an-bud 17.03.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Mam chyba problem- planowałam w domu kominek z rozprowadzeniem ciepła ale zmartwiłam sie, ze to rozprowadzenie nie zmiesci mi sie pod schodami- no własnie bo w projekcie kominek mam pod schodami- sami zobaczcie http://images41.fotosik.pl/81/376c1dd1e26a3323m.jpg napiszcie prosze, ze sie myle i ze bedzie mozliwosc zrobienia rozprowadzenia, bo to ma byc glowne ogrzewanie domu! Witam Za kominkiem, tzn. obok komina Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DB_Zdun 17.03.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 być może to pytanie już padło, ale jakoś nie mogę znaleźć. czym najlepiej przymocować wełnę kominkową do ściany oraz do rigipsów którymi będzie obudowany kominek? Do obudów kominkowych, gdzie są wysokie temperatury ze względów zdrowotnych nie powinno się używać wełny mineralnej. Na Zachodzie już tak się nie robi. Poza tym po ok. 10 latach i tak wełna skrystalizuje się. Najlepiej zastosować specjalne płyty izolacyjne (np. Super Isol) - wyglądają jak karton-gips (można je ciąć, skręcać, malować), ale wytrzymują 1000 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 17.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ponawiam pytanie: W jakiej odległości od ściany wypuścić rure, którą będzie doprowadzane powietrze do kominka? Nie wiem jeszcze jaki będzie wkład. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.03.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Co sądzi Pan o tym wkładzie kominkowym. http://www.allegro.pl/item582496911_wklad_kominkowy_dominium_h12_kominek_kominki.htmlZależy mi na właśnie na panoramicznej szybie kominka tzw.16/9:) Jeżeli ten jest do bani to co by Pan polecił. Kominek głównie dla celów rekreacyjnych. Dom 174 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 17.03.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Mam chyba problem- planowałam w domu kominek z rozprowadzeniem ciepła ale zmartwiłam sie, ze to rozprowadzenie nie zmiesci mi sie pod schodami- no własnie bo w projekcie kominek mam pod schodami- sami zobaczcie http://images41.fotosik.pl/81/376c1dd1e26a3323m.jpg napiszcie prosze, ze sie myle i ze bedzie mozliwosc zrobienia rozprowadzenia, bo to ma byc glowne ogrzewanie domu! Witam Za kominkiem, tzn. obok komina Pozdrawiam. dzieki- na Ciebie zawsze mozna liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 17.03.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A gdzie jest czujnik termostatu? Na strychu, znaczy się w turbinie wbudowany Działa, termostat był zepsuty i zaniżał sobie tempertaurę o jakieś 30 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 18.03.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam, mam kilka pytań odnośnie obudowy kominka, którą sam zamierzam wykonać. Kominek mam z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i doprowadzenie to jest podpięte bezpośrednio do kominka. Tu rodzi mi się pytanie: Dodatkowo powinno dochodzić powietrze do wnętrza obudowy - czy należy zrobić na dole otwór, przez który wchodziłoby powietrze z pokoju do środka obudowy, a po ogrzaniu wychodziłoby kratkami? Może nie ma takiej potrzeby? Może wystarczy szczelina wokół drzwiczek kominka (obudowa przecież nie może chyba być na styk do kominka) i jak duża ta szczelina być powinna? Jeszcze pytanie: Czy obudowę z gazobetonu należy od środka wykładać wełną? Bo jeżeli tak to może lepiej (łatwiej) zrobić z suchego tynku?Proszę o konkretne rady. Dzięki z góry za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 20.03.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 moze tutaj ktos mi pomoze czy ktos moze cos napisac o wkładach elkomatic "hibana" sprzedaja do szwecji , niemiec, blacha 5mm maja wszystkie atesty i badania ale moze instalatorzy sie wypowiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 20.03.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam.Mam zamiar kupić wkład MAJA z "kratek". Na swojej stronie producent poleca kryzę przeciwskroplinową (ew. skropliny zamiast na wkład mają wpadać do wnętrza i parować). Czy taki sam element można wykonać z blachy łączącej czopuch z kominem?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 24.03.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 jeanpascaleNa oko Lechma wygląda lepiej -nie tylko wizualnie np.: blacha 6 mm, ...… nie jestem instalatorem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 24.03.