Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DRZWI WEWNĘTRZNE - jaki kolor?

Gość asa

Recommended Posts

Gość asa
Proszę o radę jaki wybrać kolor drzwi wewnętrznych. Chcemy kupić lite drewniane (z wiatrołapu, do kuchni, łazienki, piwnicy ), ale jakiego koloru , żeby wnętrze dołu grało ze sobą ? :( Dodam, że parkiet w holu, jadalni i salonie oraz schody mamy jasne dąbowe, natomiast stolarkę okienną drewnianą mahoń meranti w kolorze teak, ściany białe. Nie wiem czy kupić drzwi w kolorze ciemniejszym, żeby stanowiły kontrast z podłogą a pasowały do okien czy jasne w kolorze dębu,aby pasowały do podłogi ????? :cry: Pomocy !!!!

ech....

ja drzwi dobrałam do koloru okien i parapetów..w przedpokoju mam jasne panele..sciany kawka z mleczkiem ( wiecej mleczka :lol: ) wiec drzwi beda kontrastowały...ale drzwi piękniaste , lite drewienko...to nawet szkoda zeby sie z czyms wtapiały...

mozna dobierac do podłogi..

Wydaje się, że lepiej wyglądają drzwi dobrane do innych elementów niż do podłogi. Faktycznie może się "zlewać" i efekt taki sobie. Ja wybrałam wyjście pośrednie tj. okna mam białe od środka natomiast podłoga na dole w salonie będzie dębowa (jasna). Drzwi - wybrałam w kolorze buk ponieważ do salonu wcale nie ma drzwi - dobrałam przez kontrast do ciemnobrązowych kafli w holu i wiatrołapie.

Tez mam jasny parkiet, a drzwi zmienialem niedawno na sosnowe, bo bardzo tanie, i z drewna oraz ladnie wygladaja. Trzeba je tylko wykonczyc, ale za to jaka satysfakcja.

Faktycznie najlepiej je troszke przyciemnic bejca (uwidacznia sloje) i polakierowac dobrym matowym lakierem. Jest jeden minus takich drzwi : za bardzo sie wyrozniaja na tle mojego wyremontowanego mieszkania,

RyszardI

Czy kiedyś przypadkiem nie wspominałes już o tych drzwiach ? Zainteresowało mnie to mocno. Mógłbyś podać szczegóły wykończenia takich drzwi ? A fotki byłyby super !!! Czy może malowałeś farbami kryjącymi ? Ciekawe czy dałoby się uzyskać jakiś szlachetny efekt ? Myślę tutaj o efekcie przypominającym drzwi z górnych półek cenowych.

Czekam na odzew i pzdr C.

Kiedys juz cos wspominalem o takich sosnowych drzwiach. Sa na rynku w duzym wyborze, roznia sie wykonaniem, ale najwiecej jest takich do wlasnorecznego wykonczenia. Trzeba je przeszlifowac, wyrownac, wstawic szybki i zamontowac klamki. Zamek i zawiasy na ogol maja. Najwiecej pracy i satysfakcji jest z malowaniem. Mozna pomalowac jakims kryjacym lakierem, albo bezbarwnym, ale ja mysle ze najlepiej troszke wybarwic uwidaczniajac przy tym naturalne, piekne sloje. Ja wlasnie tak zrobilem pokrywajac je bejca. Pocztkowo pedzlem, ale jak wychodzilo niezarowno, zastosowalem wcieranie szmatka. Polakierowac chcialem bezbarwnym, matowym, wodorozcienczalny lakierem szwedzkim, ale po probie zrezygnowalem z niego. Byl za slaby i uzylem matowego lakieru poliuretanowego. Drzwi kupowalem za niecale 300 zl/szt razem z oscieznicami. Niestety typowy wymiar 9cm byl za szeroki i musialem u stolarza dociac. Mocowalem na mosiezne wkrety i pianke, a na miejsca styku ze sciana poprostu nakleilem plaskie dlugie listwy maskujace. Sa tanie i naprawde zastepuja drogie gotowe wyroby "renomowanych" firm,

• 1 month później...
jas tez mialam taki dylemat. Podloge mamy jasna bukowa, okna troche ciemniejsze- olcha lazur a drzwi wybralismy zupelnie ciemne, brazowe cos ala mahon ale mniej jest tej czerwieni a wiecej brazu. Wyglada to rewelacyjnie! drzwi sa znakomita ozdoba i przy jasnej podlodze wygladaja bardzo elegancko. Wybralam firme z Bartyckiej , taka mila pani, przyjechala z probkami itd, sprawnie mi zrobili te drzwi, sa sosnowe , szklo p odzielone na cztery. Kosztuja 1300zl ale naprawde bylo warto i dzis jestem zadowolona ze dodalam pare groszy za ten efekt.

ech....

ja drzwi dobrałam do koloru okien i parapetów..w przedpokoju mam jasne panele..sciany kawka z mleczkiem ( wiecej mleczka :lol: ) wiec drzwi beda kontrastowały...ale drzwi piękniaste , lite drewienko...to nawet szkoda zeby sie z czyms wtapiały...

mozna dobierac do podłogi..

Teska drzwi masz rzeczywiście piękne, najpiękniejsze jakie widziałam. Zdradź szczegóły.

hejka, u mnie jest tak:

parter - kremowy gres, jasne drewniane parapety, schody i drzwi wewnętrzne z tego samego gatunku drewna, kuchnia otwarta również to samo drewno

poddasze ww. gatunek drewna - parkiet i drzwi jak na dole, wrażenia dobrane jak w pudełeczku

uroku dodają białe ściany

pozdr... Domka

• 6 months później...

no właśnie jak w temacie.

jaki wybrać kolor drzwi wewnętrznych:

- mam białe z pcv okna i spore drzwi tarasowe, drzwi zewnętrzne też będą białe z dużymi przeszkleniami,

- dwie ściany z przezroczystymi luksferami

- na podłogę, w większości, przewidziany jasny gres

i co teraz:

1. białe drzwi? :-?

dodam, że podobają mi się dwie opcje:

- drzwi szklane (matowe) z ościeżnicami drewnianymi

- drzwi ciemne drzewo podzielone np. 4 szkleniami

tylko czy to będzie pasować?

Myślę , że wariant 2 , tzn . ciemne drewno z 3-4 przeszkleniami będzie wyglądał super . Jasne gresy ( polerowane ? ) , do tego szkło - mleczne , koniecznie z obu stron gładkie , prosta forma ramiaka i ościeżnicy .

W numerze styczniowym Ładnego domu jest przegląd drzwi wewnętrznych- 432 modele , jest w czym wybierać .

Pozdrawiam - Maxtorka :)

Ja też mam okna białe od środka a drzwi wybraliśmy dokładnie takie o jakich pisałam ( kolor teak ) . Widziałam takie zestawienie u naszych sąsiadów , którzy też mają cały parter w jasnym polerowanym gresie a drzwi ciemnorude - jest super !!!

A meble jakie planujesz ?

Pozdrawiam - Maxtorka :)

Wrócę tu póżniej , muszę troszkę popracować .