Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Czy ktoś ma, lub gdzieś trafił na zabudowany kominek z wkładem Spartherm Varia 1V lub 1Vh o wysokości szyby 45 ??

A tak w ogóle to czym się różni wkład Varia 1V od Speedy 1V, ktoś wie ?

Varia 1V otwiera się na bok, a kształt paleniska w formie prostokąta.

Natomiast Speedy 1Vh otwiera się do góry, a z tyłu palenisko ma kształt trapezu.

Głębiej wchodzi do narożnika.

Wysokość 45cm jest już nie produkowana.

No i tu nie do końca się z Tobą zgodzę, bo:

Speedy występuje w wersji zarówno 1V (otwierane na bok) jak i 1Vh (otwierane do góry)

Varia też ma wersję 1V i 1Vh

A z tą wysokością 45cm, którą już nie produkują to mnie zmartwiłeś :-?

W katalogu faktycznie Speedy 1V jest z szybą wysokości 51 i 57cm

a Varia jest nadal z 45/51 i 57cm to może jednak Varia 1V 45 jeszcze jest produkowana ? :roll:

Pytałeś czym się różnią varia 1V od speedy 1Vh, gdy pytanie było sformowane

precyzyjniej, odpowiedział bym właśnie w ten sam sposób.

Większość modeli jest z szybami na bok i do góry podnoszona.

Dla uściśnienia, jeżeli do góry otwiera się szyba to i na bok też do czyszczenia.

Varia nadal występuje w wysokości 45cm, tyle że minimalna ilość na magazynie jest, czasami trzeba czekać.

Przywożą to co najwięcej schodzi, czyli 51cm.

Zapraszam do salonu wyjaśnią wszelkie wątpliwości. Polecam też katalog z wymiarami. Poniżej link

http://www.centrumkominkowe.pl/varia.pdf

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Czy ktoś ma, lub gdzieś trafił na zabudowany kominek z wkładem Spartherm Varia 1V lub 1Vh o wysokości szyby 45 ??

Varia 1V otwiera się na bok, a kształt paleniska w formie prostokąta.

Natomiast Speedy 1Vh otwiera się do góry, a z tyłu palenisko ma kształt trapezu.

Głębiej wchodzi do narożnika.

Wysokość 45cm jest już nie produkowana.

No i tu nie do końca się z Tobą zgodzę, bo:

Speedy występuje w wersji zarówno 1V (otwierane na bok) jak i 1Vh (otwierane do góry)

Varia też ma wersję 1V i 1Vh

A z tą wysokością 45cm, którą już nie produkują to mnie zmartwiłeś :-?

W katalogu faktycznie Speedy 1V jest z szybą wysokości 51 i 57cm

a Varia jest nadal z 45/51 i 57cm to może jednak Varia 1V 45 jeszcze jest produkowana ? :roll:

Pytałeś czym się różnią varia 1V od speedy 1Vh, gdy pytanie było sformowane

precyzyjniej, odpowiedział bym właśnie w ten sam sposób.

Większość modeli jest z szybami na bok i do góry podnoszona.

Dla uściśnienia, jeżeli do góry otwiera się szyba to i na bok też do czyszczenia.

Varia nadal występuje w wysokości 45cm, tyle że minimalna ilość na magazynie jest, czasami trzeba czekać.

Przywożą to co najwięcej schodzi, czyli 51cm.

Zapraszam do salonu wyjaśnią wszelkie wątpliwości. Polecam też katalog z wymiarami. Poniżej link

http://www.centrumkominkowe.pl/varia.pdf

Oj K&G, nie czytasz dokładnie :roll: :wink:

zadałem dokładnie takie pytanie:

w pytaniu nie ma przy symbolu litery h 8)

Ale dzięki, bo mi sporo wyjaśniłeś i fajnie, że Varia występuje w wysokości 45cm, czas oczekiwania nie ma tu większego znaczenia, bo strasznie mi się nie spieszy.

Witam.

Jestem w trakcie omawiania z wykonawcą obudowy wkładu kominka. Wykonawca ma propozycję montażu dodatkowego wentylatora do nawiewu ciepłego powietrza przez kratkę na górze na poddaszu. Powstała tylko wątpliwość - gdzie go umieścić (sugeruje w piwnicy na dopływie zimnego powietrza do wkładu)? Czy tak może być? A może dopływ zimnego powietrza pozostawić "bez wspomagania" a wentylator umieścić gdzieś pod wkładem?

Pozdrawiam.

Witam.

Jestem w trakcie omawiania z wykonawcą obudowy wkładu kominka. Wykonawca ma propozycję montażu dodatkowego wentylatora do nawiewu ciepłego powietrza przez kratkę na górze na poddaszu. Powstała tylko wątpliwość - gdzie go umieścić (sugeruje w piwnicy na dopływie zimnego powietrza do wkładu)? Czy tak może być? A może dopływ zimnego powietrza pozostawić "bez wspomagania" a wentylator umieścić gdzieś pod wkładem?

Pozdrawiam.

Jeżeli wykonawca sugeruje na dopływie powietrza z zewnątrz, to więcej się z nim nie zadawaj. Powietrze z zewnątrz wykorzystuje się do spalania.

Podłączając je do wkładu, lub pozostawiając rurę koniecznie z przepustnicą w wewnątrz zabudowy. Jeżeli jest rekuperator to zawsze należy powietrze podłączyć do wkładu. Montowanie wentylatora pod wkładem też nie jest dobrym rozwiązaniem.

Turbiny nawet nie są do tego przystosowane, gdyż termostat załączający urządzenie dostaje sygnał z sondy. Niby jak ma odczytać temperaturę powyżej 40 st.C ? Można zamontować elektroniczny regulator obrotów z zewnętrzną sondą, ale w ogóle odradzam umieszczać wentylator pod wkładem.

Turbiny powinny pracować, jako urządzenie wyciągowe,zabezpieczone z bypasem. Większość systemów DGP robiona jest na poddaszu, z którego rozprowadza się powietrze po różnych częściach domu.

Jeżeli mowa o jednym punkcie na poddaszu, to spokojne będzie poprawnie funkcjonował nadmuch bez zbędnych wentylatorów.

Powietrze nabierze prędkości, właśnie dzięki pionowemu wyprowadzeniu z kominka i zasadą fizyki.

Wosto

Zbyt skąpo opisałeś problem. A jasne opisanie problemu to połowa jego rozwiązania. Np. domyślam się, że dopływ świeżego powietrza z zewnątrz nie jest podłączony króćcem wyłącznie do wkładu. Bo gdyby tak było, to Twój wykonawca nie proponowałby wpięcia do tego kanału wentylatora. To byłaby bzdura. Zatem prawdopodobnie kanał doprowadzający świeże powietrze doprowadza je pod wkład a nie do wkładu. A to różnica. Wtedy miałoby to sens, bo wtedy wentylator tłoczyłby świeże powietrze z zewnątrz (Ba - czy z zewnątrz? Tego też jednoznacznie nie napisałeś, bo napisałeś że zimne, a może to miało znaczyć że recyrkulacyjne?) nie tylko do spalania w kominku ale także dla całego mieszkania. I może to właśnie Twój wykonawca chce przy okazji załatwić, jeśli problem zasilania Twojego mieszkania świeżym powietrzem z zewnątrz istnieje także dla wentylacji. Jednak ten wentylator musiałby być w by-passie względem kanału z przepustnicą zwrotną zamkniętą przy pracującym wentylatorze, a otwierającą się samoczynnie, gdy wentylator nie pracuje, aby nie hamować napływu powietrza z zewnątrz przy braku prądu.

Wosto - w zasadzie nie można Ci nic radzić, bo za skąpo i niejednoznacznie opisałeś problem.

