Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie sciany trójwarstwowej

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Po ostnich tegorocznych deszczach na poludniu polski zaczeły sie problemy u różnych osób z przemakaniem scian ( w tym również u mnie).

W związku z tym chciałbym sie dowiedzieć jak można zabezpieczyć sciane przed przemakaniem i przy okazji ja docieplić.

Moja sciana zbudowana jest od wewnatrz z pustaka, w srodku jest 5 cm wełny mineralnej i sciana zewnetrzna to równiez cały pustak. Chciałbym teraz docieplic to 5 - 8 cm styropianu i na to tynk akrylowy. Myslicie ze to dobry pomysł?? Krążą opinie ze sciany nie beda oddychać, zacznie wychodzic wilgoc itp. Widziałem jak kłada styropian na sciane i jest tam ok. 1 cm luzu miedzy sciana a styropianem, wiec gdyby zostawic od dołu 2 kratki wnawiewne to ewentualnawilgoc powinna odparowywć. Jakie jest wasze zdanie??

Tzn. dociepleniem chce zapobiec również przemakaniu sciany. Styropian stworzy powłoke po której woda bedzie spływac. Teraz mam tak ze przy wietrze i intensywnych opadach woda spływa po scianie i w miejscach stropów wychodzi wilgoć. Odnośnie "nieoddychania" scian to pytałem fachmanów którzy ocieplaja i powiedzieli ze miedzi styropianem i sciana i tak pozostaje około 1 cm luzu spowodowanego nakładaniem kleju. Poprosiłem aby od spodu zostawili np. 3 kratki nawiewne które wymusza obieg powietrza pod styropianem.

Zastosuj styropian perforowany, problem Ci odpadnie i zapewni "oddychanie" (a raczej paroprzepuszczalność, bo o to chodzi - ściany w istocie przecież nie oddychają).

A musisz ocieplać? Może wystarczy sam klej z siatką i na to tynk.

A tynk koniecznie silikonowy i znów nie musisz się martwić o to oddychanie..

czyli maja zamiar kleic na placki bez obwodowego nalozenia kleju na plyte styropianowa, wtedy rzeczywiscie powstaje szczelina pomiedzy styropianem a sciana i mozliwy jest przeplyw powietrza, niestety to pozornie wydaje sie byc zaleta, bo dzieki takiemu rozwiazaniu powstaje sila zrywajaca styropian i kwestia czasu jest kiedy Twoje docieplenie wyladuje na ziemi.

• 4 weeks później...

A teraz jeszcze pare informacji (po powrocie z urlopu)

1. Wilgoć istniejąca w budynku nie jest praktycznie transportowana na zewnatrz poprzez ściany tylko wentylacje i otwarte okna (proste codzienne wietrzenie pomieszczeń).

2.Jeżeli już mamy mówić o paroprzepuszczalności to akryl jest najgorszym rozwiązniem w grę wchodzi jedynie minerał i farba silikonowa.

3.Klejenie tylko obwodowo-punktowe lub na grzebień, wentylacja między izolacją a scianą redukuje termoizolacyjność, ryzyko zasysania i podrywania płyty i w razie pożaru skutki klejenia na placki są katastrofalne.