Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski beton komórkowy nie nadaje si? na klej

Gość

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

Osobiście zrezygnowałem z klejenia bloczków i ściany jednowarstowej 36,5 na klej. Faktem jest, że spełnia ona obecnie obowiązującą normę, ale jednak jednowarstwowa ściana 36,5 na klej jest zimniejsza aniżeli 24 lub 30 i 10 cm styropianu. Osobiście wymurowałem ściany 30 przy pomocy BK odmiany 500 i zamierzam to ocieplić 10cm styropianu - proszę sobie porównać współczynnik przewodzenia ciepła takiego rozwiązania z jednowarstową 36,5.

Co do polskich producentów BK to uważam, że można dostać odmianę 500 o całkiem dobrej jakości i w b. dobrej cenie - osobiście zakupiłem w Prefabet Lubartów, ale polecam także Prefabet Długi Kąt (sentyment lokalny) - trzeba jednak zadbać o transport, jako że "500" jest już dość krucha ale jednak udało się ją przetrasportować z Lubartowa luzem ok. 120 km na starym Jelczu i wcale się wiele nie uszkodziła - zaś porówanie ceny procentowe z Ytongiem lub Heblem to prawdziwy kosmos.

Pamietajmy też, że jeśli nie będziemy kupować w polskich firmach to nigdy nie poprawią produkcji, bo niby za co ?

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odmiana BK 500 (np.Długi Kąt) mówisz jest dość krucha, może to taka uroda, ale co z parametrami "cieplnymi" dla ściany JW, czy ta 500 nadaje się na ścianę JW, czy nie powinno sie dać może odmianę 400 lub 300 , tylko czy takie mają w swojej ofercie?

Już dawno podjąłem decyzję, że będę budował z BK ścianę JW lub DW. Czytając forum wybrałem jednak DW przekonany postami przede wszystkim Jasia.

Oglądałem różne BK szukając takiego, który będzie się nadawał pod klej. Finalnie po obejrzeniu w paletakch wybrałem Faelbet. Nie buduję jednak z Faelbetu bo lepszą ofertę dostałem od ... Ytonga ale nie na ich BK w żółtych foliach tylko na bloczki o wymiarach polskich (24x24x59) produkowane przez Ytong w Sieradzu.

Zdecydowanie nadaje się pod klej. Klej psb po 11,50 PLN za worek. Polecam i BK i klej.

Z tego co wiem to Długi Kat nie miał w ofercie "400" i "300" (trzeba sprawdzić u nich) - nawet nie wiem czy jesttaka odmiana w obrocie i czy nadaje się dobudownictwa - im niższa odmiana tym mniejsza wytrzymałość ale za to lepszy opór cieplny. Daltego też pisząc, że "500" jest dość krucha miałem na myśli, że wyższer odmiany są twardsze. Ze względu na kruchość niższych odmian BK są one zawsze paletowane, jako że inaczej w transporcie uległyby uszkodzeniu - np. Ytong.

"300" IMHO nie ma - ktoś tam produkował "350" ale były z tym jakieś kłopoty (ponoć deklaracje nie zgadzały się ze stanem faktycznym - było o tym na tym forum). W sumie jak JW to tylko 400, a jak DW to lepiej z 600. Do czego jest 500 nie wiem :)

Na klej warto bo:

1. Czystsza robota - niepotrzebna betoniarka, piasek itp...

2. Równiejsze ściany - cieńsze tynki - prostrze ocieplenie, kafle można kłaśc bezpośrednio na bloczki (taniej)

Na klej przeważnie sprzedawane są foliowane na paletach - są przez to droższe, ale:

1. Palety można stawiać byle gdzie, a bloczki i tak sa zabezpieczone przed wpływami atmosferycznymi

2. Prostrzy rozładunek HDS'em (chociaż do form mają takie sprytne uchwyty i też to idzie sprawnie i szybko)

Jeśli JW to na pióro-wpusty i bez kleju w spojenia pionowe. Jeśli DW i bez P+P to trzeba kleić pionowe. KONIECZNIE trzeba sprawdzać ekipę - szczególnie na początku czy stawiają równo (sznurek, poziomica, waserwaga), czy spoiny (pionowe i poziome) są dokładnie zaspoinowane (nie ma szpar na przestrzał) i czy nie są za grube (im cieńsze tym więcej precyzji wymagają - murarze tego nie lubieją ;))

PS. Do ścian wew. kupilismy już zwykłe bloczki (nie "pod klej") i nie zauważyliśmy żadnych róznic w jakosci wykonania. Przedstawiciel producenta stwierdził, ze te "pod klej" MUSZĄ trzymać wymiar z jakąś tam tolerancją (bodajże 1,5 mm !?), a pozostałe NIE MUSZĄ, ale to nie oznacza, ze NIE TRZYMAJĄ :) W sumie stwierdziliśmy, że kupując zwyczajne bloczki BK niewiele stracilibyśmy na jakości ale też niewiele zyskalibyśmy na cenie - ot jeszcze jedna dywagacja o wyższości Świąt Wielkej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia :)

Już wybudowałem z .......Ytonga. Dostałem takie rabaty, że wyszło taniej niż Solbet. Generalnie z Ytonga jestem zadowolony. Przyszedł majster, postawił pierwszą warstwę i dalej to poszło. Minął miesiąc i dom stoi. Budowałem z 36,5 jednowarstwowo. Jakby ktoś miał jakieś pytania to z chęcią udzielę odpowiedzi. Ytong jest cenowo taki sam jak dobry polski beton komórkowy. Wystarczy Ytongowca postraszyć Solbetem czy Śniadowem, a od razu schodzą na ziemię.

Witam Cię Marcin,

Sądzę że pytasz o suporex Faelbetu (oni chyba są na Żeraniu).

Jeżeli tak to zdecydowanie polecam. Ja przez kilka miesięcy szukałem dobrego BK. Z Faelbetem spotkałem się najpierw na targach budownictwa w Łodzi i tam mi się spodobał, później oglądałem go w paletach i stwierdziłem że to jest to czego chcę. Zapaletowany, ofoliowany, palety równiutkie, bez widocznych uszkodzeń bloczków - idealny do kleju. Później widziałem budynek postawiony z tych bloczków - bez zastrzeżeń.

Jednak jak już pisałem kupiłem BK Ytonga po 5,20 za bloczek z dostawą do Łodzi. Bloczek 24x24x59. Ytong nie ma tego w ofercie ale produkują. Te bloczki nie są pakowane w żółtą folię z logiem a przedstawiciel Ytonga powiedział, że on się tym nie zajmuje.

Najniższa cena jaką dostałem na Faelbet to 5,26 i to pod warunkiem, że będę brał duże ilości różnych materiałów od przedstawiciela. Oczywiście powinieneś sam spróbować. Np. składy psb mają go w ofercie.

Pozdrawiam

Zbychu

Już wybudowałem z .......Ytonga. Dostałem takie rabaty, że wyszło taniej niż Solbet. Generalnie z Ytonga jestem zadowolony. Przyszedł majster, postawił pierwszą warstwę i dalej to poszło. Minął miesiąc i dom stoi. Budowałem z 36,5 jednowarstwowo. Jakby ktoś miał jakieś pytania to z chęcią udzielę odpowiedzi. Ytong jest cenowo taki sam jak dobry polski beton komórkowy. Wystarczy Ytongowca postraszyć Solbetem czy Śniadowem, a od razu schodzą na ziemię.

Jubba, ile zapłaciłeś za m2 Ytonga 400 36.5 PW?

Właśnie rozważam zakup materiału naściany zewnętrzne, w hurtowni polecali Żelisławice za 69,00 zł za m2 (odm. 400 36,5 PW wg DIN).

• 2 weeks później...

A dlaczego należy kleić gazobeton?

Czy ktos się nad tym zastanawia?

Zaprawy termoizolacyjne nie stanowią mostków, są bardzo wygodne w użyciu i nie stwarzają ryzyka powstawania szczelin - to po co klej?.

Przekonanie ludzi aby kleili bloczki w murze było potrzebne do uzasadnienia konieczności przesadnej równości elementu a co za tym idzie jego wysokiej ceny.

Czy już naprawdę rozsądek został całkowicie zdołowany przez reklamodawców.

BK się klei bo:

1. Zamiast betoniary, góry piachu, worów z cementem wystarczy 40-60 worków kleju, wiadro i wiertarka.

2. Mniej wody technicznej do odparowania

3. Równiejsze ściany - mniej materiału i roboty przy tynkowaniu.

W sumie czyściej, szybciej, prościej i taniej. Pod klej wcale nie potrzeba kupować specjalnych bloczków. Te "pod klej" MUSZĄ trzymać wymiary z określoną tolerancją. Te "zwyczajne" nie muszą ale na ogół trzymają wymiary.

No to nieźle :)

Jak doliczysz klej i robociznę (?), tynk wewnętrzny (15-25) i zewnętrzny (?) to wyjdzie około 150,-

Ja już kończe tynki i po podliczeniu wyszło mi:

1. Sciana M:35 + R:20 = 55 (BK 24 odm.600 na klej)

2. Tynk wew. M+R: 16,5 (gipsowy maszynowy)

3. Ocieplenie i tynk M:30 + R:20 = 50 (styr.12cm+tynk.min+farba silikonowa)

W sumie circa 122,- i (z czego jestem najbardziej dumny) zgadza się to z moimi wyliczeniami przed rozpoczęciem - na co są dowody na forum :)

Klej był wliczony w cenę bloczka. 94 PLN brutto z transportem i rozładunkiem to uważam że tanio, tym bardziej że było tego 41 palet. Uważam że każda ściana z transportem i zaprawą (bez tynków i robocizny) poniżej 100 PLN to dobry wynik. Ciekaw jestem najniższego wyniku ! :D

Eeeee... to bez sensu :(

Ja mam gdzieś kalkulacje na kompletną ścianę w cenie poniżej 100 zł/m2 - ale to jest ściana "na styk" jeśli chodzi o jakośc materiałów i ich parametry.

Jeśli ktoś sam z pomocą jakiegoś "murarza" i śwagra weźmie się do roboty to sądzę, że i w 80,- zł/m2 się zmieści.

Tak naprawdę ponad 30% tego co płacimy to nasza wygoda i dobre samopoczucie. Pewnych rzeczy w towarzystwie "nie wypada". Np.: ktoś na tym forum (jam podałem cenę bloczków BK) nawyzywał, ze buduję z "hasioków" - do dzisiaj nie wiem co to znaczy, ale zrozumiałem, że budowanie tanio to wstyd ;)