K&G

Poza turbinami kominkowymi istnieją też wentylatory. I wspomaganie wentylatorem napływu powietrza recyrkulacyjnego do obudowy kominka stosuje się czasem. Powiem więcej - uważam, że takie rozwiązanie, jeśli wentylatorem zaciąga się powietrze recyrkulacyjne i tłoczy je do obudowy kominka, a świeże powietrze z zewnątrz jest doprowadzane króćcem wyłącznie do wkładu kominkowego, jest lepsze, niż zaciąganie gorącego powietrza z obudowy kominka. Głównie dlatego, że wtedy wentylator może pracować na chłodnym powietrzu, więc nie jest narażony termicznie, nie trzeba go chłodzić i można go łatwiej i skuteczniej wygłuszyć. To rozwiązanie ma także szereg innych zalet, ale nie chcę się rozpisywać. To było już dyskutowane na forum. Ma też jedną poważną wadę - wymaga piwnicy.

Pozdrawiam

Flexus

PS. Słowo turbina oznacza od paruset lat urządzenie, które zamienia energię kinetyczną przepływającego płynu (cieczy lub gazu) na energię kinetyczną obracającej się osi. Zaś wentylator działa odwrotnie - zamienia energię kinetyczną obracającej się osi na energię kinetyczną przepływającego gazu (powietrza). Dlaczego więc producenci wentylatorów kominkowych nazywają swoje produkty turbinami? Tylko oni to wiedzą. Proponuję jednak nazywać te produkty prawidłowo - wentylatory (można dodawać przymiotnik - kominkowe).

Witam.

Mam pytanie, może banalne ale mnie to nurtuje, mam doprowadzone powietrze do spalania do kominka rurą pcv. Kominek zamierzam ustawić na stojaku.

Wylot tej rury znajduje się w podłodze i będzie znajdował się pod wkładem.

I teraz pytanko,

czy należy obudować ten wylot np. suporeksem a później zabezpieczyć wełną do izolacji komika, chodzi o przegrzanie lub stopienie rury pcv, czy nic nie robić i podłączyc odpowiednią rurą wlot z wkładem.

Witam, Mam takie pytanie - mojej żonie b. spodobał się kominek Arkiane Oxalis: http://arkiane.com.pl/kominki/oxalis/kominki_oxalis.php, jednak mi b. nie spodobała się jego cena. Czy jest ktoś, kto mógłby wykonać kominek w tym stylu, tyle że za zdecydowanie niższą cenę? Nie wiem, jakiś kowal artysta, lub ktoś taki? :-) Z drugiej strony kominek powinien dobrze spełniać swoją rolę i nie rozsypać się po jednym sezonie...

Witam, Mam takie pytanie - mojej żonie b. spodobał się kominek Arkiane Oxalis: http://arkiane.com.pl/kominki/oxalis/kominki_oxalis.php, jednak mi b. nie spodobała się jego cena. Czy jest ktoś, kto mógłby wykonać kominek w tym stylu, tyle że za zdecydowanie niższą cenę? Nie wiem, jakiś kowal artysta, lub ktoś taki? :-) Z drugiej strony kominek powinien dobrze spełniać swoją rolę i nie rozsypać się po jednym sezonie...

Po pierwsze - bardzo nieładnie jest rżnąć komercyjnie czyjś produkt. A jeśli jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP jako wzór użytkowy, to rżnący może beknąć finansowo (w sądzie przegra).

Po drugie - bardzo nieładnie jest publicznie namawiać do komercyjnego rżnięcia produktu, nawet jeśli produkt nie jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP jako wzór użytkowy.

Po trzecie - może powinieneś uświadomić żonie, że ten Oxalis niekoniecznie będzie wzbudzał zachwyt gości Waszego domu. A jeśli nawet, to tylko niektórych. Np. mnie się nie podoba. Wprawdzie o gustach podobno się nie dyskutuje, ale jeśli gust wiąże się z dużym wydatkiem finansowym, to może jednak.

Pozdrawiam

Flexus

PS. Ewentualnie zwróć się o pomoc do jakiejś koleżanki żony. Opinie koleżanek są przeważnie ważniejsze od opinii mężów.

Po pierwsze - bardzo nieładnie jest rżnąć komercyjnie czyjś produkt. A jeśli jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP jako wzór użytkowy, to rżnący może beknąć finansowo (w sądzie przegra).

Po drugie - bardzo nieładnie jest publicznie namawiać do komercyjnego rżnięcia produktu, nawet jeśli produkt nie jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP jako wzór użytkowy.

Po trzecie - może powinieneś uświadomić żonie, że ten Oxalis niekoniecznie będzie wzbudzał zachwyt gości Waszego domu. A jeśli nawet, to tylko niektórych. Np. mnie się nie podoba. Wprawdzie o gustach podobno się nie dyskutuje, ale jeśli gust wiąże się z dużym wydatkiem finansowym, to może jednak.

Pozdrawiam

Flexus

PS. Ewentualnie zwróć się o pomoc do jakiejś koleżanki żony. Opinie koleżanek są przeważnie ważniejsze od opinii mężów.

Witam, ja zakładałem, że to nie tylko wygląd kominka robi jego cenę, ale przede wszystkim materiały, z których jest wykonany. Więc jedyne co chciałem, to żeby ktoś dał znać, czy może zrobić kominek wylądający podobnie (ukłon w stronę żony), ale z użyciem swoich (tańszych) materiałów (ukłon w moją stronę). A jeśli chodzi o prawa do wzoru użytkowego, to jak na razie nikogo do niczego nie namawiałem, a tylko zadałem pytanie i nie widzę w nim nic nieładnego - nie "siedzę" w kominkach i nie wiem, czy jakaś firma nie ma akurat w ofercie kominka o podobnym wyglądzie. A nawet jeśli nie ma, to kwestia czy może zrobić jest właśnie bardziej sprawą wykonawcy, niż moją - ja zdefiniowałem co ew. chciałbym mieć.

PS. Dzięki za radę o koleżankach - dla mnie osobiście ten wzór też nie jest szczytem marzeń :-)

amiazga

Zgadza się - nie namawiałeś, tylko spytałeś. Ale wiesz - ja również nie napisałem, że do czegoś namawiasz, a jedynie, że "nieładnie jest publicznie namawiać do komercyjnego rżnięcia produktu". Może pisząc to przesadziłem, zasugerowałem, że namawiasz - jeśli tak, to przepraszam. Ale chcialem pomóc, bo wyczułem, że nie jesteś ultra entuzjastą tego Oxalisa.

A jeśli już o nim mowa, to wydaje mi się, że jego kształty są na tyle oryginalne, że niemożliwe byłoby wykonanie podobnego kominka, który z jednej strony spełniłby wymagania Twojej żony, że właśnie "to jest to", aby z drugiej strony nie popełnić plagiatu tych kształtów. A że mi się nie podobają (dla mnie to kicz), nie ma żadnego znaczenia.

Pozdrawiam

Flexus

no to teraz ja poproszę o wypowiedzi, bo już totalny meksyk mam w głowie, jeśli chodzi o wybór wkładu...

będziemy ogrzewać 30 m2 salonu i DGP do 4 sypialni na górze +70m2

jaki polecacie wkład?

żeliwny czy z szamotem?

ile ma mieć kW?

a wogóle to bym chciała wymiary paleniska 30 x 60 i 1 boczną szybę, to może jakieś konkretne nazwy i symbole padną tutaj?

i co myślicie o tym Hajduku Volcano

http://www.hajduk.com.pl/?k=katalog&w=&n=106&d=14&d1=54

amiazga

Zgadza się - nie namawiałeś, tylko spytałeś. Ale wiesz - ja również nie napisałem, że do czegoś namawiasz, a jedynie, że "nieładnie jest publicznie namawiać do komercyjnego rżnięcia produktu". Może pisząc to przesadziłem, zasugerowałem, że namawiasz - jeśli tak, to przepraszam. Ale chcialem pomóc, bo wyczułem, że nie jesteś ultra entuzjastą tego Oxalisa.

A jeśli już o nim mowa, to wydaje mi się, że jego kształty są na tyle oryginalne, że niemożliwe byłoby wykonanie podobnego kominka, który z jednej strony spełniłby wymagania Twojej żony, że właśnie "to jest to", aby z drugiej strony nie popełnić plagiatu tych kształtów. A że mi się nie podobają (dla mnie to kicz), nie ma żadnego znaczenia.

Pozdrawiam

Flexus

Nie ma sprawy, dzięki za pomoc. Żona w międzyczasie sama znalazła coś podobnego: http://www.kominkiikominy.pl/index.php?show=strony_produkt_opis&typ=1&id=1477 :-) Cena już lepsza, ale z kolei wymiary za duże - takie to życie "inwestora"... Pozdrawiam.

jeśli można... to ja mam ten kominek - tej firmy :p i bardzo sobie chwalę i jedno i drugie :)

Tzn. masz kominek firmy spod adresu http://www.kominkiikominy.pl? I chwalisz swój kominek i tą firmę? :-) Może jestem trochę "ciemny", ale chyba spytać nie zaszkodzi? :-)

nie jestes ciemny :p

mam TEN kominek... robiony przez TĘ firmę - fotkę dać?

nie jestes ciemny :p

mam TEN kominek... robiony przez TĘ firmę - fotkę dać?

Dzięki za pocieszenie :-) Fotkę chętnie obejrzę, a jeszcze chętniej moja żona...

[list=]

fotki zaraz poślę na priva... choć może lepiej wejdź do opcji szukaj i wpisz kominy i kominki - jest o tym wątek i w nim moje foty ( o ile fotosik raczy je łaskawie pokazać)

natomiast moja rada w sprawie kominka jest jedna - kominek będzie bardzo ważnym miejscem w domu... to przy nim będziecie się skupiać w Wigilię po Wieczerzy, snuć plany na przyszłość, zimą wyczekiwac lata, planowac wakacje, ogrzewać się jesienią.... pić kawusię w zimowe poranki i wino w zimowe wieczory....

dlatego myślę, że warto sobie postawić taki kominek który w pełni spełnia oczekiwania estetyczne... ja rozumiem uwarunkowania finansowe, ale czasem półśrodki się mszczą .... :roll: i jeśli już na etapie oglądania coś Ci nie pasi - raczej nie idź w to... bo jak się nie spodoba? i jak sie nie przyzwyczaisz to co?

ot i tyle...

fotki zaraz poślę na priva... choć może lepiej wejdź do opcji szukaj i wpisz kominy i kominki - jest o tym wątek i w nim moje foty ( o ile fotosik raczy je łaskawie pokazać)

natomiast moja rada w sprawie kominka jest jedna - kominek będzie bardzo ważnym miejscem w domu... to przy nim będziecie się skupiać w Wigilię po Wieczerzy, snuć plany na przyszłość, zimą wyczekiwac lata, planowac wakacje, ogrzewać się jesienią.... pić kawusię w zimowe poranki i wino w zimowe wieczory....

dlatego myślę, że warto sobie postawić taki kominek który w pełni spełnia oczekiwania estetyczne... ja rozumiem uwarunkowania finansowe, ale czasem półśrodki się mszczą .... :roll: i jeśli już na etapie oglądania coś Ci nie pasi - raczej nie idź w to... bo jak się nie spodoba? i jak sie nie przyzwyczaisz to co?

ot i tyle...

Szukałem i szukałem i ... mnie trafia, bo to wyszukiwanie na tym forum jest do bani (a jestem informatykiem i wiem, że wcale nie jest trudno zrobić tak, by działało dobrze). Pamiętasz może, jaki był temat tego wątku? Albo może mi powiesz, kiedy robiłaś kominek? To poszukam w Twoim dzienniku budowy...

I dzięki za rady odnośnie kominka - faktycznie półśrodki mogą nie pomóc w stworzeniu "magicznego" miejsca... Muszę to jeszcze przemyśleć i obgadać z żoną...