PiotrSt 07.09.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Proszę o pomoc -- pomysły co z tym zrobić. Nowe pomieszczenie hydroforni wykopane przy studni -- 2 m głębokości, wymurowane z bloczków fundamentowych, izolacja od góry styropianem. Za radą miejscowych nie wylałem dna betonem, tylko położyłem betonową kratkę -- w teorii ew. przecieki miały wsiąkać w grunt. Do poziomu wody gruntowej sporo (pobliskie bagienko jest o 4 m poniżej miejsca ze studnią, więc wydawało się, że jakieś 2 m). Póki było lato wszystko OK -- wnętrze suche, instalacja zamontowana działa. Ale zaczęła się jesień (wiem, że kalendarzowo jeszcze jest lato -- ,,trochę'' popadało (ale nigdzie w okolicy powodzi nie ma) -- no i się zaczeło! Nie żeby wilgoć! Po prostu strumienie wody: bloczki całe nasiąknięte -- tak ze trzy warstwy od dołu (75 cm), a na podłodze 3--15 cm wody. Wylewanie nic nie pomaga -- po kilku(nastu) godzinach nasiąka znów. Wygląda na to, że po desczach uaktywniła się jakaś żyła podskórna, na której drodze stoi mój hydrofor. Czy tylko woda deszczowa ściekajaca w przekopanym gruncie? Postawiłem hydrofor wyżej -- działa, ale w takiej wilgoci długo nie pociągnie. Co robić? Wylać betonowe dno? Ale jak uszczelnić? Bloczki nie mają izolacji na zewnątrz... Odkopać całość dookoła, zaizolowac jakimś bituminem -- ale nie wiem jak połączyć ew. izolację dna z ew. izolacją ścian? Chyba się nie da... Zresztą pracochłonność potworna! Izolować czymś od środka? Istnieje jakiś środek który wytrzyma w takich warunkach? Jakiś drenaż dookoła? Ale trzeba by go kłaść głęboko (chyba co najmniej te 200 - 75 = 125cm pod gruntem). Albo studzienka drenażowa w środku? (Tylko, że to może zapobiec stojącej wodzie, ale nie wilgoci i przesiąkom przez bloczki.) Znalazłem też takie preparaty: http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/izolacje-cementowe/cr-6 albo (droższy): http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/izolacje-cementowe/cr-90-crystaliser Ma szanse zadziałać? (mam na myśli zabezpieczenie tym od wnętrza) Przepraszam za długość postu, ale naprawdę nie wiem co zrobić. Bardzo proszę o pomoc. Rowiązanie: wykopać całość i zbudować od nowa z pełną izolacją będę rozważał w ostateczności Pozdrawiam Piotr Strzelczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts