Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z droga..

Qbakr

Recommended Posts

Witam...

Mam pytanie odnośnie drogi...

Ale najpierw może opisze sytuację..

rodzice posiadają dom który jest w bezpośrednim sąsiedztwie dość stromej skarpy ...

z mapki zagospodarowani ( załącznik do zezwolenia na budowę ) wynika iż jeden róg znajduje się pięć metrów ( wysokość skarpy 3m )od początku skarpy drugi dwa siedemdziesiąt wysokość jakieś 2 ).....

w związku z tym iż zaczęły się problemy z fundamentami, dalsza cześć skarpy znajdująca się po drugiej stronie domu została usunięta.

poniżej skarpy biegnie droga ( bita na wysokości domu, brakuje 300 m asfaltu ) - doajzd do pól ponieważ poniżej nie ma juz nic więcej, tylko pola

w związku z planowanym asfaltem, i tym iz rodzice chcą ogrodzić działke wystompili do gminy o pozwolenie i takowe otrzymali.

W odpowiedzi pojawia się sformułowanie iż " droga o nr ewd x miejscowości y nie występuje w planie zagospodarowania przestrzennego - uchwała jakaś tam. w związku z powyższym i planem zagospodarowania działki urząd gminy wyraża zgodę na umiejscowienie ogrodzenia 3,5 m od osi drogi x"

i teraz moje pytanie brzmi:

jak szeroka może być droga? tzn ile mogą podebrać skarpy w związku z budową drogi? ponieważ boimy się o dom.

dodam tylko iz droga jest zaznaczona na mapkach geodezyjnych które posiadam ( nigdzie nie znalazłem jej szerokości ) a sytuacja jest o tyle patowa iz po drugiej stronie drogi jest "dalszy ciąg" skarpy biegnący w dół i ogrodzenie w odległości bodajże pół metra.

sytuacja jest o tyle dziwna ponieważ jak napisałem wcześniej powyżej domu są tylko pola, wszystkie decyzje były wydawane jakiś rok dwa lata temu.

tymczasem w tym roku cześć pól została wykupiona i najprawdopodobniej zaczną się tam budowy.

mam nadziej że ni pokręciłem za bardzo i napisałem dość przejrzyście.

Z góry dziękuje za odpowiedź..

…..i teraz moje pytanie brzmi:

jak szeroka może być droga? ..

Odpowiedź już została zawarta w stwierdzeniu wcześniejszym:

…..urząd gminy wyraża zgodę na umiejscowienie ogrodzenia 3,5 m od osi drogi x"….

Jeśli od osi drogi, to maksymalna szerokość drogi (zapewne z „poboczem”) wynosi 2 x 3,5m = 7m.

Najprawdopodobniej droga będzie miała 5m szerokości + 2 razy po 1m „pobocza”.