Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwentaryzacja powykonawcza i wielki problem z odbiore

Recommended Posts

Witam

Dom został ukonczony , papierki zebrane i zaniesione do PINB i przychodzi zawiadomienie ze cos nie tak i tu opisze co.

Podczas inwentaryczacji powykonawczej okazało sie ze Dom posadowiony zgodnie z linia zabudowy i miejscem ale sciana ktora jest w lini zabudowy jest za długa o 20 cm ( i rownolegla do niej od strony działki również. ) , Inne ściany sa Ok , tylko te dwie i teraz jak to załatwic . Czy zrywać ociepnie z 2 scian po 10 cm i zniknie problem m czy jakis projekt zastepczy ....??

• 2 weeks później...
sorry a w jaki sposob oni sie zorientowali ze masz za dlugą sciane o 20 cm??

Na powykonawczej nie ma szans by się dowiedzieli bo mapa jest 1:500 wiec tolerancji 0,5 metra...

na mapie inentarycacyjne naniesione sa wymiary i porównał je z projektem budowlanym, jest 815 cm a powinno byc wg projektu 795 cm.

być moze moja powykonawcza była inna i jakas chora ale u mnie czegos takiego nie ma jak wymiary budynku:)

sa naniesione przylacza a na mapie co pewien czas jedynie wysokości npm

tak znalazłem przykladowa... widze ze nie nanoszą wymiarów budynku

http://www.geodeta-warszawa.pl/inwentaryzacja-geodezyjna,6.html

Jest to dla mnie o tyle dziwne iż...

Błąd ludzki np krzywo wymurują ściany musi iśc więcej kleju pod styropian i bedziesz mieć po 2 cm na strone i co wtedy tez nie odbiorą??:)

Edytowane przez redpradnik

a nie można projektu zastępczego, czy jakoś tak?. No bo jeśli dom nie jest za blisko od granicy, czy innych domów, pow.biol.czynna zachowana to chyba można zrobić projekt zastępczy Może jakiś znawca tematu się wypowie?

No własnie , ale to wszystko koszty i kto ma za to płacic ja, kierownik budowy .....

Błąd ludzki np krzywo wymurują ściany musi iśc więcej kleju pod styropian i bedziesz mieć po 2 cm na strone i co wtedy tez nie odbiorą??:)

Teoretycznie jak trafi sie jakiś czubek to moga byc problemy...ale w swoim projekcie budowlanym mam zapis autora projektu ze zwiekszenie rzutu poziomego domu mozna zwiekszyc o 5% bez jego zgody i dopusczalne jest w ramach adaptacji projektu.. ale to znowu koszty

A co do mapy inwentaryzacyjne to do niej jest robiony szkic i tam są naniesione wymiary domu

Edytowane przez Wojtek33

A to jest ten sam geodeta co wynosił budynek w teren?

Granice były zastabilizowane?

Błąd położenia punktu granicznego to 10cm, a do czego geodeta mierzył budynek - do fundamentu, czy wyżej?

Ogólnie jak jest różnica 10 cm w "miedzy" to nikt nie jest w stanie tego sprostować, bo wystarczy wyjść z innej osnowy i wychodzi co innego.

tu niechodzi o punkt graniczny czy osnowe.

tak jak pisalem dom posadowiony geodezyjnie prawidłowo, linie zabudowy nieprzekroczone. sciana ktora stoi wzdłuż linii zabudowy jest za długa o 20 cm ( 10 cm styropianu po obu stronach to te 20 cm).

a moze ktos wie czy inwentaryzacja powykonawcza to dwa dokumenty czyli mapa i szkic inwetaryzacyjny? czy te dwa dokumenty sa jakgdyby ze sobą nierozerwalne?

a taki zapis z Dz.ustaw: 4. Dla budynków istniejących dopuszcza się przyjmowanie odległości, o których mowa w ust. 3, bez uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnętrznych, przy czym nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki.

Arecki dziekuje za info.

. 1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary należy rozumieć jako uzyskane z uwzględnieniem wykończenia powierzchni elementów budynku,

i znowu tak mysle te zmiany obowiązuja od 2009 roku. a budynek istniejacy to juz odebrany?? ten mój istnieje ( budowany jest od 2005 roku) wiec czy on jest juz istniejacym czy jeszcze nie istniej bo nie jest odebrany?