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Wosto Można! To wygląda na zwykłą kryzę(żadne czary mary), połączenie połączenia mufowego z nyplowym ale czy wyjdzie dokładnie dopasowane i taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammarcin 24.03.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 podłączam sie do tematu chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę przy kupnie kominka z płaszczem wodnym. Znalazłem 2 kominki jeden wydaje sie tańszy ale ma krotsza gwarancje bo tylko 2 lata ale i jest tańszy http://allegro.pl/item587821015_termokominek_kominek_z_plaszczem_wodnym_wklad_25.html a drugi który znalałem jest wykonany z grubej stali kotłowej i ma 5 lat gwarancji.Chciałbym kupić w miarę tani i dobry kominek z płaszczem najlepiej gdyby miał długi czas palenia i ok 20 kwoto drugi http://www.kajtel.otwarte24.pl/5,kominek-Martyn-III-wsad-moc-16-kWPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 24.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 kaziklechma z tego co wiem ma blache 4mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 24.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 kazik lechma z tego co wiem ma blache 4mmMają też takie na eksport. Kliknij wyraz na czerwono w moim poście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 25.03.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 taaa i cena pewnie tez bedzie eksportowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 25.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam wszystkich,Jeśli ktoś ma sprawdzonego, solidnego i w miare niedrogiego wykonawcę obudowy kominka, to bedę wdzięczny za kontakt, z góry dziękujęDaroR[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysgier 27.03.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 witam. Mam pytanie do uzytkowników kominków i instalatorów.Planuje załozyc kominek LECHMY z płaszczem wodnym, mam w podłodze uszukowany dolot powietrza. Bedzie też wkład w kominie z cegły.Moje pytanie: Czy do komina musi byc zrobiony tzw. czyszczak. Z tyłu komina mam brodzik w łazience,a z frontu pod kominkiem będzie dolot powietrza wiec nie będzie dojścia do ewentualnego czyszczaka. czy ten czyszczak musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.03.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 witam. Mam pytanie do uzytkowników kominków i instalatorów. Planuje załozyc kominek LECHMY z płaszczem wodnym, mam w podłodze uszukowany dolot powietrza. Bedzie też wkład w kominie z cegły.Moje pytanie: Czy do komina musi byc zrobiony tzw. czyszczak. Z tyłu komina mam brodzik w łazience,a z frontu pod kominkiem będzie dolot powietrza wiec nie będzie dojścia do ewentualnego czyszczaka. czy ten czyszczak musi być? jeżeli nie chcesz mieć pożaru sadzy w kominie to obowiążkowo zainstaluj wyczystkę komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysgier 29.03.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 MARIOBROS. czy mozliwe jest zatem zrobienie wyczystki od frontu kominka (pod kominkiem)? Mam tam (od spodu) doprowadzona rurę w posadzce do powietrza. czy jest to mozliwe ? bo jakoś nie moge sobie tego wyobrazić. W ostateczności bedzie musiala byc wyczystka w łazience (a na dodatek w brodziku). TRAGEDIA. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.03.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ja tez poprosze o pomoc i rade.Kominek bedzie stal pomiedzy kuchnia a salonem (sciana kominkowa bedzie "dzielic" te dwa pomieszczenia.Zalezy mi aby nie wyszla ona zbyt grzmociasta i gruba ale rownoczesnie komin bedzie murowany tradycyjnie (z cegly)Prosze o odpowiedz czy dobrze sobie obliczylam ze komin murowany tradycyjnie wyjdzie szerokosci 62 cm? Rozrysowalam sobie to w ten sposob ze dwie cegly po 25 cm plus jedna w "poprzek" Wychodzi mi wtedy otwor dymowy 38x26 -czy jest to prawidlowe? Chcialabym wklad kominkowy umiescic z boku komina a ze raczej w kominie bede musiala jeszcze zgrupowac otwory wentylacyjne to mam pytanie czy wyczystka do kominka moze znajdowac sie pod katem 90 st od wpiecia kominka ?(przewaznie na zdjeciach widzialam ze znajduje sie ona na przeciw wkladu kominkowego ale u mnie wlasnie bedzie tam wentylacja) Bede wdzieczna za podpwoiedzi jak to wszystko rozwiazac i czy dobrze licze ze ten komin spalinowy plus dwie wentylacje (jedna pod druga) dadza mi ogolny wymiar komina 62x100 cm????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts