Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle wykonane ocieplenie zewnętrzne ? Proszę o pomoc.

Recommended Posts

Witam forumowicze.

Mój problem związany jest z ociepleniem zewnętrznym. Znajomy wykonuje mi ocieplenie zewnętrzne styropianem 10 cm byłego budynku gospodarczego który przerabiany jest na budynek mieszkalny. Fundamenty zostały ocieplone przeze mnie masą bitumiczną oraz styropianem 5 cm, zrobiony drenaż i obsypane piachem oraz żwirem. Ocieplenie budynku zostawiłem juz komuś bardziej zorientowanemu w temacie (tak mi sie wydaje). Praktycznie ocieplanie jest juz ukończone. Zostaje tylko jedna ściana - szczytowa do zaciagnięcia klejem i siatką oraz zaciągnięcie całości jeszcze jedną warstwą kleju i zatarciem. Wszystko wygląda dobrze poza tym co się dzieje ze ścianami wczesnym ranem. Ściany na których jest zaciągnięty klej sa mokre, a sciana szczytowa na której jest sam styropian też jest wilgotna mimo braku opadów w ciągu nocy. Pomiędzy płytami styropianu są niewielkie szczeliny. Obawiam się że mokre zewnętrzne ściany (tynk i styropian na ścianie szczytowej) spowodowane są włanie ciepłem które ucieka z domu przez szczeliny między płytami styropianu. Czy moje obawy są słuszne ? Czy pomiedzy płyty styropianu powinno zastosować się jakąś piankę która nie będzie wypuszczała ciepła z wewnątrz budynku ? Prosze o odpowiedź bo może jeszcze uda się to naprawić. Jutro znajomy ma kończyć ściane szczytową i zaciągać wszystko jeszcze raz klejem. Wolałbym mu powiedzieć o ewentualnych błędach przed rozpoczęciem tych prac.

Z góry dziękuję za odpowiedź.