nitubaga 17.04.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ... proszę bardzo http://forum.muratordom.pl/firma-komink-i-ikominy,t150479.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 17.04.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ... proszę bardzo http://forum.muratordom.pl/firma-komink-i-ikominy,t150479.htm Dzięki wielkie, już daję namiary żonie, niech podziwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaffar 17.04.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam czy jest ktoś wstanie podać dobre źródło cenowe kominka Jotul I600 FL ? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.04.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Jestem tuż przed wylewkami, a nie mam jeszcze kanału doprowadzającego powietrze do kominka. Ze względu na to, że kanał będzie w wylewce, chcę zastosować kanał płaski.Czy 150x50 będzie wystarczający? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek70 18.04.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Wykonawca sugerował wykonanie doprowadzenia powietrza do paleniska poprzez OSOBNY kanał wentylacyjny umieszczony w systemowym kominie schiedel. Tak wszystko przygotowałem, ale wszyscy - reku, kierbud, etc. mają wątpliwość czy to dobre rozwiązanie i zasiali mi niepewnośc... Może ktoś ma takie rozwiazanie lub widział jego efekty ? W tej koncepcji powietrrze doprowadzane np. zimą ogzrewa się w kominie a nie tak jak czerpane 3 m przewodem went. prosto z zewn. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 18.04.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 ... proszę bardzo http://forum.muratordom.pl/firma-komink-i-ikominy,t150479.htm A jeszcze jedno pytanie, jesli można - co masz na podłodze pod kominkiem: płytki, czy drewno? Bo z żoną nie możemy się zdecydować, raz przeważa drewno, a raz płytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.04.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 ... proszę bardzo http://forum.muratordom.pl/firma-komink-i-ikominy,t150479.htm A jeszcze jedno pytanie, jesli można - co masz na podłodze pod kominkiem: płytki, czy drewno? Bo z żoną nie możemy się zdecydować, raz przeważa drewno, a raz płytki... Mogę wtrącić ? Gdzieś widziałem fajne rozwiązanie - na około kominka było drewno, ale położona na to taka grubsza specjalna szyba półokrąg i mi się takie coś podobało, jeśli przejdzie u mojej żonusi to tak będzie u mnie Ale gdzie to widziałem to zastrzelcie mnie - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 18.04.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Mogę wtrącić ? Gdzieś widziałem fajne rozwiązanie - na około kominka było drewno, ale położona na to taka grubsza specjalna szyba półokrąg i mi się takie coś podobało, jeśli przejdzie u mojej żonusi to tak będzie u mnie Ale gdzie to widziałem to zastrzelcie mnie - nie wiem Fajny pomysł - dzięki. Muszę pogooglować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.04.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 yyyy kochani, ale ja POD kominkiem nie mam nic... stoi na wylewce, a i to be z styro... a PRZED kominkiem będzie ceramika - mozaika dokładnie... kominek jest specjalnie podniesiony o ok 1cm by się tam to zmieściło na głebokość ok 3 cm o ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajdaniu 19.04.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam,Proszę o poradę. Zawsze podobały mi się kominki otwarte. Czasami jednak potafi się z nich wydobyć nieco smrodu, a i z bezpieczeństwem nie jest zbyt ciekawie. Dlatego obmyślam coś takiego jak kominek otwarty, ale z zamontowaną na jakichś szynach szybą podnoszoną do góry i chowaną w obudowie kominka. Komninek otwart lub zamnknięty w zależności od potrzeby. Podejrzewam, że od strony technicznej jest to wykonalne, ale czy bardzo drogie?Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma coś takiego u siebie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 19.04.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam, Proszę o poradę. Zawsze podobały mi się kominki otwarte. Czasami jednak potafi się z nich wydobyć nieco smrodu, a i z bezpieczeństwem nie jest zbyt ciekawie. Dlatego obmyślam coś takiego jak kominek otwarty, ale z zamontowaną na jakichś szynach szybą podnoszoną do góry i chowaną w obudowie kominka. Komninek otwart lub zamnknięty w zależności od potrzeby. Podejrzewam, że od strony technicznej jest to wykonalne, ale czy bardzo drogie? Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma coś takiego u siebie? Pozdrawiam Witam. Wykonany zgodnie z zasadami działała bez takich problemów co do bezpieczeństwa Masz troszkę racji, ale można zabezpieczyć ekranem szklanym albo siatkowym. Od strony technicznej jest to wykonalne, ale troszkę skomplikowane inaczej pobiera powietrze kominek otwarty, a inne zasady są przy kominku zamkniętym szybą, dodatkowym utrudnieniem jest połączenie materiału tzn. cegła szamotowa przy tradycyjnym kominku, a stalowe drzwiczki (rozszerzalność termiczna materiałów) Prościej kupić takie gotowe palenisko tylko cena... zobacz np: paleniska spartherm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.04.