Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba izolować,wielka płyta

Ozonn

Recommended Posts

Witam, mam mały dylemat. Ocieplam ścianę piwniczną i garażową, wkopałem się już z 1.5m w głąb i zastanawiam się czy kopać dalej. Planowałem przy okazji ocieplania pomalować czarną masą asfaltową. Ściany piwniczne zbudowane są z takich wielkich płyt jak w blokach i mają pozatapiane w sobie małe kamyczki.

Czy jest sens kopać dalej, może wcale nie trzeba tego izolować?

Przy ścianach była wykonana opaska z kostki brukowej, nie bardzo chce mi się bawić w układanie tego ponownie. Jakieś 20-30cm pod kostką było coś jakby żwir, teraz mam to wszystko zmieszane z ziemią, proszę powiedzcie czy mam wsypać tą ziemię, jak wszystko zrobię, spowrotem?Może jakąś folię pod ściany i podsypać ziemią?

Fachowcy ocieplali jedną ścianę, wkopali się trochę, dali styropian. Styropian odstaje od ściany bo były nierówności, są szpary pomiędzy styropianem a ściana, nie ma żadnego zabezpieczenia. Obawiam się, że po zasypaniu tego, powstanie jakaś siła ssąca wilgoć pod styropian, mam się czego bać?

Zakładam że jest to zrobione źle. Proszę o parę dobrych porad, chciałbym jak najwięcej zrobić sam, bo inaczej to nic nie będzie porządnie i rzetelnie zrobione.

Hej