Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje odgromowe.

Recommended Posts

Ze względu, że na forum wszystko jest ...ale ciężko tak naprawdę to znaleźć chciałbym założyć temat o instalacjach odgromowych, o skutkach ich braku a także o błędach w sztuce wykonywania instalacji odgromowych.

Na początek temat dość ciekawy bo pokażę zdjęcia błędnie wykonanej instalacji odgromowej (jeżeli w ogóle to można nazwać instalacją odgromową) i skutkami uderzenia pioruna.

Kilka dni po poniższym pożarze dostałem informację o tym jak to zapalił się dom posiadający instalację odgromową ale juz z kolejnego źródła dowiedziałem się, że wykonawca dał "ciała" i albo nie dokończył albo źle ją wykonał. Ile w tym prawdy to nie wiem bo jeszcze tego domu osobiście nie widziałem ale w najbliższym czasie pojadę "na oględziny".

Kiedy: sierpień 2010,

Miejsce: Gdańsk Osowa, ul. Pegaza

http://www.osowa.com/index.cgi?action=16&dir=/Rok%202010/WYDARZENIA/Po%BFar%20na%20Pegaza/

Strażak, który brał udział w akcji poinformował mnie, że piorun walnął w dwóch miejscach - tuż przy oknie połaciowym i "w drut" który był schowany pod styropianem ale ... nie było połączenia z uziemieniem:

http://www.osowa.com/images/galeria/Rok%202010/WYDARZENIA/Po%BFar%20na%20Pegaza/duze/DSC_0078.JPG

Kilkakrotnie spotkałem się ze źle wykonanymi instalacjami odgromowymi, za które zleceniodawca płacił słone pieniążki ale tak naprawdę "to" niewiele miało do czynienia z instalacjami odgromowymi. A szkoda.

To może przyłącze się do dyskusji. Zbliżam się do końca budowy. Niestety na instalację odgromową zabranie już kasy. Chciałbym jednak zrobić ją może w przyszłym roku. W kolejnym tygodniu wchodzą fachowcy od elewacji. Dlatego też chciałem zapytać. Czy można wykonać tylko to co pod elewacją (chyba plastikowe rurki z drutem)a resztę później? Pytanie numer 2. Dach mam pokryty blachodachówką. Dwóch ludzi mówiło że wystarczy przypiąć ten pionowy drut co biegnie po ścianie do blachy a następnie wystawić z komina dodatkowy stalowy element. Czy to prawidłowy sposób?

... Czy można wykonać tylko to co pod elewacją (chyba plastikowe rurki z drutem)a resztę później? ...

Ale jaki jest sens robienia tego na raty? Koszt jest ale na pewno to co pozostanie do zrobienia na dachu nie jest warte dwóch etapów. Pamiętaj, że rozdzielając odgromówkę na etapy sporo zapłacisz więcej.

Co do chowania instalacji w styropianie to jestem troszeczkę innego zdania. Według przepisów branżowych zwód z drutu odgromowego można schować w izolacji cieplnej ale tylko w rurach winidurowych a nie zwykłych peszlach. Co więcej grubość takich rur wynosi 5mm.

... Pytanie numer 2. Dach mam pokryty blachodachówką. Dwóch ludzi mówiło że wystarczy przypiąć ten pionowy drut co biegnie po ścianie do blachy a następnie wystawić z komina dodatkowy stalowy element. Czy to prawidłowy sposób?

Owszem ale ... bez problemu można tak zrobić gdy dach pokryty jest blachą ocynkowaną. Gdy dach jest kryty blachą powlekaną to w miejscu połączeń należy zdjąć warstwę farby i zabezpieczyć wazeliną techniczną przed korozją.

Tak samo można wykorzystywać rury spustowe ale ... tak jak wyżej - gdy jest ocynk (lub miedź). Co do powłok - jak wyżej.

Osobiście wychodzę z założenia, że instalacja odgromowa powinna być wykonana z atestowanych produktów a nie wykorzystywać pokrycie dachu - blachę.

Kiedyś uderzył piorun w nasze stare ogrodzenie wykonane z betonu i cegły. Dwa słupki (z cegieł) uległy zniszczeniu i jedno betonowe przęsło. Słupki po prostu pękły. Nie chcę wiedzieć co piorun może zrobić uderzając prosto w dach przykryty np. dachówką. ... a może nic by się nie stało ? ;)

Jeśli pada deszcz, a zazwyczaj wtedy pioruny uderzają, to człowiek w którego centralnie uderzy piorun, dzięki strugom deszczu spływającym po jego płaszczu z kapturem może wyjść z tej sytuacji bez żadnego szwanku.

Czasem zdarza się, że człowiek w wyniku uderzenia pioruna zostaje porażony, ale piorun ten uderzył przykładowo w drzewo nieopodal. Natomiast są sytuacje, kiedy piorun uderza prosto w człowieka (centralnie) - to chyba jasne. Jasne też jest, że skoro centralnie, to raczej nie od dołu w nogi, tylko górną część ciała (np. górną częścią ciała jest głowa). Nogi są dolną częścią ciała gdyby były jakieś problemy interpretacyjne związane z tym sformułowaniem. Proponuję wyjść z parasolem w strugi deszczu w burzową pogodę i samemu sprawdzić. Będziemy tutaj na forum mieć dzięki temu spore doświadczenie w tym zakresie i wiele też się wyjaśni. :)

Teoretycznie tylko powierzchnia wody (jej zewnętrzna warstwa) jest niebezpieczna dla człowieka. Człowiek pływający w wodzie (na jej powierzchni) zginie porażony od uderzenia piorunem, natomiast gdyby był zanurzony pod wodą (znaczenie : kiedy nic mu z wody nie wystaje, np. ręka) nie powinno mu się nic stać.

robertsz proponuję też przetestować gumofilce, albo inne ubłocone kalosze ;)

Kiedyś uderzył piorun w nasze stare ogrodzenie wykonane z betonu i cegły. Dwa słupki (z cegieł) uległy zniszczeniu i jedno betonowe przęsło. Słupki po prostu pękły. Nie chcę wiedzieć co piorun może zrobić uderzając prosto w dach przykryty np. dachówką. ... a może nic by się nie stało ? ;)

Jeśli pada deszcz, a zazwyczaj wtedy pioruny uderzają, to człowiek w którego centralnie uderzy piorun, dzięki strugom deszczu spływającym po jego płaszczu z kapturem może wyjść z tej sytuacji bez żadnego szwanku.

Skąd takie stwierdzenie :jawdrop: Rozwiń proszę, bo mnie niesamowicie zaintrygowało :rolleyes:

To można dalej rozwinąć, że w czasie burzy wszystkie domy, które są zalewane strugami deszczu są bezpieczne bo:

- bo dach działa jak kaptur na człowieku

- deszcz ochładza strukturę pokrycia dachowego

- deszcz od razu gasi ewentualne następstwa uderzenia pioruna

Błędem budujących jest instalowanie wszelkich systemów odprowadzania wody deszczowej, bo w ten sposób sami na siebie ściągają nieszczęście.

Domy mają być zalewane strugami deszczu, wtedy są bezpieczne :rolleyes:

Koledze maestrod proponuję wycieczkę gdzieś w góry i wybranie się na jakiś szczycik w czasie burzy.

Sprawdzi na sobie różnych producentów płaszczy z kapturami i przy okazji będzie miał bliżej do Stwórcy.

...w czasie burzy wszystkie domy, które są zalewane strugami deszczu są bezpieczne ....

Nie no co za "wspaniałe" stwierdzenie. Większej bzdury to nie słyszałem.

... Błędem budujących jest instalowanie wszelkich systemów odprowadzania wody deszczowej, bo w ten sposób sami na siebie ściągają nieszczęście.

Domy mają być zalewane strugami deszczu, wtedy są bezpieczne ...

Jeżeli już powyższe stwierdzenie o tych strugach deszczu miałoby być prawdziwe to montowanie rynien i rur spustowych tylko by polepszyło te"warunki" a tak wcale nie jest!

W pewnym programie na discovery zrobili ciekawe doświadczenie a mianowicie ... sikali na pastuch pod napięciem i bardzo rzadko kogoś prąd kopnął bo nie była zachowana ciągłość przewodzenia.

Co więcej ostatni weekend tego sierpnia w Górze Pomorskiej (niedaleko Wejherowa) piorun walnął w 100letni dom kryty od dziesięciu lat blachą (po "modernizacji") i ze względu, że nie miał gdzie swobodnie ujść to powstał łuk do ziemi co spowodowało zapalenie się krokwi pod rynnami. Na szczęście właściciel miał gaśnice i z pomocą sąsiada ugasili 3 gaśnicami pożar na strychu za nim straż pożarna przyjechała.

Następnego dnia ja już byłem na oględzinach i tydzień później montowaliśmy instalację odgromową zgodną z przepisami branżowymi.

Gdyby ironia zawarta w tym poście z krzaków wyszła i Cię z przeproszeniem w cztery litery kopnęła, też byś jej nie zauważył.

Myśleć, chłopie, myśleć!

Przepraszam za niezrozumienie treści ale gdy czytam całe mnóstwo bzdur o instalacjach odgromowych to już sam się gubię co jest prawdą a co fikcją. Najgorsze jest to, że sami fachowcy elektrycy co powinni świecić wiedzą na ten temat, rozpowszechniają jakieś bajki.

Oczywiście że wyśmiewam publicznie to co napisał maestrod.

Nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić że rzeczywistość jest zgoła odmienna.

O zachowaniu się w czasie burzy to już chyba w przedszkolu uczą.

A sam instynkt przetrwania nakazuje nam spieprzać i się schronić, a nie stać w strugach deszczu i liczyć na przemoczony kaptur ;)

Co do instalacji odgromowych i przeciwprzepięciowych powiem tyle, instalować je zgodnie z przepisami i sztuką budowlaną, nie improwizować, nie szukać oszczędności, a wykonawstwo zlecać fachowcom.

Wyładowania są zjawiskami losowymi, to że u sąsiada walnęło w kurnik i nic się nie stało nie znaczy wcale, że u nas piorun też będzie taki łaskawy.

O kosztach nie ma co dyskutować, bo z jednej strony jest realny koszt instalacji a z drugiej los na loterii trafi lub nie trafi w nas/dom kiedykolwiek.

Kwestia wiary i nadziei, że nas to nie spotka... A jeśli spotka to tym razem nic się nie stanie...

To można dalej rozwinąć, że w czasie burzy wszystkie domy, które są zalewane strugami deszczu są bezpieczne bo:

- bo dach działa jak kaptur na człowieku

- deszcz ochładza strukturę pokrycia dachowego

- deszcz od razu gasi ewentualne następstwa uderzenia pioruna

Błędem budujących jest instalowanie wszelkich systemów odprowadzania wody deszczowej, bo w ten sposób sami na siebie ściągają nieszczęście.

Domy mają być zalewane strugami deszczu, wtedy są bezpieczne :rolleyes:

Koledze maestrod proponuję wycieczkę gdzieś w góry i wybranie się na jakiś szczycik w czasie burzy.

Sprawdzi na sobie różnych producentów płaszczy z kapturami i przy okazji będzie miał bliżej do Stwórcy.

Bardzo dobry pomysł :wave: A przy okazji 100% pewności otrzymania Nagrody Darwina (najprawdopodobniej pośmiertnie :cool:)

;)

Dzisiaj byłem na osobistej wizji tego powyższego spalonego domu.

Dzięki ofiarnej straży pożarnej ... parter budynku i ściany szczytowe pierwszego piętra ocalały. Cały dach, wszystkie pomieszczenia, instalacje, okna piętra do wymiany. Co więcej na jednym kominie (tym na zdjęciu, które wyróżniłem) od szczytu budynku był wyprowadzony drut odgromowy, który miał chyba być instalacją odgromową bo sam do końca nie wiem jak to nazwać. Na sąsiedniej działce stał dom z bali. Piękny, ale na szczęście nic mu się nie stało.

Kilka działek obok stał wielki kościół i jak to co niektórzy mówią "powinien przyjąć piorun" ale to nie jest tak jak Wam się wydaje. Okolica caluśka zapchana domkami jednorodzinnymi i ten pechowy wcale nie był gdzieś z brzegu ale właśnie w środku.

• 2 weeks później...

Witajcie!

Mam do zrobienia 4 zejścia piorunochronów z dachu do złącza w ziemi.

Miałem już nawet zrobione 2 sztuki, ale po dzisiejszym poczytaniu postów zmieniam zdanie i zdejmuję dwa przewody z rurkami i poprowadzę te druty w pionowych rynnach.

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze w stosunku do przewodów chowanych pod elewacją, a i łatwiej będzie podłączyć do złącza w ziemi.

Czy takie rozwiązanie będzie ok?

I drugie pytanie.

Mam wyprowadzony jeden wąs bednarki do wewnątrz, a do tablicy rozdzielczej z 6 metrów.

Czy powinienem poprowadzić teraz pod szlichtą drut fi 8 i podłączyć do szyny w tablicy rozdzielczej plus podłączyć do metalowych elementów CO?

Proszę o pilną odpowiedź, bo do środy muszę być gotów :)

Pozdrawiam