kai 10.09.2010 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Jestem po rozmowach ze wszystkimi wykonawcami, wyszło tak elektryka + hydraulika - 2500 podłoga - w wariancie z uzupełnieniem ubytków 1500, w wariancie z cyklinowaniem całości - 3500. wykonawca mówi, że w wariancie minimum może być widać różnicę między starym lakierem a nowym... ale na początku można tak zrobić, może z czasem różnice się zatrą, ewentualnie później można zcyklinować całość przeniesienie szafek kuchennych - 700zł przeniesienie blatu - 1200zł. w razie czego można blat ciąć, sztukować, cokolwiek. wyburzenie i postawienie ścian - między 3000 a 5000. tak więc w wariancie minimum wyszło ok 9000 zł. mało to nie jest, ale mając do wyboru remont albo zmianę mieszkania, może jednak warto zrobić ten remont? mamy teraz ciężką żabę do zjedzenia. wszelkie dalsze sugestie mile widziane dziękuję wszystkim za duże zainteresowanie najbardziej boli mnie to, że jakbyśmy od początku zdecydowali się na 2 pokoje to wyszłoby sporo taniej.. o koszt zmian i teraz koszt odkręcania. i pewnie planując od początku zaplanowalibyśmy bardziej optymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 10.09.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 podłoga - w wariancie z uzupełnieniem ubytków 1500, w wariancie z cyklinowaniem całości - 3500. wykonawca mówi, że w wariancie minimum może być widać różnicę między starym lakierem a nowym... Kai, ale jak i Wy, i wykonawca wyobrażacie sobie uzupełnienie ubytków, np. po wyspie? Przecież nie będziecie sztukować fragmentów parkietu, żeby tam się zmieścił? Moim zdaniem sensowne byłoby zdjęcie parkietu z całego pokoju do pełnej linii przed wyspą i układanie od tego miejsca na nowo. Pytałam wyżej, czy masz deski z poprzedniego układania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 10.09.2010 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Joliska, niestety desek z poprzedniego układania nie mam... trzeba będzie zdjąć do pierwszej pełnej, nieprzyciętej deski. wykonawca nie widział problemu z deskami jeśli będą od tego samego dostawcy, ale dopytam jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 10.09.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 A fachowcy z Wawy czy z dalsza? Czasem Ci z dalsza są znacznie tańsi, a w sumie mogliby chyba u Was pomieszkać, bo ile pamięć mnie nie myli, macie opcję wyprowadzki na czas remontu. Szukaj tańszych, bo coś mi te ściany drożyzną pachną. Na reszcie się niestety nie znam. Ale będę Ci kibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 10.09.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 tak więc w wariancie minimum wyszło ok 9000 zł. Kai, wariant minimum nigdy się nie sprawdza. Trzeba to pomnożyć razy dwa. najbardziej boli mnie to, że jakbyśmy od początku zdecydowali się na 2 pokoje to wyszłoby sporo taniej.. o koszt zmian i teraz koszt odkręcania. i pewnie planując od początku zaplanowalibyśmy bardziej optymalnie Oj, boli, boli.... mam pewne doświadczenia w przebudowie dopiero co urządzonego mieszkania. Tylko, że u mnie nie skończyło się to na jednym razie... Radzę więc dobrze wszystko przemyśleć abyście po powrocie do dwóch pokoi nie doszli do wniosku, że jednak lepiej było gdy były trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 10.09.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 (edytowane) Wyanna - fachowiec od ścian jest wieloletnim znajomym rodziny, robił niejedną robotę już może trochę przesadził, ale w każdym razie napewno nie zedrze... nigdy nie zdzierał. Anika, no też wydaje mi się, że z remontem będzie mniej zachodu, zwłaszcza, że mieszkanie ma wiele zalet - jest ciche, wysokie, słoneczne, przy parku i w prawie centrum jeśli zamiana mieszkania, to zamienilibyśmy na pełnoprawne 3 pokojowe, ale w innej, tańszej lokalizacji... póki co jakoś krytycznie nam 3ci pokój niepotrzebny, dzieci nie mamy.. zastanawiam się tylko czy nie będzie potem problemu z odsprzedażą dużego 2pokojowego drogiego mieszkania, zwłaszcza, że koszty rosną... do tego jakbyśmy od początku urządzali to mieszkanie jako 2 pokojowe to pewnie bardziej dałoby się poszaleć np z kuchnią i zrobić ją efektowniej, choć i tak jest śliczna Gabi - to nie tylko my mamy taki problem? wykonawcy wszyscy mówili że to precedens może mogłabyś opisać mi swoje perypetie na priv?, zawsze raźniej trochę będzie.. oraz może pozwoli nam ustrzec się błędów w ogóle fachowcy w rozmowie mówili, że często eksperymenty z aneksami w salonie kończą się tak, że w następnym mieszkaniu ludzie już w życiu nie chcą aneksu dzięki wam wszystkim wielkie lepiej się czuję już niż tydzień temu z tym. pozdrawiam Edytowane 10 Września 2010 przez kai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 11.09.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Gabi - to nie tylko my mamy taki problem? wykonawcy wszyscy mówili że to precedens może mogłabyś opisać mi swoje perypetie na priv?, zawsze raźniej trochę będzie.. oraz może pozwoli nam ustrzec się błędów Kai, nie ma sprawy, wszystko Ci opiszę... ale chyba dopiero jutro, bo na samą myśl o tych naszych remontach głowa mnie rozbolała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 17.09.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 witam ponownie kombinujemy jeszcze z rozkładem po przeróbce, i mamy jeszcze jeden pomysł - jego zaletą jest ścianka oddzielająca salon od kuchni oraz chyba lepsze warunki akustyczne dla kolumn (tego nie sprawdzę..) natomiast wadą stół w kuchni (albo w przedpokoju ja wiem, że to my będziemy tam mieszkać i nam ma odpowiadać, ale napiszcie który wg Was jest fajniejszy, tak kontrolnie dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 17.09.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Nie jestem przekonana do tego ustawienia stołu. Mimo wszystko włazi się od razu na stół. A gdyby postawić ściankę w miejscu, gdzie kończy się szare pole korytarza i tam postawić stół? (W sensie od strony kuchni). Niestety minusem tego rozwiązania jest ciemniejszy hol no i może się wizualnie ciasno zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.09.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 A gdyby jadalnię wyprowadzić pod okno/drzwi balkonowe? (w docelowej kuchni), a kuchnię cofnąć w kierunku przedpokoju - wyspę pozostawić wyspą tu, gdzie w ostatnim planie masz stół? Skoro i tak będzie demolka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 17.09.2010 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 joliska myślałam o tym ale nie bardzo jest jak sensownie upchać zabudowę kuchenną... z tą ścianą pod tv, to ona nie tylko służy tv ale też ekranowi do projektora (230cm szerokości) oraz kolumnom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.09.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 (edytowane) Nie, zabudowa na ścianie po lewej, ale bliżej przedpokoju - przecież tam jest 4,34 długości... Może by zakręcić trochę z meblami na przedłużoną ściankę przedpokoju? Ściana z tv jest ok. Edytowane 17 Września 2010 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 19.09.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 (edytowane) Joliska, jeśli tak jak w załączonym v4 to się chyba nie uda.. trzebaby całkowicie zamknąć wejście do kuchni od strony przedpokoju i wchodzic tylko przez salon... poza tym jakoś ciasno się robi w tej kuchnio jadalni, w tym dużym jak na 2 pokoje mieszkaniu... oraz kuchnia robi się upakowana cokolwiek, pozatym szlag trafi istniejącą zabudowę... CHYBA żeby całkowicie zaszaleć i zrobić tak jak w v5, da się to sklecić z istniejącej zabudowy.. ALE wtedy w przedpokoju robi się wąskie gardło 90cm... można je trochę zmniejszyć przesuwając wejście do kuchni na lewo i trochę bardziej ją otwierając, robiąc dodatkowo małą szafę w przedpokoju (v6) ... makes any sense? jeszcze próby poszerzenia przedpokoju (v7, v8) .. v8 wychodzi chyba najsensowniej, tylko wąskie przejście z salonu do jadalni.. to teraz mam zagadkę, czy robić v8 czy ten układ kompletnie otwarty proponowany na początku samym (v2) Edytowane 19 Września 2010 przez kai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 21.09.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Przyznaję, że trochę się w tych wersjach pogubiłam Podoba mi się pomysł wywalenia stołu pod okno. Chcesz wstawiać drzwi, czy tylko przejścia zrobić? Ja bym mimo wszystko drzwi odradzała, bo zrobi się klaustrofobicznie troszkę. No i mniej światła w holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 21.09.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 A ja bym poszła po najmniejszej linii oporu: 1. Wywaliłabym "wyspę" nie ma w niej zlewu, kuchenki - ot stoi sobie szafka kuchenna na środku, na której stoją odpady 2. W suficie zamontowałabym jakieś modne frędzelki do ziemi, stalowe - czy coś takiego, żeby oddzielały dyskretnie kuchnie od salonu. Albo jakieś fajne otwarte półki na wylot - taką kratownice imitującą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 21.09.2010 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Bez drzwi martwią mnie i tak wąskie prześwity - 90cm z salonu do "jadalni", 120cm z przedpokoju do salonu... oraz wąskie gardło w przedpokoju 110cm akurat w miejscu drzwi do wc ;/ nie wiem też czy lewa zabudowa kuchni nie będzie zbyt daleko od prawej (gdzie będzie lodówka) - odległośc 160cm. przesunąć ścianki działowej się nie da ze względu na złośliwe usytuowanie wejścia do mieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 21.09.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 90 to chyba standardowe drzwi, co? Nie bałabym się aż tak tego. W moim obecnym lokum mam prześwit, chociaż właściwie lepiej oddaje to nazwa "brak ściany" między korytarzem a salonem. Zawsze wydawało mi się, że tam jest baaardzo szeroko, a to zaledwie 160cm. Kai, jak Ci to pomoże, to zapraszam do siebie na tarchomińską prowincję, może się lepiej nastroisz do swoich prześwitów A jak nie, to możemy ponegocjować ze zdjęciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 21.09.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 No dobra, poniosło mnie trochę z tymi "Standardowymi drzwiami", zmierzyłam ile mam i wyszło mi w otworze 70 cm a wejściowe 90... Chyba nie jest tak źle, szczególnie jeśli to będzie prześwit w stylu "brak-ściany" a nie pusta futryna. Ściskam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyanna 21.09.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Kai, Korozja w swoim wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165793-Mieszkanko-nasze-pierwsze-czyli-kto-kogo-wyko%C5%84czy robiła takie proste modele 3d swojego mieszkanka. Może spróbuj podobnym programem zrobić wizualkę, na pewno te ściany inaczej będą Ci się widzieć, niż na planie. Ja obejrzałam w życiu kilkadziesiąt mieszkań, które na planie były be i wąskie a w rzeczywistości było więcej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kai 22.09.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Ależ ja od początku posługuję się programem który robi wizualizację jest bardzo słabej jakości, no ale jakiś pogląd daje przynajmniej na proporcje.. załączam wizualizacje wariantu ze ścianką wraz z planem.. na obrazku 'scianka4' widoczne wąskie gardło w przedpokoju koło drzwi do wc. zaraz wrzucę wariant otwarty Edytowane 22 Września 2010 przez kai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts