Gość 07.05.2002 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 A tak na marginesie to ile udało Wam się wynegocjować upustu w Ytongu? Słyszałem, że jak kopleksowo zaopatrzą budowę to mogą dać nawet do 20% upustu, a to już konkurencyjnie, nawet dla Solbetu. A ile dał Solbet? Z chęcią wysłucham wszystkich wskazówek dot. budowy z naszego betonu komórkowego. A co się zaś tyczy Ytonga, to mnie też przedstawiciel handlowy zasypał o klasę lepszymi współczynnikami, ale jakoś mnie nie przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 07.05.2002 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Jubba dostalismy upust 20% (Ytong), wczesniej dostalismy też ceny promocyjne z Solbetu ok 11 PLN za bloczek 400 PW 24 x59 x36 brutto! Cen promocyjnych już Solbet nie ma i nie wyrabia się z dostawami, my bedziemy jeszcze negocjowac z zaprzyjaźniona hurtownią. Solbet podaje k=0,29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2002 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 abakus,nie pamiętam już , sorry, czy Ty masz ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 07.05.2002 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Beton komurkówy odmiana 600Styropian 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 08.05.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Buduję z bloczków z Solbetu (24 cm, odmiana 600) na zwykłą zaprawę, potem będę ocieplał styropianem i takie rozwiązanie wydaje mi się najepsze przy użyciu polskich bloczków, gdyż jak się okazało są to bloczki dość kruchliwe (dużo ich ilość już przy ręcznym rozładunku staciło narożniki), co przy murowaniu jednowarstwo eliminowało by takie bloczki. Co prawda firma uwzględniła reklamację i obniżyła cenę wadliwych bloczków, jednakże w sumie było tego tylko około 100zł zwrotu. Dlatego bałbym się budować jednowarstwowo z tych bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 08.05.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Witam. Ciekaw jestem jakie wady miały według niektórych z Was bloczki se Śniadowa, bo ja oglądając odniosłem zupełnie odwrotne wrażenie? Gdybym miał budowac jednowarstwowo to albo ze Śniadowa albo z Niegocina, na pewno nie z Ytong-a. Bloczki Ytonga w porównaniu do opisanych wyglądają bardziej jak silikat, co budzi pewne wątpliwości co do ich rzeczywistego oporu cieplnego. Te drugie całkiem co innego, pieknie spienione. Co do wymiarów to ostatnio zaskoczyło mnie kiedy musiałem troche popiłować bloczków, które mi pozostały. Ich nierównomierności wymiarów nie przekraczały w najgorszym przypadku 2 mm. I nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że były to bloczki najtańsze, "taśmowane", które rzekomo miały mieć nierównomierności nawet o rząd wieksze. Na szczęście ten etap mam juz za sobą Powodzenia w wyborze. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Ja dokładnie obejrzałem sobie paletę bloczków ze Śniadowa. Były to bloczki 400, 42 cm. Krawędzie były nierówne, konsystencja bloczków niejednorodna, popękane, rogi bloczków odpadały praktycznie same. Była to setria D (paletyzowana) Ogólnie widok był przykry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2002 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 A tak na marginesie czy mógłbyś podać jakieś namiary na bloczki z Niegocina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 08.05.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Wczoraj - po przeczytaniu Waszych informacji pojechałem z ciekawości do hurtowni i porównałem bloczki z Żelisławic i Ytong-a. Faktem jest, że porównywałem te z wystawki, ale jak wiecie Żelisławice znam z własnego doświadczenia i wiem, że nie różnią się od tych "oficjalnych".Mogę stwierdzić, że obydwa rodzaje (odmiana 400) są dobrze wykonane i Żelisławice również nadają się do klejenia.Inna sprawa, że Żelisławice wcale nie są polską firmą.Co do ceny - bloczki 50x25x36,5 odmiany 400 dostałem za <10 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 08.05.2002 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 ja budowałem z bloczków z Milicza. To było 2 lata temu.Na klej oczywsicie.Nie ma sie do czego przyczepic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 08.05.