Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DRZWI WEWNĘTRZNE - jaki kolor?

Gość asa

Recommended Posts

Też stoję przed takim wyborem, też mam okna i drzwi zewnętrzne białe. Ale nie biorę ich pod uwagę, wydaje mi się, że białe okna nie będą się "rzucać w oczy", tak, żeby nadawać to stolarce wewnętrznej.

Chciałabym również drzwi ciemne, model właśnie taki jak na Twoim, Czupurku, zdjęciu (mniej więcej, oczywiście).

Zastanawiam się tylko jaki kolor najlepiej pasowałby do dębowej podłogi?

Co do koloru mebli, to niestety moja wizja nie sięga tak daleko...

Na początek w salonie będą na pewno te, które mamy teraz, czyli sosna bejcowana na ciemny brąz (chyba nazywa się to "patyna").

Z drugiej strony jak stanę "na progu salonu", to wszystkie drzwi mam za sobą, z kuchni i jadalni też ich nie widać, z salonu mogą być widoczne lub nie - w zależności od ustawienia kanapy...

Mam natomiast problem z drzwiami w wiatrołapie: wejściowe są białe i co w związku z tym z drzwiami do przedpokoju? Zrobić "dwustronne" (z jednej strony białe, a z drugiej ciemne), czy po prostu ciemne dwustronnie?

Może ktoś miał podobny problem/ma podobne rozwiązanie?

Maria

Życzę udanego wyboru,

Maria

Maria - ja mam ten sam problem z kolorem drzwi do wc, bo są dość blisko wejściowych (białe)

z pozostałymi nie będzie chyba problemu bo, zlokalizowane są w części "prywatnej" oddalonej od reszty.

więc raczej padnie na takie podobne jak zaprezentowałam.

a drzwi dwukolorowe - to niezły pomysł. myślę o czymś takim do łazienki (żeby mi się kolorystyka nie popsuła od wewnątrz) - tylko ile to będzie pewnie kosztować!

Maria ,

możesz też wszystkie drzwi wewnętrzne i drzwi przejściowe z hallu do wiatrołapu zrobić w jednym kolorze - takim jak Ci się podoba i ew. do nich dostosować wewnętrzną powierzchnię drzwi zawnętrznych .

A co do koloru to zależy jaki kolor będzie miała Twoja dębowa podłoga - czy naturalny czy czymś barwiony . Dąb naturalny ma niestety zupełnie inny odcień niż drzwi pokazane przez Czupurka .

Pozdrawiam - Maxtorka :)

Będziemy mieć drzwi drewniane i chcemy je samodzielnie pomalować/polakierować.

Jeśli chodzi o drzwi dwukolorowe, to może to i fajny pomysł, tylko jeszcze nie "rozgryzłam" jak pomalować futrynę, żeby dobrze wyglądało.

Drzwi zewnętrzne już mam i ich wewnętrzna strona jest właśnie biała. Teoretycznie można by zmienić jej kolor przez np. oklejenie, ale w związku z planowanym samodzielnym malowaniem drzwi wewnętrznych, chyba nie dobralibyśmy koloru...

A kolor podłogi będzie (mam nadzieję) naturalny, tzn. nie planujemy barwienia i chciałabym taki lakier, który nie zmienia zabarwienia dębu na żółtawy.

Maria

A kolor podłogi będzie (mam nadzieję) naturalny, tzn. nie planujemy barwienia i chciałabym taki lakier, który nie zmienia zabarwienia dębu na żółtawy.

Maria

Mario- u mnie podłogi (parkiet dębowy) były olejowane- wygladają rewelacyjnie- pięknie podkreslony kolor (brąz a nie żółty) ,nie świecą się, uwidoczniopne słoje. Ttrudno opisać, ale naprawdę ślicznie. Osobiście jesteśmy bardzo zadowoleni :lol:

gorgu77, jak długo masz taki olejowany parkiet? Czy kłopotliwe jest utrzymanie go w dobrym stanie?

My bedziemy mieli lakier matowy, taki mamy teraz w mieszkaniu na klepce z wiązu i drewno wygląda bardzo naturalnie: żadnego połysku i pięknie podkreślone kolory (parkiet nie przebierany, klepki o różnych odcieniach).

Przez chwilę nawet myślałam o olejowaniu podłogi, ale jakoś boję się trudności jej utrzymania (być może nie jestem dostatecznie "uświadomiona" w tym temacie).

Maria

Co prawda mieszkamy dwa miesiące i co do użytkowania to myję podłogę wodą z płynem do mycia drewna, raz na miesiąc ze specjalnym płynem do olejowanych podłóg. Wygląd posadzki jest super- drewno jest pieknie zabarwione- uwidoczniły się różne odcienie- ciemniejsze słoje, jaśniejsze. Mam nadzieję, że wkońcu umieszczę pare nowych fotek w galerii zdjęć na forum to zobaczych. Tak czy siak jestem bardzo zadowolona, podłoga podoba sie wszystkim :lol: . Aha- bardzo mało zbiera kurzu- naprawdę. Co tydzień robię generalniejsze porządki i w porównaniu do paneli - różnica na + dla parkietu jest ogromna.

• 1 year później...