Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o dobór ogrzewania Z8.

Weronika1719507467

Recommended Posts

A oto i winowajca:)Z8..http://www.z500.pl/projekt/z8/rzuty.html

Niemamy gazu(podobno do 5 lat ma byc-ale czy on taki tani?), z prądem ciut się boimy(choc nie wykluczamy) a może ekogroszek?(lub piec na wszystko w sensie eko,wegiel, pellet)

Pomóżcie,zupełnie niewiemy jakie ogrzewanie możnaby tu zastosowac.Musi byc niedrogie(chodzi też o instalacje i uwzględnienie ciepłej wody).Nie przeraża Nas piec na eko-jesteśmy młodymi ludźmi i jak raz na chociażby tydz.dołożymy groszku i wyczyścimy piec-to koronki z głów nam nie spadną:)Nie jesteśmy "wygodniccy".Zdajemy sobie sprawę że "cos za cos".:)

Bardzo proszę o jakieś sugestie i rozwizania!

P.S.

Chcielibyśmy to PG troszkę powiększyc.Tzn zamknąc kuchnię z prawej strony i o tyle powiększyc to pg.

Boże uchowaj. Jak najbardziej serio jest rada.

W zwartych domach, o pow. tak jak Wasz, nie ma sensowniejszego rozwiązania.

Rzecz jasna, jak macie kasę, to do mojego rozwiązania dodajcie pompę ciepła. A wtedy, to tylko szacun.

Jak liczysz się z kasą, zrób jak napisałem.

pzdr

Panie Staś chyba będę jednak zmuszona przemyślec Pana scenariusz:)

Pompa ciepła odpada(za duża inwestycja).

ja popieram ProStasia w tym co pisze, sam chce podobny domek wybudowac (Antek 100m) i na pewno bedzie grzany pradem, co prawda sklaniam sie do kabli jednak nic nie jest wykluczone, na korzysc konwerktorow/promiennikow przemawia ich sterowalnosc oraz niski koszt instalacji.

Podobnie jak wczesniej bylo napisane, wole kase wpakowac w ocieplenie i wentylacje niz w instalacje ogrzewania centralnego.

Co do stropu, ProStas: czy tzreba wylewac? nie lepiej (taniej) wysypac na wzmocniony (w pamieci salon Piczmana) strop z kartongipsow?

Dzięki za opinie praktyka, mnie w sumie bardzo nakłaniać nie trzeba, mam "uczulenie" na kartongips a ponieważ strop nie musi być gruby, nie będzie tez bardzo drogi.

No i dochodzi jeszcze kwestia szczelności, na którą uczula adam_mk.

Jednak, wysypując wełnę na takim poddaszu, odetnę sobie możliwość składowania tam wszelkiej maści rupieci, na które nie ma miejsca w małym domku... chyba pozostanie zrobienie czegoś w rodzaju pomostu oraz półek nad kawałkiem ocieplonego stropu...

brzmi sensowniej od mojego pomostu ta twarda wełna.

Jeden "problem" mniej, czas szukać rozwiązania innych:)

A wracając do tematu: jak tam przemyślenia autorki wątku?

Autorka wątku,bardzo poważnie rozważa przemyślenia Pana Stasia:D

Ba!Nawet jest bliska zaakceptowania owych rozwiązań:)

Hm..nawet w niedługim czasie zamierzam wojowac z Energetyką w Sądzie:)Może wywojuje jakąś zniżkę na prąd...Czas pokaże.

Autorka wątku,bardzo poważnie rozważa przemyślenia Pana Stasia:D

Ba!Nawet jest bliska zaakceptowania owych rozwiązań:)

Hm..nawet w niedługim czasie zamierzam wojowac z Energetyką w Sądzie:)Może wywojuje jakąś zniżkę na prąd...Czas pokaże.

Najlepsza opcja na obnizke cen energii byl zakup na rynku pierwotnym pakietu akcji Taurona, nie dosyc, ze maja w taniej taryfie znacznie tanszy prad niz ENEA to jeszcze majac te akcje co roku mam znizke na wszystko 15%. Pomijam juz, ze same akcje zwiekszyly juz od maja wartosc na gieldzie o ok. 20%

Teraz zostaje tylko naklonic ENEA do wybudowania linii do mnie, a zaraz potem im podziekuje za wspolprace :)

To bedzie moja slodka zemsta za doswiadczone ze strony tego operatora chamstwo i korupcje pracownikow (musialem dawac lapowki).

Edytowane przez kurt76

Najlepsza opcja na obnizke cen energii byl zakup na rynku pierwotnym pakietu akcji Taurona, nie dosyc, ze maja w taniej taryfie znacznie tanszy prad niz ENEA to jeszcze majac te akcje co roku mam znizke na wszystko 15%. Pomijam juz, ze same akcje zwiekszyly juz od maja wartosc na gieldzie o ok. 20%

Teraz zostaje tylko naklonic ENEA do wybudowania linii do mnie, a zaraz potem im podziekuje za wspolprace :)

To bedzie moja slodka zemsta za doswiadczone ze strony tego operatora chamstwo i korupcje pracownikow (musialem dawac lapowki).

U mnie sprawa jest innego typu..mam słup na działce.Będę walczyc o jakiś ekwiwalent (służebnośc przesyłu).

I z tego co się już orientowałam mam Duże szanse na wygraną.

Czas pokaże.Niechcieli polubownie-to dam im popalic.:)

może trochę nie na temat - ale oglądaliście ostatnio na TVN - na jakie rzeczy pozwala ENEA instalatorom oraz kontrolerom? Polecam przeczytać a jak jest czas to też obejrzeć - http://uwaga.onet.pl/37417,news,,kto_stanie_w_obronie_klientow,reportaz.html Edytowane przez redlum