopalające powstał pęknięcie na całej szerokości. Na złożoną reklamację dostawca mi odpwoiedział że jest to wynikiem przegrzania wkładu żeliwnego. No zgupiałem, aby nie było za wesoło to górna część płyty i belki pękła. Na belce w miejscu łaczenia i na środku natomiast w płycie jest tego odzwierciedlenie. Wykonawca stwierdził że marmur pęk bo wkład jest przegrzewany. Nie wiem czy to żart, dlatego prosze o wasze doświadczenia. Jeżeli ktoś zna rzeczoznwcę z tej dziedziny to proszę o namiary (okolice Poznań), chyba jestem zmuszony skorzystać. Dzięki. -zbyt ciasna zabudowa kominka -brak otworu nad frontem kominka do wentylacji gory lub brak innych dolnych/gornych otworow wentylacyjnych/za male wentylacje. O jakich otworach dolnych i górnych mówisz? Chodzi ci o kratki wentylacyjne czy o szpary dylatacyjne między obudową i wkładem. jeśli chodzi o kratki to rzeczywiście nie mogą być za małe a jesli chodzi o szpary to absolutnie obudowa nie może ściśle stykać sie z wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 02.02.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam, mam problem, który spędza mi sen z powiek Tak więc użytkuje dwa miesiące kominek z wkładem Pano 7 i ku mojemu zdziwieniu widzę że pomiędzy otworami w tylniej ścianie gdzie są otwory zawracające ogień czy dopalające powstał pęknięcie na całej szerokości. Na złożoną reklamację dostawca mi odpwoiedział że jest to wynikiem przegrzania wkładu żeliwnego. No zgupiałem, aby nie było za wesoło to górna część płyty i belki pękła. Na belce w miejscu łaczenia i na środku natomiast w płycie jest tego odzwierciedlenie. Wykonawca stwierdził że marmur pęk bo wkład jest przegrzewany. Nie wiem czy to żart, dlatego prosze o wasze doświadczenia. Jeżeli ktoś zna rzeczoznwcę z tej dziedziny to proszę o namiary (okolice Poznań), chyba jestem zmuszony skorzystać. Dzięki. -zbyt ciasna zabudowa kominka -brak otworu nad frontem kominka do wentylacji gory lub brak innych dolnych/gornych otworow wentylacyjnych/za male wentylacje. O jakich otworach dolnych i górnych mówisz? Chodzi ci o kratki wentylacyjne czy o szpary dylatacyjne między obudową i wkładem. jeśli chodzi o kratki to rzeczywiście nie mogą być za małe a jesli chodzi o szpary to absolutnie obudowa nie może ściśle stykać sie z wkładem. Otwory, które znajdują się w tylnej ściance wkładu kominka. One zawracają ogień i dopalają, czy cóś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 02.02.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam, mam problem, który spędza mi sen z powiek Tak więc użytkuje dwa miesiące kominek z wkładem Pano 7 i ku mojemu zdziwieniu widzę że pomiędzy otworami w tylniej ścianie gdzie są otwory zawracające ogień czy dopalające powstał pęknięcie na całej szerokości. Na złożoną reklamację dostawca mi odpwoiedział że jest to wynikiem przegrzania wkładu żeliwnego. No zgupiałem, aby nie było za wesoło to górna część płyty i belki pękła. Na belce w miejscu łaczenia i na środku natomiast w płycie jest tego odzwierciedlenie. Wykonawca stwierdził że marmur pęk bo wkład jest przegrzewany. Nie wiem czy to żart, dlatego prosze o wasze doświadczenia. Jeżeli ktoś zna rzeczoznwcę z tej dziedziny to proszę o namiary (okolice Poznań), chyba jestem zmuszony skorzystać. Dzięki. -zbyt ciasna zabudowa kominka -brak otworu nad frontem kominka do wentylacji gory lub brak innych dolnych/gornych otworow wentylacyjnych/za male wentylacje. O jakich otworach dolnych i górnych mówisz? Chodzi ci o kratki wentylacyjne czy o szpary dylatacyjne między obudową i wkładem. jeśli chodzi o kratki to rzeczywiście nie mogą być za małe a jesli chodzi o szpary to absolutnie obudowa nie może ściśle stykać sie z wkładem. Otwory, które znajdują się w tylnej ściance wkładu kominka. One zawracają ogień i dopalają, czy cóś takiego nie dosc, ze pekaja elementy wewnatrz kominka to i zewnetrzne rowniez. - obudowa kominka ma zapewne wloty i wyloty wentylacyjne )kratki(, prosze zdjac jedna z nich i sprawdzic jakie sa odleglosci miedzy wkladem kominka (tylna sciana kominka a zabudowa jak rowniez bocznymi sciankami a zabudowa) porownac je z tymi z instrukcji kominka. przy okazji czy obudowa kominka jest izolowana od wkladu. Powinna byc widoczna jednorodna "wysciolka" z folii aluminiowej na welnie kamiennej. Takich rzeczy nie widać ale komora ma widoczną srebną folię, najgorsze że muszę odpowiedzieć na odmowę reklamacji, hmmmmmmmmmmm i potrzebuje fachowca z komików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 03.02.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam Mam zamontowany kominek Tarnavva 18 kW. Doprowadzenie powietrza poprzez stojak. Rura 80 doprowadzająca powietrze z zewnątrz ma nie więcej 2 m. Wszystko szczelnie połączone. Po rozpaleniu niestety ogień nie jest zbyt duży. Brudzi się szyba dość szybko.Jaka przyczyna. Za mało powietrza. Może brykiet którym paliłem zbyt mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam Mam zamontowany kominek Tarnavva 18 kW. Doprowadzenie powietrza poprzez stojak. Rura 80 doprowadzająca powietrze z zewnątrz ma nie więcej 2 m. Wszystko szczelnie połączone. Po rozpaleniu niestety ogień nie jest zbyt duży. Brudzi się szyba dość szybko. Jaka przyczyna. Za mało powietrza. Może brykiet którym paliłem zbyt mokry. troszkę mały przekrój tej rury a powietrze w palenisku otwarte na max ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam, mam problem, który spędza mi sen z powiek Tak więc użytkuje dwa miesiące kominek z wkładem Pano 7 i ku mojemu zdziwieniu widzę że pomiędzy otworami w tylniej ścianie gdzie są otwory zawracające ogień czy dopalające powstał pęknięcie na całej szerokości. Na złożoną reklamację dostawca mi odpwoiedział że jest to wynikiem przegrzania wkładu żeliwnego. No zgupiałem, aby nie było za wesoło to górna część płyty i belki pękła. Na belce w miejscu łaczenia i na środku natomiast w płycie jest tego odzwierciedlenie. Wykonawca stwierdził że marmur pęk bo wkład jest przegrzewany. Nie wiem czy to żart, dlatego prosze o wasze doświadczenia. Jeżeli ktoś zna rzeczoznwcę z tej dziedziny to proszę o namiary (okolice Poznań), chyba jestem zmuszony skorzystać. Dzięki. -zbyt ciasna zabudowa kominka -brak otworu nad frontem kominka do wentylacji gory lub brak innych dolnych/gornych otworow wentylacyjnych/za male wentylacje. O jakich otworach dolnych i górnych mówisz? Chodzi ci o kratki wentylacyjne czy o szpary dylatacyjne między obudową i wkładem. jeśli chodzi o kratki to rzeczywiście nie mogą być za małe a jesli chodzi o szpary to absolutnie obudowa nie może ściśle stykać sie z wkładem. Otwory, które znajdują się w tylnej ściance wkładu kominka. One zawracają ogień i dopalają, czy cóś takiego nie dosc, ze pekaja elementy wewnatrz kominka to i zewnetrzne rowniez. - obudowa kominka ma zapewne wloty i wyloty wentylacyjne )kratki(, prosze zdjac jedna z nich i sprawdzic jakie sa odleglosci miedzy wkladem kominka (tylna sciana kominka a zabudowa jak rowniez bocznymi sciankami a zabudowa) porownac je z tymi z instrukcji kominka. przy okazji czy obudowa kominka jest izolowana od wkladu. Powinna byc widoczna jednorodna "wysciolka" z folii aluminiowej na welnie kamiennej. Takich rzeczy nie widać ale komora ma widoczną srebną folię, najgorsze że muszę odpowiedzieć na odmowę reklamacji, hmmmmmmmmmmm i potrzebuje fachowca z komików zapoznaj sie z wytycznymi producenta odnosnie wykonania zabudowy wkladu. porownaj je z tymi ktore masz u siebie. Jezeli masz problem z zajzeniem do wnetrza zabudowy uzyj luserka. wklej kilka zdjęć, obudowa wykonana do d... jaki typ paleniska ? może też... Pano 7 ? co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 03.02.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Otwarte powietrze na maxa. Ale odcinek od miejsca poboru powietrza z zew. jest naprawdę nie wielki. Nie więcej jak 2 m. Poza tym wejście w stojaku to 80. Już się głupi robię. Może zamontować dodatkowo wiatrak na wlocie. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Otwarte powietrze na maxa. Ale odcinek od miejsca poboru powietrza z zew. jest naprawdę nie wielki. Nie więcej jak 2 m. Poza tym wejście w stojaku to 80. Już się głupi robię. Może zamontować dodatkowo wiatrak na wlocie. Proszę o radę. a jaki komin ? przekrój ? wyczystka szczelna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 03.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Wyczystka szczelna. Komin przekrój 27x16 jeśli dobrze pamiętam. Długość ponad 5 m. Komin murowany cegła pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 03.02.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam, dla rozjaśnienia sytuacji wkleję kilka fotek: http://images47.fotosik.pl/56/8ed0800ccb37545dmed.jpg' alt='8ed0800ccb37545dmed.jpg'> http://images31.fotosik.pl/452/14ae6ad4c7129578med.jpg http://images31.fotosik.pl/452/9004933f00ab2291med.jpg kominek z firmy Komfar z Legionowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 03.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Gdzie moge kupić (Śląsk, sklep www) prostokątny kanał do doprowadzenia powietrza z zewnątrz do kominka? Jaki (z jakiego materiału) powinien być ten kanał? ocynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 03.02.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 witam wrzuce mój pomysł na kominek w domku letniskowym. aktualnie jest tam kominek otwarty. chcę wrzucić tam kasetę o mocy nominalnej około 6-8 KW. z boku chce mieć ciepły schowek na grzańca lub dzbanek z herbatą. jakiej średnicy zrobić otwór do schowka?? czy moja wizja jest ok??. będę wdzięczny za opinię URL=http://imageshack.us]http://img502.imageshack.us/img502/2466/screenshot038mm9.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 03.02.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Kupuje właśnie komin leiera do kominka czy powinien być z ociepleniem czy bez ? Podłączenie(trójnik ) kąt prosty czy 45 stopni . wstępnie zamówiłem 45stopni ale jeszcze się zastanawiiam hmmm to jak powinno być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Gdzie moge kupić (Śląsk, sklep www) prostokątny kanał do doprowadzenia powietrza z zewnątrz do kominka? Jaki (z jakiego materiału) powinien być ten kanał? ocynk? w Bimsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.02.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam, dla rozjaśnienia sytuacji wkleję kilka fotek: <a href=http://images47.fotosik.pl/56/8ed0800ccb37545dmed.jpg' alt='8ed0800ccb37545dmed.jpg'> http://images31.fotosik.pl/452/14ae6ad4c7129578med.jpg http://images31.fotosik.pl/452/9004933f00ab2291med.jpg kominek z firmy Komfar z Legionowa źle zrobiona obudowa, wkład z firmy "krzak" do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.02.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 witam wrzuce mój pomysł na kominek w domku letniskowym. aktualnie jest tam kominek otwarty. chcę wrzucić tam kasetę o mocy nominalnej około 6-8 KW. z boku chce mieć ciepły schowek na grzańca lub dzbanek z herbatą. jakiej średnicy zrobić otwór do schowka?? czy moja wizja jest ok??. będę wdzięczny za opinię URL=http://imageshack.us]http://img502.imageshack.us/img502/2466/screenshot038mm9.jpg[/url] 3. lepiej zrobić to na zasadzie kawiarki piecowej, albo jak piekarnik tzn, skrzynka z blachy ogrzewana ciepłym powietrzem z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 04.02.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 An-Bud proszę odpowiedz na moje pytania. Powyżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts