majkoski 29.03.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Kolezanka ma w łazience i zamontowała tam, nad nią, umywalkę. Wyczystka pod umywalka nie przeszkadza. Może zmień miejsce brodzika?. Mam podobny problem , U mnie wyczystka będzie w kuchni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 29.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Mam pytanie do ludzi użytkujących kominki z systemem tzw. czystej szyby czyli powietrzna nawiewanego na szybę. Czy to się sprawdza, czy szyba naprawdę pozostaje czysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 29.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Chciałam zasięgnąć rady w sprawie termokominka CTM Polonia. Czy warto kupić? Mam ofertę za ok. 6500 zł. Kominek z płaszczem wodnym, 18W, płaska szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 29.03.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 witam... ja mam spartherma z kurtyną powietrza... i powiem tak, dzięki niej szyba nigdy nie jest osmolona... owszem jest okopcona jak włoże coś nie teges... czyli albo niedoschnięte drewno, albo kiepski brykiet.... ale nawet jak ogień podchodzi pod szybę - to ewidentnie widać powietrze zdmuchujące go z szyby... poza tym jak potem dobrze się rozbuja kominek to i szamot i szyba się oczyszcza bo przy wysokiej temeraturze spalania się nie kopci .... http://images49.fotosik.pl/94/f61d6e2f1714f1cf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 29.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Twój wkłade na pierwszy rzut oka kosztował około 10kpln. Mnie ineteresuje taki http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=2323 za 5kpln. Zastanawiam się czy w takich tańszych kominkach ten system działa równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 29.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 ... no nie wiele się pomyliłeś ja swój kupiłam własnie dlatego, że kurtyna działa...co do reszty wkładów to muszą się wypowiedzieć mądrzejsze głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 29.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Paląc tak jak na zdjęciu nie potrzeba żadnych kurtyn powietrznych, systemów czysta szyba, szyb perlitycznych, ... ps. Piękny ogień a i kominek też niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 30.03.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 ... dziękujemy bardzo a wracając do szyby - to ja robię tak, że na początku daję sporo paliwa (drewno, brykiet) i dużo powietrza... by się szybko rozpaliło i nabrało wysokiej temperatury spalania.... i wtedy zazwyczaj kopci.... ... jak już wiem, że z kratek mam gorące powietrze to już tylko wystarczy lekko skręcić dostęp powietrza, bo to wydłuża proces spalania... i podkładać tak by ogień był nie za mały... to co widac na focie to moment w którym doprowadzam kominek do wrzenia by raz - ogrzało mi salon i klatkę schodową (bo tam mam kratki) i dwa - właśnie oczyścił szybę i szamot... po takim paleniu kominek w środku jest czyściuteńki wystarczy tylko zmieść popiół... i tylko czasem przetrzeć szybę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 30.03.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czy rura doprowadzająca powietrze do kominka (tu: w posadzce) może być z PCV ? Np. coś takiego: http://www.domus.com.pl/popup.php?idkat=586 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konopielka3 31.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Możesz przeciągnąć doprowadzenie powietrza rurą z PCV. Pod kominkiem nie występują wysokie temperatury, a nawet jeżeli są one trochę wyższe to i tak rura jest chłodzona przez powietrze z zewnątrz. Także materiał z jakiego jest wykonana nie ma tu znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 31.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam wszystkich, bo to moje pierwsze pojawienie się w tym mega-poście, pytanie mam do praktyków: na jakiej wysokości macie poziom dolnej części drzwi od wkładu? Innymi słowy ile nad podłoga macie zamocowany wkład? DziękiPozdrawiamPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 31.03.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja mam bodajze 38-40 cm.Chciałem wiecej,ale 50 cm to było troche za wysoko.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 31.03.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 kwestia wkładu i obudowy ale optymalnie w/g mnie 35-45 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 31.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 kwestia wkładu i obudowy ale optymalnie w/g mnie 35-45 cm u mnie też na tym poziomie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 31.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam wszystkich, Jeśli ktoś ma sprawdzonego, solidnego i w miare niedrogiego wykonawcę obudowy kominka, to bedę wdzięczny za kontakt, z góry dziękuję DaroR [email protected] naprawde nikt nie ma namiarów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 01.04.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam wszystkich, Jeśli ktoś ma sprawdzonego, solidnego i w miare niedrogiego wykonawcę obudowy kominka, to bedę wdzięczny za kontakt, z góry dziękuję DaroR [email protected] naprawde nikt nie ma namiarów ? ja mogę polecić swojego wykonawcę... z czystym sumieniem i bez oporów... ale żeby nie było, że dopuszczam się rekalmy dam Ci to ... http://forum.muratordom.pl/firma-komink-i-ikominy,t150479.htm?highlight=hrehorecki jest tam właśnie moja relacja z montażu kominka... miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 02.04.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Wybaczcie, jeśli już o tym było, niie mam czasu przeglądać 32 stron. Profesjonalna duża firma podłączyła mi wkład żeliwny Tarnava do komina i wykonała obudowę kominka. Niby wszystko jest o.k., jednak przeglądając instrukcję Tarnavy zauważyłam, że w tych wkładach rurę odprowadzającą spaliny do komina montuje się do wewnątrz wkładu. Firma podłączająca rurę nałożyła na zewnątrz. Nie zwróciłam na to uwagi podczas montażu, teraz kominek jest obudowany. Napiszcze proszę, czy mam się martwić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 03.04.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Nie znalazłam odpowiedzi, więc proszę o radę, czy bardzo mocno powinnam domagać się od wykonawcy poprawienia dwu rzeczy w instalacji kozy? 1. Rura dymowa ma jedno kolanko (od kozy pionowo w górę potem wchodzi w ścianę już prawie pod sufitem) i jest ono założone odwrotnie - tzn. cug odbywa się "pod prąd" (czyli łączenia są szersze od strony kominka węższe od strony wylotu do komina). Oprócz zbierania się kurzu na krawędzi tej pierwszej rury (notabene ostrej jak brzytwa) obawiam się że po rozgrzaniu może się tam rozszczelnić i walić spalinami na pokój. 2. Doprowadzenie powietrza. Jest rura w podłodze (doprowadza z zewnątrz). Wystawała na ok. 30 cm nad parkiet. Kominek/koza z natury przystosowany jest do doprowadzenia powietrza od tyłu, ale powiedziano nam, że sobie poradzą z podłączeniem. Poradzili sobie tak, że rurę tę ucięli równo z podłogą i luźno postawili na niej kominek. Kominek/koza ma styłu lekkie podcięcie obudowy (chyba transportowe) i od razu z niego mocno wiało - więc... zakleili to taśmą. Już obiecali że zrobią jakąś zaślepkę z metalu, ale wciąż obawiam się, że:- do komory spalania będzie docierać nie dość powietrza (boję się czadu),- nie można normalnie używać wajchy do regulacji tego dopływu (a od tego o ile wiem będzie brudzić się szyba),- teraz się ociepliło - ale jak będzie zimno i wiatr, to będzie mi spod kominka wyziębiać chałupę. Poradźcie proszę - czy moje obawy są zasadne i jak mocno można się przy nich upierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.04.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 a co zrobiliście z odprowadzeniem kondensatu z komina? w podstawie mojego komina systemowego (dla kominka) mam taką kształtkę w której jest dziura do odprowadzenia wody/kondensatu (czy jak to zwał...) no i nie bardzo mam gdzie to wpiąć. W kotłowni wyprowadziłem na razie na podłogę (jest kratka) ale z tamtej nic się nie leje - nie wiem jak będzie z tym kominem koło kominka - może lepiej zalepić tą dziurę jakimś silikonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 03.04.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Kafelka duza ta firma to moze jest ale czy profesjonalna?! teraz to nie musisz sie martwic ale za kilka lat na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts