zielony_agrest 07.09.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam, Temat przenoszę tutaj, i jednocześnie proszę o usunięcie go z forum Wymiana doświadczeń ogólne to moje pierwsze posty i nie wypadało czegoś nie skwasić na początek Spotkałem się z taką konstrukcją pieca dolnego spalania i jestem ciekaw co o niej myślicie. Przeczytałem tutaj sporo na temat kotłów oraz sposobach palenia w nich, ale nie znalazłem nic podobnego. http://a.imageshack.us/img836/5435/piec.jpg To taki poglądowy rysunek, który spłodziłem. Piec może być w dwóch wersjach, zasypywany od góry lub przez przednie drzwiczki. Gorące powietrze rozchodzi się przy ruszcie na boki i przepływa przez taką "specyficzną" konstrukcję, którą tez można zobaczyć na rysunku. Jest ona wyjmowana, co ułatwia bardzo czyszczenie, ale szczelna. Spaliny, kiedy pokonają ten labirynt trafiają do czopucha kominowego. Dodatkowo na górze komory zasypowej jest otwór otwierany dźwignią (kolor fioletowy) podczas rozpalania pieca i podkładania paliwa. Piec taki mogę kupić właściwie od ręki a sezon grzewczy za pasem. Widziałem go, wykonany jest solidnie. Jest trochę tańszy niż podobnej wielkości/mocy kotły znanych producentów. Z tego co wiem to jest opatentowany choć to jakaś małonakładowa produkcja. I teraz kilka faktów: Ruszt stały, żeliwny. Całkowita ilość wody w piecu to 12 litrów, co wydaje się bardzo małą ilością. Sprzedający tłumaczył to pomysłem patentowym i tym że woda dzięki temu nagrzewa się szybko i nie ma problemy z cyrkulacją. Piec faktycznie mało smrodzi na kotłownię. Tylko trochę przy rozpalaniu. No i ciekawi mnie czy taka mała ilość wody w środku, oraz taka droga obiegu spalin nie będzie niosła ze sobą jakiś "niespodzianek" podczas użytkowania. Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie na temat tej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts