Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 10 months później...
0degree, a po co Ci zawory kątowe do grzejników dolnozasilanych? tzw. V-ki czyli grzejniki dolnozasilane mają w sobie wkładkę termostatyczną i zakłada się do nich tylko głowicę - termostatyczną bądź zwykłą...

Odgrzebuję ten stary wątek - ale może jeszcze tutaj jesteście. Właśnie przymierzam się do głowic do moich Kermi X2. Z tego co udało mi się wygooglać to moje zawory potrzebują głowicy termostatycznej na gwint M30 x 1,5. Zgadza się? Macie jakieś do polecenia?

Zgadza się głowice z gwintem m30x1.5

Ja szczerze mówiąc założyłem tylko głowice w jednej sypialni bo mi troche ją przegrzewało nie wiem jakiej firmy ale coś taniego -ok 30pln. , a reszta chodzi otwarta na fula dzięki temu że ja mam w instalacji zawór 4 drożny którym reguluje całość. Na dzień dzisiejszy wiem tyle że mam przewymiarowane grzejniki gdyż w przy teraz panujących temperaturach czyli ok -2 w nocy temperatura jaka wychodzi na dom z zaworu 4d to ok 35st a w domu mam zawsze ok 24st.

• 1 year później...
  • 5 weeks później...
  • 5 months później...
Ja tego nie twierdzę. Purmo to też dobra marka, wybrałem Kermi z uwagi na to, że ten ich paten z szeregowym łączeniem płaszczy wydał mi się rozsądny, ale w momencie, gdy grzejnik grzeje głównie konwekcyjnie, nie wiem, czy ma to znów tak wielkie znaczenie, żeby skreślać innych producentów.

okej, dziękuję za szybką odpowiedź. Hm, czyli jako użytkownika, mogę Cię zapytać o szczegóły użytkowania tej nowej technologi therm x2. I tak wiem, że grzeje, jak to grzejnik :) ale czy mógłbyś powiedzieć, czy widzisz jakieś różnice, pomiędzy tym rozwiązaniem, a zwykłym, najzwyklejszym grzejnikiem??

Bo nie wiem, czy to zwykły pic na wodę, cze właśnie nie.

Pozdrawiam

Różnice w sensie, że tak w praktyce? Nie, nie widzę. Grzejniki grzeją, w domu ciepło, dokładnie jak przy ionnych grzejnikach. Może jakbym miqał w części domu takie, a w reszcie siakie, widziałbym różnicę, ale przy jednakowych grzejnikach wszędzie trudno stwierdzić.

Moim zdaniem pic na wodę to nie jest, ale na pewno nie ma wielkiego znaczenia.

• 8 months później...
  • 4 weeks później...
Witam. Nabyłem właśnie 10 grzejników Kermi do domu. Czekają w magazynie dostawcy . Grzejniki zasilane będą od dołu z prawej strony. Mam pytanie do forumowiczów . Czy znacie może odległość przyłącza grzejnika od prawej strony. Nie wiem czy wyraziłem się jasnoi więc spróbuję opisać. Chodzi mi o to ile cm od prawej strony oddalone jest przyłącze grzejnika . Bo to , że rozstaw zasilania po osi jest 50mm to wiem. Przejrzałem stronę producenta i w żadnych dostępnych tam pdfach nie znalazłem tego,

• 3 months później...

A ja mam pytanie, jak ten patent Kermi ma się do podzielników.

No bo skoro przednia płyta grzeje mocniej, a to na niej umieszczony jest podzielnik, to zlicza on teoretycznie więcej energii niż faktycznie grzejnik dostarcza, bo przecież tylna jest zimniejsza.

Z punktu widzenia oszczędności energii, jest to dobry patent, pytanie czy przez to opłaty z podzielników nie będą wyższe?