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2002 Jak już pisałem, kleiłem z Solbetu, jednowarstowo z betonu 400, grubość 36cm. Solbet nie chce sprzedawać bezpośrednio ostatecznym odbiorcom, tylko przez hurtownie. W hurtowni chcieli ode mnie ok. 10% więcej niż wynosi cena katalogowa w internecie. Zamówiłem bloczki przez zaprzyjaźnioną, małą firmę budowlaną. Był to ich 1 kontakt z Solbetem, więc zgodzili się odsprzedać mi materiał po cenach zakupu pod warunkiem , że sam wszystko zaaranżuję, opłacę itd. Jako firma dostali 18% upustu od cen katalogowych i w tej samej cenie odkupiłem od nich materiał. Bloczki były dostarczane w 2 dostawach. Pierwsza dostawa przez pomyłkę przyszła na zwykłej ciężarówce. Musiałem zamówić dźwig. Podczas rozładowywania dużo bloczków zostało uszkodzonych. Przy drugiej dostawie upewniłem się , czy będzie samochód z HDSem. Rozładunek przeprowadzono wzorowo i .... zero strat.W czasie klejenia nie było żadnych problemów. Bloczki są proste, maksymalne różnice wynoszą ok. 1 mm, co po przeszlifowaniu nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 09.05.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Witam. On 2002-05-08 12:51, Jubba wrote: Ja dokładnie obejrzałem sobie paletę bloczków ze Śniadowa. Były to bloczki 400, 42 cm. Krawędzie były nierówne, konsystencja bloczków niejednorodna, popękane, rogi bloczków odpadały praktycznie same. Była to setria D (paletyzowana) Ogólnie widok był przykry. No to musieli dac ciala z transportem, 400 to baaardzo kruchy materiał. Obejrzyj u producenta Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 09.05.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Witam ponownie. On 2002-05-08 12:55, Jubba wrote: A tak na marginesie czy mógłbyś podać jakieś namiary na bloczki z Niegocina? Bardzo proszę: http://www.prefabet-niegocin.com.pl/ Powodzenia! Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 Dzięki za namiary. Ale tam nie mają betonu klasy 400, a z takiego chciałbym wybudować dom, bo chcę jednowarstwowo. A co się zaś tyczy Solbetu, to nie mają żadnego przedstawicielstwa w Warszawie !!! i okolicach, a za transport liczą sobie bardzo dużo. O rabaty też bardzo trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2002 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 No i dalej nie mam pomysłu na polski beton komórkowy. Jak jest to daleko od Warszawy i drogi transport (Solbet). Czy ktoś może polecić jakiś inny z hurtownię z dobrym betonem komórkowym w Warszawie lub okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmu 20.05.2002 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Ja właśnie zamówiłem bloczki z Solbetu. Miesiąc czekania, ale cena katalogowa bloczku (24x24x59),a cena z hurtowni przy ilości 1400 sztuk to 4,65zł plus 244 za HDS (dwa razy wyładunek). Ceny za YTONGa mnie trochę przeraziły, a wykonawca mój, który już zbudował 4 domy na klej potwierdzł wysoką jakość materiałów z SOLBETu. Za klej oczywiście dodatkowo trzeba zapłacić (280zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dar 23.05.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 Potwierdzam opinię Janka o SOLBECIE. Mimo że mieszkam 300km od Solca, bloczki dojechały całe, ofoliowane, z zapasem kleju. Rozładunek 2 tirów dźwigiem trwał 1,5h (70PLN). Bloczki równe, bez zastrzeżeń. Jedna ważna rada: Pod otworami okiennymi dobrze jest włożyć cienki (na grubość kleju) pręt w jedną lub dwie warstwy, bo lubi pękać, i to niezależnie czy krajowy, czy zagraniczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2002 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 Zbudowalimy z mężem dom z BK firmy AHG PREBETz Żelisławic k/Częstochowy. Jakoć bloczków jest porównywalna z jakociš Ytonga, tylko że 30% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 07.06.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Ja zbudowalem (buduje) z SOLBET'u 24 (500) na klej. Wg mnie jest zupelnie dobrze jak na polskiego producenta. Ja jestem zadowolony. Ponadto jak mozecie to murujcie sami. Nie polecam "firmowych" kielni do kleju, zwykly "grzebien" do glazury jest najwygodniejszy. Nie polecam odmiany 600 bo sie strasznie kruszy, 500 lub 400 sa najlepsze. Sciany rowne, czysto, schludnie, sucho. Widzialem budowy z 36cm Solbetu i musze przyznac ze byly gorsze jakosciowo niz Ytong. Solbet byl bardzo obity na naroznikach, ale nie wiem co to byla za odmiana. Co do cen to ja kupilem w hurtowni za cene nizsza niz fabryczna. Jedyne klopoty byly z terminem dostawy, bo sa strasznie obladowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 07.06.2002 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Z tego, co zostało napisane wynika, że największą wadą Ytonga jest cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts