Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski beton komórkowy nie nadaje si? na klej

Gość

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś budował z polskiego betonu komórkowego na klej? Obejrzałem sobie paletę jednego z wiodących polskich producentów betonu komórkowego i praktycznie przeżyłem szok. Obok stała paleta z Y.... praktycznie nie miałem się do czego doczepić. Praktycznie nie pozostaje mi nic innego jak budować z Y... i zapłacić 30 % więcej. Czy wasze odczucia są podobne?

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem na targach i oglądałem materiał z Prefabetu - Osławy. Koleś przekonał mnie do kleju, ale to co czytam daje mi do myślenia.

Osława robi dwa rodzaje.

Stara produkcja i taśma od 26 lat nadaje się tylko na zwykłą zaprawę,

Nowa produkacja od 2001 roku, nowe urządzenia, itp - polecaja na klej.

Mam jeszcze czas do ścian, ale głowę mam coraz większą.

Pozdrawiam

W hurtowni co byłem też była wystawka YTONGA i Śniadowa. Dużej różnicy nie było. Poprosiłem o pokazanie palety. YTONG taki sam jak na wystawie, Śniadowo - widok żałosny. Ale to moje subiektywne odczucie. Czy ktokolwiek z czystym sercem poleciłby polski beton na klej? Jeżeli tak to jaki ?

Ja buduję z Żelisławic. Bloczki odmiany 400 są z założenia kruche, więc część z nich (ok.5%) jest uszczerbiona ale nadaje sie na "docinki" i uzupełnienia. Bloczki są równe i nie mam do nich zastrzeżeń jedna tylko uwaga - PILNUJCIE MURARZY - ONI CHCĄ KŁAŚĆ KLEJU JAK ZAPRAWY!

Bo polski murarz zasadniczo się nie rozwija zawodowo i do nowoczesnej technologii jest nieprzygotowany: brak odpowiednich narzędzi, brak dokładności, itd., itp. A to nie jest wielka filozofia, trzeba tylko iść z postępem.

Murarzy można sobie wychować. Szkoda że nie można znaleźć polskiego betonu komórkowego jakością choć niewiele zbliżoną do YTONGA. Czy jest ktoś zadowolony z polskiego betonu komórkowego?

No toś mnie zaskoczył. Możesz podesłać jakieś namiary na stronę internetową SOLBETU? Nie musisz, jeżeli nie robią bloczków do ścian jednowarstwowych o grubości min 36 cm, klasy 400 na pióro-wpust.

Janku, miód lejesz na moje uszy, bo tez słyszałam wiele dobrego o Solbecie, niestety tylko od ludzi z branży. Dalismy się przekonać, a tu ktoś straszy, że tylko Ytong. Zrobilismy wycenę w Ytongu i Solbecie, Ytong mimo duzego upustu jest drozszy o 5 000 od Solbetu bez promocji. No i jak tu się nie skusić? Gosć z Ytonga mówił cos o naciąganych przeliczeniach Solbetu - U, k, czy lambda, ale nic na temat dokładności wymiarów, więc ufam, ze te nawet w mniemaniu Ytong są OK. Napisz wiecej szczegółów o swojej budowie z Solbetu (ściana jednowarstwowa? bardzo kruche? co mówili wykonanwcy?)

Karolku, nie ktoś tylko Jubba i nie straszę tylko szukam polskiego dobrego materiału na budowę, bo to co zobaczyłem to mizernie to wyglądało. Też o Solbecie nie słyszałem, ale wygląda ok. Szkoda tylko że nie mają żadnego przedstawiciela handlowego w Warszawie lub okolicach.