Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica 180 cm w ziemi, jak ocieplic wylewke ? Czy w ogole ocieplac?

jangony

Recommended Posts

Dobrzy ludzie radza zeby zrobic chudziak, dac 10 cm styro i wylewke. Zaczalem czytac inne watki i zaczynam sie zastanawiac czy to aby nie przesada. MOj plan jest taki : Wyrownac/ wybrac ziemie, moze ubic. Polozyc folie, 5cm styro (do poziomu law) i 5 cm wylewki zbrojonej siatka. Wylewka bedzie lezala na lawach. Czy to zadziala? PIwnica raczej sucha, docelowo plytki ceramiczne na to, bez ogrzewania podlogowego.

Zapewne temat juz byl poruszany, to moze link ktos podrzuci. Dzieki.

Widze fenix2 ze temat nie jest Ci obcy. Nurtuje mnie takie pytanie: po co wlasciwie jest ten chudziak?? W domu gdzie obecnie mieszkam, w piwnicy nie ma chudziaka , nie ma styro tylko 3 do 5 cm betonu nawet bez foli pod spodem. Sa plytki ceramiczne na wylewce. NIe czuje wilgoci, jakiegos zimna idacego z ziemi tez nie. A pomieszczenia sa na codzien zamieszkale i uzywane. Czy takie i tyle warstw proponowanych to aby nie przesada? Teorii nie znam, wiec jezeli masz jeszcze cierpliwosc fenix2 to rozjasnij mi to. NIe chodzi mi o oszczedzanie materialow, to nie sa jakies ogromne koszty (piwnica ok. 100m2) tylko nie lubie robic czegos co jest zbyteczne i nie da wymiernych korzysci. Bardziej zalezy mi na czasie zeby sie z tym wyrobic przed zima i mrozami.

Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi.

Chudy beton jest po to żeby:

- wyrównać podłoże dobrze się potem styro układa i folia ci się nie podziurawi;

- zapobiega wyciekowi zaczynu cementowego podczas wylewania właściwego betonu.

Jeżeli piwnica nie ogrzewana i niezależny Ci na oszczędnościach na ogrzewaniu to nie musisz dawać styropianu. Czym go więcej tym cieplej to już twoja decyzja czy jest Ci potrzebny.

TO czy woda pojawi się w piwnicy zależy od warunków gruntowych. Ludzie czasami po 10lat nie mieli wody w piwnicy a w tym roku się pojawiła. Pogodę jaką mamy każdy widzi.

A jak będziesz dawał styro to i folie żeby styropian nie ciągnął wilgoci.

Tak tez zrobie. Dzieki za dobre rady.

POwiedz mi jeszcze czym najlepiej nadlozyc 3cm na schodach betonowych. Musze podniesc schody ok. 10 stopni o te wlasnie 3 cm. Jakiego materialu uzyc? Nie wiem co jest na rynku dostepne, bo juz dlugo nie mieszkam w Polsce. Budowe robie krotkimi acz intensywnymi krokami.

Chcę dołączyć się do wątku.

Robię piwnice o podobnej głębokości (około 2,0m w ziemi). Mam zaprojektowane w posadzce 10cm sytropianu. Spotkałem się z opinią , że na tej głębokości styropian w posadzce to zbędny wydatek.

Chciałbym prosić o opinię osoby, które mają doświadczenie w tym temacie.

Dodam, że piwnica ma być użytkowa, wykorzystana w przyszłości na biura. Ściany izoluję styrodurem (nie tylko ze względu na termikę, ale również ma on stanowić hydroizolację).

Pozdrawiam

heavyk

Edytowane przez heavyk