Piotr_Bodnar 09.09.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Ja mam Kermi X2, dom 154 m2, moj hydraulik ma spore znizki na grzejniki jesli je instaluje, wiec placiłem niewiele i w bonusie dostalem zawory termostatyczne - Kermi jest wydajne, grzeje jak cholera i kosztuje niedrogo. Cenowo cieniej ma Kermi drabinki ,ale sa faktycznie z klasa robione, i maa zawory kątowe, tak ze termostat nie wystaje poza obrys grzejnika i nikt noga nie kopnie czy nie przyhaczy. Jesli grzejecie tylko grzejnikami, bez podłogówki zainstalowanej - pamietajcie o dobrym zaizolowaniu rur! Pod spodem styropian, nad rurką styropian a rurka w tubolicie i to nie tym najcienszym. Na to dopiero wylewka. ludie nawet nie zdaja sobie sprawy jak zabawnie w kamerze termowizyjnej wyglada ich podłoga, kiedy wlaczone jest ogrzewanie. zimna wode biegnaca obok cieplej tez warto zaizolowac - nie bedzie spadku temperatury i podgrzewanie zimnej wody przez plynaca obok ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.09.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 OK, dzięki za rady. A co do rur - oczywiście mam je zaizolowane (w styropianie i osłonkach piankowych), ale nie jestem do końca przekonany co do tego, czy jest to aż tak strrrasznie ważne, jak piszesz. Od dołu - fakt, jest ważne, ale to, co widzisz w termowizji, to są straty ulatujące do góry, czyli do pomieszczenia. Znaczy nasze ciepło nie ucieka w kosmos, tylko tak czy tak trafia tam, gdzie miało trafić, jedynie trochę dłuższą i o wiele bardziej bezwładną drogą. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 09.09.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 OK, dzięki za rady. A co do rur - oczywiście mam je zaizolowane (w styropianie i osłonkach piankowych), ale nie jestem do końca przekonany co do tego, czy jest to aż tak strrrasznie ważne, jak piszesz. Od dołu - fakt, jest ważne, ale to, co widzisz w termowizji, to są straty ulatujące do góry, czyli do pomieszczenia. Znaczy nasze ciepło nie ucieka w kosmos, tylko tak czy tak trafia tam, gdzie miało trafić, jedynie trochę dłuższą i o wiele bardziej bezwładną drogą. J. Izolacja rur jest bardzo ważna : 1.Załóż sytuacje, kiedy w lecie masz cyrkulację CWU - słabo zaizolowane rury spowodują własnie straty ulatujące do góry - woda bedzie chłodniejsza a Ty bedziesz w niektórych miejscach miał w lecie ogrzewanie podłogowe. 2.Druga sytuacja - nagrzana zimna woda ( pitna załóżmy) od rurki z woda ciepłą - po coś ta zimna woda jest, chociażby zeby zimnej kranówki nażłopać sie na kacu rano. Ciepła woda do tego sie nie nadaje raczej 3.Trzeci przykład - słabo zaizolowane rury oddaja ciepło do góry do podłogi - niby w tym jednym miejscu jest prowizoryczne ogrzewanie podłogowe ale ze sprawnościa o wiele niższa niz całosciowe ogrzewanie podłogowe , poza tym w takim przypadku grzejniki beda mialy dostaczoną mniejsza ilosc ciepla, poza tym w jednym miejscu podłoga bedzie bardziej nagrzana co moze spowodowac popekanie płytek. Przykłady mnożyc mozna --- moijm zdaniem rury powinny byc bardzo solidnie zaizolowane. Niech grzeje grzejnik efektywnie, a nie podłoga - do grzania w tym akurat przypadku nie przeznaczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.09.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Nie mieszajmy dwóch różnych rzeczy. Izolacja rur CWU jest oczywiście bardzo ważna i to za równo tych od ciepłej wody (z przyczyn oczywistych) jak i tych od zimnej (tu oprócz tego, o czym piszesz możnaby dołożyć jeszcze kwestie roszenia ściany na niezaizolowanej zimnej rurze), ale my tu nie o CWU przecież tylko o CO CO dotyczy punkt trzeci i generalnie oczywiście masz rację, ale jak pisałem: nie demonizowałbym. To ciepło przecież nie ulatuje w kosmos, tylko de facto zostaje u nas w domu. Izolację zrobić warto, żeby nie parzyła podłoga nad rurami, żeby nie było strat ciepła z grzania rury powrotnej przez rurę zasilającą, żeby w jak największym stopniu to jednak grzejniki grzały, ale i bez przesadyzmu, jeśli nawet kilka % ciepła nie trafi do nas wprost, z dużą dynamiką przez grzejnik, tylko przez cholernie bezwładną wylewkę - trudno. Ważne, że tak, czy tak trafi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 09.09.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 0degree, a po co Ci zawory kątowe do grzejników dolnozasilanych? tzw. V-ki czyli grzejniki dolnozasilane mają w sobie wkładkę termostatyczną i zakłada się do nich tylko głowicę - termostatyczną bądź zwykłą... instalato r -, fajna reklama. ale nie sądzę by grzejniki o których piszesz miały takie samo rozwiązanie jak X2 bo jest ono opatentowane przez Kermi Grzejnik Kermi jest to grzejnik z najwyższej półki. Grzejniki Purmo też kiedyś do niej należały, teraz już nie..Produkowane są w Polsce, z odchudzoenj blachy. Nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 09.09.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 0degree, a po co Ci zawory kątowe do grzejników dolnozasilanych? tzw. V-ki czyli grzejniki dolnozasilane mają w sobie wkładkę termostatyczną i zakłada się do nich tylko głowicę - termostatyczną bądź zwykłą... instalato r -, fajna reklama. ale nie sądzę by grzejniki o których piszesz miały takie samo rozwiązanie jak X2 bo jest ono opatentowane przez Kermi Grzejnik Kermi jest to grzejnik z najwyższej półki. Grzejniki Purmo też kiedyś do niej należały, teraz już nie..Produkowane są w Polsce, z odchudzoenj blachy. Nie polecam Nie chodziło mi o zawór kątowy do podłączenia głowicy tylko moduł kątowy przyłączeniowy który jest pod grzejnikiem który de fakto też jest zaworem , druga sprawa z tego co wiem to "v" purmo są produkowane w niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 10.09.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 0dogree, racja po Twojej stronie jeśli chodzi o moduł do v-ek Purmo są produkowane w Polsce i cosik podobno w Finlandii- ale na Polski rynek na pewno idą tez z rodzimej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestremed 23.01.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam, szukałem ile mogłem ale konstruktywnej, praktycznej odpowiedzi nie znalazłem. Bardzo proszę o poradę przy następującym problemie. Mam w jednym z pokoi dwa grzejniki dwupłytowe Kermi. No i po 4 miesiącach bezproblemowej pracy w jednym z nich pojawiła się dziwna usterka. Otóż, jedna z płyt (tylna) nie grzeje natomiast przednia jest na całej powierzchni gorąca. Co może być tego przyczyną i czy można to jakoś małoinwazyjnie usunąć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 23.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Spróbuj odpowietrzyć grzejnik. Jeśli to nie pomoże zdejmij głowicę termostatyczną, odczytaj i zapamiętaj nastawę na wkładce termostatycznej. Następnie wykonaj powoli kilka pełnych obrotów pokrętłem nastawy wkładki. Jeśli będzie ok. przywróć zapamiętaną nastawę. Jak nie, to musisz wykręcić wkładkę termostatyczną i oczyścić ją, gniazdo oraz rurkę zasilającą tylną płytę, która z gniazda wychodzi (widać ją z góry patrząc poprzez grill). Najpierw trzeba jednak zamknąć dopływ wody do grzejnika zaworami w zespole podłączeniowym od spodu grzejnika i obniżyć ciśnienie w grzejniku zaworem odpowietrzającym po przeciwległej stronie grzejnika. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 23.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Czyżby patent Kermi miał wady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 23.01.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 W Kermi przepływ wody poprzez grzejnik regulowany jest krzywką zamontowaną we wkładce termostatycznej. Przy niskich wartościach nastaw i małych prędkościach przepływu może się czasami zatkać szczelina pomiędzy gniazdem i krzywką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 23.01.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam, szukałem ile mogłem ale konstruktywnej, praktycznej odpowiedzi nie znalazłem. Bardzo proszę o poradę przy następującym problemie. Mam w jednym z pokoi dwa grzejniki dwupłytowe Kermi. No i po 4 miesiącach bezproblemowej pracy w jednym z nich pojawiła się dziwna usterka. Otóż, jedna z płyt (tylna) nie grzeje natomiast przednia jest na całej powierzchni gorąca. Co może być tego przyczyną i czy można to jakoś małoinwazyjnie usunąć? Pozdrawiam! A czy temu zdarzeniu towarzyszyła jeszcze jakaś inna okoliczność np. zmniejszenie biegu na pompie c.o, regulacja innych kaloryferów, itd itp? Podejrzewam że są to kermi x2 które najpierw puszczają całe ciepło na płytę przednią dopiero później kiedy zapotrzebowanie na ciepło w pomieszczeniu jest większe na drugą płytę. http://www.kermi.pl/Polnisch/Heizen/Flachheizkoerper/Therm_X2/Energie_sparen/index.phtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestremed 23.01.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 A czy temu zdarzeniu towarzyszyła jeszcze jakaś inna okoliczność np. zmniejszenie biegu na pompie c.o, regulacja innych kaloryferów, itd itp? Podejrzewam że są to kermi x2 które najpierw puszczają całe ciepło na płytę przednią dopiero później kiedy zapotrzebowanie na ciepło w pomieszczeniu jest większe na drugą płytę. http://www.kermi.pl/Polnisch/Heizen/Flachheizkoerper/Therm_X2/Energie_sparen/index.phtml A no właśnie to te. Podłubałem, podłubałem na zaworach, jak koledzy wcześniej radzili, i ruszył tzn zaczęła tylna grzać, słabiej niż przednia ale zgodnie z założeniami jak wynika z tego co podał 0degree Dzięki za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 15.02.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam. Mam zamontowane grzejniki Kermi X2. Wszystkie, z wyjątkiem jednego, są prawe. Problemem jest ten jeden, lewy. Wszystkie podłączenia mam poprowadzone tak samo, wejście ciepłej wody po lewej, powrót po prawej. Wszędzie gra, z wyjątkiem oczywiście tego jednego lewego, bo tam zdaje się przyłącza są na odwrót. Podobno wejście jest po wewnętrznej stronie, a więc w tym jednym przypadku wypada po prawej. Te grzejniki są szeregowe, najpierw powinna być ogrzewana przednia płyta a potem dopiero tylna (ta od ściany). W przypadku tego jednego grzejnika jest na odwrót. Zdecydowanie mocnej grzeje tył. I teraz pytanie co można z tym zrobić? 1. Założyć takie coś jak na zdjęciu nr 3 (krzyżak) żeby zamienić wejście z wyjściem. Ale na to nie ma za bardzo miejsca chyba przy grzejniku (zdj. 2) 2. Przepiąć we/wy na rozdzielaczu. Tyle że, do tego trzeba by jeden przewód skrócić a drugi przedłużyć. Da się to zrobić zważywszy że w skrzynce jest dosyć ciasno? (zdj. 1, przyłącze siódme z prawej) 3. Zostawić to tak jak jest. W pokoju są dwa grzejniki. Ten ma wymiar 600x600, drugi (poprawnie działający) ma 800x600. Ten źle podłączony w sumie grzeje, tyle że więcej na ścianę, więc jest pewnie mniej wydajny niż mógłby być. No i nie wiem jakie to odwrotne podłączenie może mieć wpływ na zawór z podłączoną głowicą termostatyczną. Co radzicie? Jeżeli przerabiać, to jak to najprościej/najwygodniej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.02.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ostatnio tak właśnie rozwiązałem identyczny problem przepinając rury na rozdzielaczu.Wygodnie nie jest, ale bez problemu daje się zrobić.Portki krzyżowe są wyższe od normalnych i trzeba się nagimnastykować z dopasowaniem przy grzejniku. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 16.02.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witajcie, wieczorem będę malował ścianę za grzejnikiem, czy da się go zdemontować pozostawiając w nim wodę ? Nurtuje mnie ten zawór, który jest po tej stronie co odpowietrznik, tylko na dole - do czego on służy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Może ktoos spustowy założył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 16.02.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Pisząc zawór chodziło mi o korek, który znajduje się w oryginalnym grzejniku na dole pod odpowietrznikiem (lewy dolny róg obrazka). http://www.hydros-san.pl/shop/miniaturki/1752.jpg Nie mogę w internecie znaleźć opisu do czego służy, a coś mi świta, że może okazać się pomocny Szkoda wylewać ileś tam litrów na nowe panele, a podstawić nic głębokiego nie można z racji metody montażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 pod spodem masz przyłącze, odkręć zaślepki, pod nimi masz zaworki zakręć je do oporukorkiem o którym piszesz spuść wodę z grzejnika ale najpierw przez odpowietrznik spuść ciśnienie...następnie odkręć śrubunki łączące przyłącze z grzejnikiem i zdejmuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 16.02.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 piszesz o kryzowaniu zaworu zespolonego by odciąć wodę z instalacji ? jeśli tak to to wiedziałem... Czyli nie ma sposobu na zatrzymanie wody w samym grzejniku ? A ten korek to jednak spustowy, a nie zawór jak myślałem... Trudno, trzeba będzie coś podstawić, zawsze to wyżej niż przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts