Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 years później...

Odkopię kotleta.

Moje pytanie jest następujące. Ile muszę dać styropianu, a w zasadzie ile powinienem na posadzkę gdzie "wolnego" miejsca mam od chudziaka 22cm na parterze (dom nie jest podpiwniczony, w wykop nasypano 600ton piasku, folie, 10cm styropianu i chudziaka). Posadzka będzie samopoziomująca ok 5cm. Czy dobrze liczę, że panel lub kafłe to ok 15mm, posadzka 50mm i pozostała część 15,5cm to styropian? Czy o czymś zapominam? Wybaczcie moje prostackie pytanie ale jest to pierwsza budową na mojej głowie.

https://forum.murator.pl/topic/147787-ile-styropianu-pod-posadzkami/page/2/#findComment-6309031

Odkopię kotleta.

Moje pytanie jest następujące. Ile muszę dać styropianu, a w zasadzie ile powinienem na posadzkę gdzie "wolnego" miejsca mam od chudziaka 22cm na parterze (dom nie jest podpiwniczony, w wykop nasypano 600ton piasku, folie, 10cm styropianu i chudziaka). Posadzka będzie samopoziomująca ok 5cm. Czy dobrze liczę, że panel lub kafłe to ok 15mm, posadzka 50mm i pozostała część 15,5cm to styropian? Czy o czymś zapominam? Wybaczcie moje prostackie pytanie ale jest to pierwsza budową na mojej głowie.

Od dołu piach, folia, 10 styro, chudziak?
https://forum.murator.pl/topic/147787-ile-styropianu-pod-posadzkami/page/2/#findComment-6309053

Źle napisałem, jest piach, izolacja, chudziak, styropian, beton. Z uwagi na błąd tj. podniesienie drogi musieliśmy podnieść dom i stąd teraz powstanie nam posadzka na posadzce. Pół biedy, że tylko fundamenty stały. Dom miał być bez schodów od frontu do domu ale z obawy o wodę jaka mogłaby lecieć z drogi podnieśliśmy o 1 bloczek fundament. Nie wiem czy jasno to opisałem ale nie to jest istotą pytania tylko o grubość styropianu.
https://forum.murator.pl/topic/147787-ile-styropianu-pod-posadzkami/page/2/#findComment-6309075

To zależy jak mają być zaizolowane pozostałe elementy budynku, czyli w efekcie końcowym, "ile dom ma palić?".

Możesz dać tyle ile wymagają tego przepisy - 0,45W/(m2K) (zazwyczaj do ich spełnienia wystarczy 10cm styropianu), ale wtedy, zakładając,że pod posadzką będzie 8 st. C, a w pomieszczeniach 20 st. C, przez posadzkę będzie "uciekało" ponad 5W/m2. Przy posadzkach np. 100m2 daje to 500W, co w skali sezonu grzewczego (zakładam 200 dni) oznacza 2400kWh energii. Przy ogrzewaniu podłogowym straty będą oczywiście jeszcze większe, bo jeżeli średnia temperatura posadzki w sezonie grzewczym wyniesie 23 st. C, to wzrosną one do ponad 3000kWh/rok.

Oczywiście opłacalność ograniczenia tych strat zależy od ceny energii użytej do ogrzewania. W przypadku energii elektrycznej używanej tylko w 2 taryfie koszt tych strat to 750-1000 zł rocznie. Przy pompie ciepła straty są już mniej dotkliwe pod względem finansowym i wynoszą 200-300zł rocznie, ale nie jest to cała prawda, bo musimy zainstalować pompę ciepła o większej mocy, co przekłada się na wyższe koszty inwestycyjne. Przy innych źródłach ciepła wyjdą wartości pośrednie, np. przy gazie ~500zł/ rok.

To są roczne koszty eksploatacji, które możemy zmniejszyć dając lepszą izolację pod posadzką. Można sprawę uprościć i powiedzieć, że straty będą malały proporcjonalnie do grubości izolacji, np. przy 20cm izolacji spadną dwukrotnie w porównaniu do 10cm. Przy styropianie posadzkowym EPS 100, który obecnie kosztuje ~150zł/m3, te dodatkowe 10cm to koszt 15zł. Zmniejszając straty ciepła o połowę na 1m2 przy ogrzewaniu energią elektryczną rocznie zaoszczędzimy ~3,5zł. Jak widać prosty zwrot nakładów na tę inwestycję wyniesie 4-5 lat.

Teraz pozostaje tylko pytanie, czy inwestując tę kwotę (dla posadzki 100m2 będzie to ~1500zł, a właściwie nieco więcej, bo trzeba policzyć też ułożenie tego styropianu) w inny element budynku możemy uzyskać szybszy zwrot nakładów?

Wyliczenia Ok, + jeszcze można w.w kwotę odciążyć wartością niezapełniania wypełnienia podbudowy chudziaka zagęszczonym piachem co kosztuje około 50-70% ceny styropiany->czyli mamy 1-3lata zwrotu to już naprawdę krótko+ w grubym styropianie łatwo ukryć/wprowadzić rurki zasilające CW (a z cyrkulacją!!!) i CO które w tych cieńszych wersjach wkładane są w coś kosztujące 1-3cm otuliny o ciepłocie niewiele lepszej jak styropian i skutecznie (na kolankach w 100%) wychładzane prze ziemię,a przy grubszej izolacji 10-15cm od chudziaka, pomiędzy styropianami bez otuliny i cieplutko- koszty ciężkie do policzenia, ale są, no i ostatni mi nasuwający się aspekt już naprawdę prawie nic, ale rura zasilająca kominek w świeże powietrze, niby dobrze zaprojektowana (bo często widzę w strefie ocieplenia) może iść pod/w chudziaku ale wtedy skutecznie w czasie parogodzinnego palenia wychłodzi jego znaczną powierzchnie z 8st o coś niżej i to coś ciupie ciepło i z posadzki, w grubym ociepleniu wyizolowana neutralnie dostarcza tlen o dowolnej temperaturze. Ja zainwestowałem w 28cm 2x10 eps100 i najwyżej 8cm eps200 +7cm wylewki z podłogówką.

https://forum.murator.pl/topic/147787-ile-styropianu-pod-posadzkami/page/2/#findComment-6310882

Witam,

Czy dajecie styropian pod posadzkę w jednej warstwie np 15 cm, czy lepiej podzielić na 2 warstwy np 8+7 i ułozyć z przesunięciem?

Pozdrawiam

flashman

zawsze lepiej zrobic jest zaklad przy ukladaniu, jam mam 12cm i 3 warstwy, 5cm 4cm i 3cm

https://forum.murator.pl/topic/147787-ile-styropianu-pod-posadzkami/page/2/#findComment-6310956