lysy_zdw 08.09.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Witam forumowicze. Mój problem związany jest z ociepleniem zewnętrznym. Znajomy wykonuje mi ocieplenie zewnętrzne styropianem 10 cm byłego budynku gospodarczego który przerabiany jest na budynek mieszkalny. Fundamenty zostały ocieplone przeze mnie masą bitumiczną oraz styropianem 5 cm, zrobiony drenaż i obsypane piachem oraz żwirem. Ocieplenie budynku zostawiłem juz komuś bardziej zorientowanemu w temacie (tak mi sie wydaje). Praktycznie ocieplanie jest juz ukończone. Zostaje tylko jedna ściana - szczytowa do zaciagnięcia klejem i siatką oraz zaciągnięcie całości jeszcze jedną warstwą kleju i zatarciem. Wszystko wygląda dobrze poza tym co się dzieje ze ścianami wczesnym ranem. Ściany na których jest zaciągnięty klej sa mokre, a sciana szczytowa na której jest sam styropian też jest wilgotna mimo braku opadów w ciągu nocy. Pomiędzy płytami styropianu są niewielkie szczeliny. Obawiam się że mokre zewnętrzne ściany (tynk i styropian na ścianie szczytowej) spowodowane są włanie ciepłem które ucieka z domu przez szczeliny między płytami styropianu. Czy moje obawy są słuszne ? Czy pomiedzy płyty styropianu powinno zastosować się jakąś piankę która nie będzie wypuszczała ciepła z wewnątrz budynku ? Prosze o odpowiedź bo może jeszcze uda się to naprawić. Jutro znajomy ma kończyć ściane szczytową i zaciągać wszystko jeszcze raz klejem. Wolałbym mu powiedzieć o ewentualnych błędach przed rozpoczęciem tych prac. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 11.09.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Rano występuje zjawisko rosy, pomyśl o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 11.09.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Elewację mam zrobioną rok temu i np. dzisiaj rano też miałam rosę na ścianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 11.09.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Za rok napewno jej nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts