Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Jestem nowym gościem forum i szukam porady w temacie poruszanym pewnie setki razy.

Sprawa wygląda tak:

Kupiłem stary dom do remontu. Powierzchnia użytkowa tego domu to 100m2 ( 50 na parterze i 50 na piętrze).

Mam dylemat jaki rodzaj ogrzewania wybrać. Do domu podciągnięte są gaz i prąd.

Planuje umieścić w salonie kominek. Czytałem na forum Muratora że podobno najtańszym w

utrzymaniu jest kocioł na paliwo stałe (ekogroszek) z podajnikiem, żeby nie trzeba było koło niego latać przez pół dnia.

Jest jednak jeden problem z tym związany. Mianowicie z racji małej powierzchni domku, nie

będę w stanie wydzielić pomieszczenia na kotłownie w domu. Obok domu znajduje się jednak pomieszczenie

gospodarcze, murowane w odległości około 4 metrów. Pomyślałem więc, że można by tam wygospodarować

miejsce na kotłownie. Nie mam natomiast pojęcia jak to wygląda z podprowadzeniem rur pod ziemią

( czy to jest wogóle możliwe i opłacalne ).

A jeśli nie kocioł na węgiel, to może ogrzewanie gazem. Słyszałem jednak że jest to przeważnie

dwukrotnie droższe od węgla i byłbym całkowicie uzależniony od cen gazu. Czytałem też na forum, że

jeśli już kominek to wykorzystać go jako dodatkowe źródło ogrzewania.

Proszę uprzejmie o pomoc i z góry dziękuje.

Pozdrowienia. Michał. :)

https://forum.murator.pl/topic/147868-jakie-ogrzewanie-w-domku-o-pow-100m2/

Kocioł gazowy rzeczywiście uzależni Cię od cen gazu. Ale co to za argument? Kocioł węglowy przecież też uzależni Cię od cen węgla, a przyznam szczerze, że sam nie wiem, co gorsze. Rosyjski dostawca gazu czy polskie związki zawodowe w upadających kopalniach...

Sugestia przedpiścy jest moim zdaniem jak najbardziej słuszna. Musisz tylko odpowiedzieć sobie na pytanie: jak często będzie Ci się chciało palić kominkiem. I to nie tylko w pierwszym sezonie po jego zakupieniu, gdy jest fajnym bajerem i fajnie się w nim pali dla przyjemności. ;) Również potem, za kilka lat. Istotne jest to z tego względu, że kocioł gazowy rozleniwia -- działa sam, trzeba tylko fakturę opłacić, żadnego rąbania drewna, wybierania popiołu i brudzenia w salonie przy nim nie ma. Jeśli więc obawiasz się, że mogłoby Ci się nie chcieć korzystać z kominka, rozważ taki z dystrybucją gorącego powietrza, zamiast tego z płaszczem wodnym. Powinien być tańszy. Zwracam na to uwagę, bo jeśli masz z kominka korzystać rzadko, to różnica w cenie kominka z DGP vs z PW (plus instalacje, rzecz jasna) może się nieprędko zwrócić.

Kotłownię w osobnym budynku zrobić można, rury pod ziemią poprowadzić też (tak działa całe ciepłownictwo sieciowe przecież), parę procent strat sobie w ten sposób zrobisz, ale nie jest to coś poza Twoim zasięgiem.

https://forum.murator.pl/topic/147868-jakie-ogrzewanie-w-domku-o-pow-100m2/#findComment-4276318

(...) Czytałem na forum Muratora że podobno najtańszym w

utrzymaniu jest kocioł na paliwo stałe (ekogroszek) z podajnikiem, żeby nie trzeba było koło niego latać przez pół dnia.(...)

Oooo - a gdzieś to wyczytał ??

A jeśli nie kocioł na węgiel, to może ogrzewanie gazem. Słyszałem jednak że jest to przeważnie

dwukrotnie droższe od węgla i byłbym całkowicie uzależniony od cen gazu.(...)

Oooo - następna rewelacja - przedziwnie - ja to forum czytam a z 5 lat i na tak oczywiste wnioski jeszcze nie natrafiłem ...

W skrócie - następna brednia powtarzana obiegowo ...

Dobrej rady udzielił Ci Krzysztof post wyżej - gaz bez dwóch zdań , ewentualnie prąd - ale wówczas byłbyś uzależniony od cen prądu które w prostej linii są uzależnione od cen węgla - na które byłbyś skazany jak nabędziesz kocioł na ekocośtam czy inny wungiel ...

No i kominek z DGP - jako rezerwowe źródło ogrzewania lub podstawowe w okresach przejściowych - tylko jest jeden warunek - aby takie ogrzewanie/dogrzewanie działało trzeba w nim palić - mam mnóstwo znajomych z kominkami czy to z DGP cz z PW - którzy to po jednorocznej fascynacji i pseudooszczędnościach przestali w nich palić z lenistwa , niechciejstwa czy innego leniwego powodu ...

:D

Edytowane przez pablitoo
https://forum.murator.pl/topic/147868-jakie-ogrzewanie-w-domku-o-pow-100m2/#findComment-4276354

Dla starego budownictwa z pewnością taniej będzie ogrzewać ekogroszkiem jak gazem.

Im starsze budownictwo, tym większa korzyść cenowa w stronę ekogroszku.

Im nowsze i lepiej izolowane budownictwo, tym mniejsza różnica cenowa między gazem a groszkiem i mogą decydować względy wygody użytkowania.

Ja bym polecił model z palnikiem żeliwnym II-ej generacji na miał-groszek 0-31,5mm o mocy 12kW dla max.100m2 pow. do ogrzania.

Mam mieszkanie w starym budownictwie (bloki jeszcze pamiętają II-wojnę), 42 metry ogrzewane gazem, zimą za m-c rachunki dochodzą do 500zł za gaz.

Musi tak zostać, bo tam na stałe nie mieszkam. To jako przykład,

https://forum.murator.pl/topic/147868-jakie-ogrzewanie-w-domku-o-pow-100m2/#findComment-4276371