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Wykonawca sugerował wykonanie doprowadzenia powietrza do paleniska poprzez OSOBNY kanał wentylacyjny umieszczony w systemowym kominie schiedel. Tak wszystko przygotowałem, ale wszyscy - reku, kierbud, etc. mają wątpliwość czy to dobre rozwiązanie i zasiali mi niepewnośc... Może ktoś ma takie rozwiazanie lub widział jego efekty ? W tej koncepcji powietrrze doprowadzane np. zimą ogzrewa się w kominie a nie tak jak czerpane 3 m przewodem went. prosto z zewn. Pozdrawiam Efekty będą mizerne dlaczego po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na jakiej zasadze działa komin a komin działa na zasadzie różnicy ciśnień to znaczy iż powietrze dostarczane do paleniska musi być doprowadzone na dole gdzie panuje niższe ciśnienie atmosferyczne niż na szczycie komina gdzie te ciśnienie jest wyższe dzienki różnicy ciśnień występuje w kominie ciąg spalin.Pozatym jeżeli wogle będzie cug przy doprowadzeniu powietrza z szczytu komina to częściowo będą zaciągane do spalania spaliny z komina położonego koło wentylacji.No i wreście lepiej jak powietrze do spalania jest zimne niż ogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 19.04.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 yyyy kochani, ale ja POD kominkiem nie mam nic... stoi na wylewce, a i to be z styro... a PRZED kominkiem będzie ceramika - mozaika dokładnie... kominek jest specjalnie podniesiony o ok 1cm by się tam to zmieściło na głebokość ok 3 cm o ile dobrze pamiętam Acha, faktycznie pod kominkiem ja też będę miał tylko wylewkę Chociaż wczoraj trochę ją pociąłem, żeby zrobić doprowadzenie powietrze do kominka... A przed kominkiem ta szyba na drewnie mi się spodobała... Ma ktoś takie cudo? A możesz jeszcze napisać (na priv?), ile zapłaciłaś za ten kominek i jakiej firmy masz wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.04.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 ... mam dokładnie to co na tej stronie http://www.kominkiikominy.pl/index.php?show=strony_produkt_opis&typ=1&id=1477 czyli Spartherma Arte 1VH z szybą unoszoną do góry oczywiście to co widzisz to jest cena za wkład i obudowę... trzeba sobie jeszcze doliczyć za montaż i mat. montażowe, ale to jak wszędzie jednak o tym to już z p. Danielem musisz pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 21.04.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jestem tuż przed wylewkami, a nie mam jeszcze kanału doprowadzającego powietrze do kominka. Ze względu na to, że kanał będzie w wylewce, chcę zastosować kanał płaski. Czy 150x50 będzie wystarczający? Z góry dzięki za odpowiedź. Up... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 21.04.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jestem tuż przed wylewkami, a nie mam jeszcze kanału doprowadzającego powietrze do kominka. Ze względu na to, że kanał będzie w wylewce, chcę zastosować kanał płaski. Czy 150x50 będzie wystarczający? Z góry dzięki za odpowiedź. Up... Nie jestem specjalistą, ale moim zdaniem spokojnie wystarczy - przekrój wychodzi taki jak z okrągłej rury fi 100, a takie chyba się daje na czerpnię, jak jest miejsce. Poza tym, wczoraj pytałem specjalisty, bo u siebie właśnie ciąłem wylewkę i wrzuciłem rurę 110x55 i powiedział, że będzie OK. Ale jeszcze raz zaznaczam - nie jestem specjalistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.04.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 a mi powiedzieli fi125, więc będzie http://www.allegro.pl/item586967647_kanal_wentylacyjny_pcv_204x60_dl_150_cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.04.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dzięki! Chyba też w to wejdę. Co prawda styropian ma być 5cm, ale wydaje mi się, że nie będzie to robiło różnicy...A jak planujesz wykonać nawiew (czerpnię)? Przejście z płaskiego na okrągły i potem okrągła kratka? Bo płaskich nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.04.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 za murem w izloacji chcę się podnieść 50-70cm, żeby wylot nie był tuż nad ziemią (dwa kolanka, też są na aukcjach). Dzwoniłem do sprzedawcy i coś tam mają. Prostokątna kratka wentylacyjna kosztuje u niego 14zł, pasuje do tych kanałów, jest chyba w dwóch kolorach. Pod kratkę gość polecił mi włożyć gęstą siatkę - owady. Nawet podawał mi stronę producenta tych kratek, ale już nie pamiętam Poszukam, ale nie obiecuję... Nie będę redukował na otwór okrągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.04.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Coś takiego http://images49.fotosik.pl/109/d919ae4a4669130e.jpgŹródło:http://www.domus.com.pl Kratka ma wymiar 214x65 do podłączenia do kanału 204x60. ELMACH z allegro chce za nią 14pln, ale nie wystawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts