Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usczelnienie komina? Czy cos innego...

Mirron

Recommended Posts

Witam!

Mieszkam w domku jednorodzinnym a w zasadzie w połówce bliźniaka, którego budowa odbywała się na przełomie lat 70/80. Mam dwa rodzaje ogrzewania gazowe i węglowo-drzewne... w kominie pieca gazowego jest zastosowany wkład z rury kamionkowej fi150 i tu jest wszystko OK.....

Ogrzewanie węglowo-drzewne realizowane jest za pomocą starego poczciwego pieca typu Kamino 3... spaliny z tego pieca wyprowadzane są poprzez komin z cegły o wymiarach 14x24 bez żadnego wkładu itp itp... po prostu tak jak kiedyś zbudowali tak przez dobre 30 lat wszystko sobie funkcjonowało.... Domek ma 3 piętra....W zeszłym sezonie grzewczym podczas opalania węglem zaobserwowałem na 3cim piętrze w pomieszczeniu przez które przechodzi, ów komin dziwny wyczuwalny zapach niczym zgniłe jaja czy coś kolo tego... podczas palenia samym drewnem nic nie było czuć... wąchałem wszystko, od starych żeliwnych grzejników, przez szafę, kratkę wentylacyjna itp itp i nigdzie nie zdiagnozowałem jednoznacznego punktowego źródła owego zapachu... w miniony weekend ze względu na niskie temperatury w moim rejonie i małe dziecko na pokładzie postanowiłem przepalić drewnem i niestety znów pojawiły się dziwne zapachy... wprawdzie o innej barwie, nie zgniłe jaja a coś trudniejszego do porównania.... teraz mam w 90% podejrzenia, że to komin coś puszcza... na ścianach nic nie widać... a są białe i odkryte, czy to możliwe żeby coś bezbarwnego i nie zostawiającego śladu na ścianie delikatnie przedostawało się do pomieszczeń? Jakieś gazy będące produktem spalania?

Jaką zatem mielibyście receptę na wyleczenie tego komina - jeśli to to oczywiście - i bez demolowania polowy chalupy? czy są jakieś takie rękawy uszczelniające itp?

Liczę na jakieś podpowiedzi, gdyż sezon się zbliża a nie chciałbym zagazować rodzinki itp.. a nie orientuje się zupełnie w technice i tym co jest obecnie na rynku...

Pozdrawiam

Paweł