judox 06.09.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 (edytowane) WitamZakupiłem działkę od gminy w powiecie Bydgoskim woj.Kujawsko-Pomorskie,działka wymaga poniesienia opłat w celu wyłączenia jej z produkcji rolnej k.lIIb .Do działki jest doprowadzony prąd i woda tzn. przed moją działką stoi skrzynka z licznikiem i oznakowanie poprowadzonej wody.Z żoną wybraliśmy projekt czyli wiemy co chcemy budować i jest to projekt Pod Lipą Mak z kolekcji archeton.plWiem tyle żeby odrolnić ziemię muszę złożyć wniosek do starostwa powiatowego. I mam tam dołączyć dokumenty : -bilans terenu i plan zagospodarowania działki (nie wiem z kąt to mam mieć i co jest do tego potrzebne), -akt notarialny, -wypis i wyrys terenu z urzędu gminy.Proszę o pomoc i napisać mi co powinienem zrobić krok po kroku by wbić łopatę w ziemię, gdzie się udać i co muszę mieć oraz z kąt uzyskać papierek.Poradzić mi czy pierw kupić projekt a później zacząć załatwiać pozostałe sprawy czy kupno projektu jest potrzebne w dalszej fazie przygotowań do budowy.Za porady serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Czy naprawde nikt nie wie?? SŁABI CI FACHOWCY W TYM FORUM MURATORA Edytowane 8 Września 2010 przez judox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poranadobranoc 09.09.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Witam. Opłata za odrolnienie pobierana jest jeśli chcesz całą działkę przekształcić w budowlaną. Do 500m2 pod zabudowę domu nie płaci sie nic, to samo powinni powiedzieć ci w starostwie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 21.09.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Staraj się wyłaczyć z produkcji rolnej jak najmniej Zawsze mniejszy podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaber 19.10.2010 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) Witam Zakupiłem działkę od gminy w powiecie Bydgoskim woj.Kujawsko-Pomorskie,działka wymaga poniesienia opłat w celu wyłączenia jej z produkcji rolnej k.lIIb .Do działki jest doprowadzony prąd i woda tzn. przed moją działką stoi skrzynka z licznikiem i oznakowanie poprowadzonej wody. Z żoną wybraliśmy projekt czyli wiemy co chcemy budować i jest to projekt Pod Lipą Mak z kolekcji archeton.pl Wiem tyle żeby odrolnić ziemię muszę złożyć wniosek do starostwa powiatowego. I mam tam dołączyć dokumenty : -bilans terenu i plan zagospodarowania działki (nie wiem z kąt to mam mieć i co jest do tego potrzebne), -akt notarialny, -wypis i wyrys terenu z urzędu gminy. Proszę o pomoc i napisać mi co powinienem zrobić krok po kroku by wbić łopatę w ziemię, gdzie się udać i co muszę mieć oraz z kąt uzyskać papierek. Poradzić mi czy pierw kupić projekt a później zacząć załatwiać pozostałe sprawy czy kupno projektu jest potrzebne w dalszej fazie przygotowań do budowy. Za porady serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Czy naprawde nikt nie wie?? SŁABI CI FACHOWCY W TYM FORUM MURATORA albo znajdź sobie już teraz architekta, który będzie Ci robił adaptację projektu typowego do Twojej działki i przepytaj go, co jest Ci potrzebne i w jakiej kolejności, albo poczytaj forum np. tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74358-KROK-PO-KROKU-DOKUMENTACJA cytat za AnetaS : "Pierwsze co to musisz udać się do gminy i dowiedzieć się czy dla Twojego terenu jesz Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego, (chyba tak to się zwie) jeśli tak to wybierasz odpis i po sprawie, a jeśli nie, co jest bardzo prawdopodobne musisz wystąpić o Warunki Zabudowy. Bierzesz z gminy gotowy wniosek do wypełnienia, W geodezji wybierasz kopię mapy zasadniczej i ewidencyjnej oraz wypis pełny na swoją działkę i skrócone na sąsiadów. Na mapce zaznaczasz granice swojej działki i mniej więcej w którym miejscu będzie stał Twój domek i składasz to do gminy. Przy mieszkaniówce nie ma opłaty skarbowej, jednak za wypisy i wyrysy z geodezji trzeba zapłacić, koszt może to być w granicach 50 zł W niektórych regionach, tak jak np. u mnie wymagają jeszcze do wniosku o Warunki Zabudowy złożyć zapewnienia na media, tzn trzeba wcześniej wystąpić do gazowni, mpwik, zakład energetyczny .... (tutaj mapki i wyrysy też się przydają, dlatego po wybraniu ich z geodezji warto zrobić kopię i do urzędów właśnie je składać, a oryginały zostawić sobie.) No i to byłby pierwszy krok jaki musicie zrobić. Powodzenia. " lub np.: http://www.dom.pl/finanse-i-formalnosci/krok-po-kroku-czyli-jak-zalatwic-formalnosci projekt domu powinien być zgodny z wytycznymi planu miejscowego lub decyzji o warunkach zabudowy - nie ma sensu kupować projektu, jeżeli nie znasz tych wytycznych planu/decyzji - projekt może się z nimi nie zgadzać (np. inna wysokość domu, kąt nachylenia dachu itp.) i będzie nie do użytku dla tej działki bilans terenu+plan zagospodarowania działki robi architekt adaptujący projekt typowy może i by ktoś wcześniej odpowiedział, gdyby nie fakt, że pytania typu 'jak zbudować dom - co zrobić krok po kroku' to pytania z gatunku podstawowych i omówione mnóstwo razy w setkach innych miejsc i na forum muratora i na innych forach dotyczących budowy domu... wystarczy poszukać odpowiedzi... Edytowane 19 Października 2010 przez czaber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts