Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje odgromowe.

Recommended Posts

Mam wyprowadzony jeden wąs bednarki do wewnątrz, a do tablicy rozdzielczej z 6 metrów.

Czy powinienem poprowadzić teraz pod szlichtą drut fi 8 i podłączyć do szyny w tablicy rozdzielczej plus podłączyć do metalowych elementów CO?

Proszę o pilną odpowiedź, bo do środy muszę być gotów :)

Pozdrawiam

Rozumiem, że masz bednarkę zakopaną której koniec wylądował wewnątrz budynku?

Kup i użyj szyny uziemiającej (np.OBO Bettermann), do której przykręcasz bednarkę.

Do tej szyny przyłączasz przewody uziemiające idące do: kotłowni, rozdzielnicy, skrzynki teleinformatycznej, skrzynki alarmowej....itd

Jeśli koniec bednarki wyszedł nie tam gdzie potrzeba to możesz bednarkę przedłużyć kolejnym kawałkiem bednarki lub drutem stalowym/miedzianym.

Połączenie musi być jednak solidne (spawanie/zgrzewanie) lub widoczne (nie zalane betonem).

No więc tak.

4 kawałki bednarki mam na zewnątrz i one będą podłączone z dachem (piorunochronem na dachu)

1 kawałek mam wyprowadzony w wewnątrz w kotłowni.

Do głównej tablicy rozdzielczej mam z 3-4 metrów i rozumiem to tak, że ta szyna znajduje się w tejże tablicy i do niej muszę doprowadzić tą bednarkę (czyli łączę złączem krzyżowym bednarkę do drutu fi8 i drut ten doprowadzam do TG.

Gorzej jest ze skrzynką alarmową i TV, CCTV, ponieważ do tych skrzynek mam z 15 metrów (drugi koniec i budynku i piętra). Ale myślę że powinienem połączyć je poprzez zwykły drut żółto zielony uziemiający i powinno być ok (w końcu ten drut idzie w przewodzie zasilającym)

Czy dobrze teraz myślę?

... zdejmuję dwa przewody z rurkami i poprowadzę te druty w pionowych rynnach.

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze w stosunku do przewodów chowanych pod elewacją, a i łatwiej będzie podłączyć do złącza w ziemi.

Czy takie rozwiązanie będzie ok? ...

Troszkę tego nie zrozumiałem. Drut ocynkowany schowałeś w rurę spustową (rynnę)? Jeżeli tak zrobiłeś to zastanawiam się po co? I czy to jeszcze jest schowane pod elewacją? Jeżeli tak zrobiłeś to rozwiązanie jest niepoprawne. Wyżej pisałem o sposobie schowania drutu pod elewacją.

... Mam wyprowadzony jeden wąs bednarki do wewnątrz, a do tablicy rozdzielczej z 6 metrów.

Czy powinienem poprowadzić teraz pod szlichtą drut fi 8 i podłączyć do szyny w tablicy rozdzielczej plus podłączyć do metalowych elementów CO?

Tak jak napisał Robert. Na końcu bednarki zastosuj szynę wyrównawczą i od niej przewodami LGY 1x10mm2 wyprowadź do wszystkich wymagających uziemienia elementów w budynku.

... możesz bednarkę przedłużyć kolejnym kawałkiem bednarki lub drutem stalowym/miedzianym.

Połączenie musi być jednak solidne (spawanie/zgrzewanie) ....

Wcale nie musi być a wręcz odwrotnie - odchodzi się od takich rozwiązań. Tak się kiedyś (20-30 lat temu) często stosowało bo nie było złącz krzyżowych ale w dzisiejszych czasach można wszystko dostać.

... Gorzej jest ze skrzynką alarmową i TV, CCTV, ponieważ do tych skrzynek mam z 15 metrów (drugi koniec i budynku i piętra). Ale myślę że powinienem połączyć je poprzez zwykły drut żółto zielony uziemiający i powinno być ok (w końcu ten drut idzie w przewodzie zasilającym)

Czy dobrze teraz myślę?

Nie do końca dobrze. Powinieneś zastosować w/w przewód LGY 1x10 (lub min 1x6mm2) bezpośrednio do szyny wyrównawczej bo w przypadku przepięć to właśnie tą drogą wszystko co niepożądane spłynie do ziemi (pomijając wewnętrzną instalację elektryczną). W tym wszystkim liczy się jak najmniejsza rezystancja.

No tak, tylko jak połączyć skrzynkę z alarmem i CCTV jeśli mam już tynki, a to ok. 10-15 metrów dalej :(

Jeśli puszczę drut LGY 1x10 lub mniejszy to tego nijak nie zakryję :(

Co do alarmu i CCTV to nie ma w ogóle potrzeby uziemiać. Wyżej była mowa o skrzynce RTV SAT - multiswitche czy nawet sam masz anteny sat powinien być podłączony.

Gość gosc***

Czytając powyższe posty wypada nieco uporządkować dyskusję, bo @Mikołaj może w dalszym ciągu czuć niedosyt informacji.

1. Instalacja odgromowa.

Można położyć w pionie pod elewacją rurki PCV (najlepiej grubościenne) dla przewodów odprowadzających i wciągnąć drut ocynk. fi 8mm. Dla połączenia z uziomem otokowym można zastosować specjalne puszki chowane w elewacji lub zwykłe złącza kontrolne. Pokrycie metalowe dachu można wykorzystać pod warunkiem że blacha ma odpowiednią grubość i poszczególne arkusze blachy są metalicznie połączone. Na kominach może być odpowiedniej wysokości pręt odgromowy połączony z przewodami odprowadzającymi ( drutem lub poprzez blachę).Tyle w dużym skrócie.

Trzeba też wiedzieć że takie rozwiązanie zakłada że blacha może ulec uszkodzeniu (np. wypalona dziura).

2. ad @ jarekM

Bednarka wprowadzona do budynku powinna służyć do podłączenia głównej szyny uziemiającej, jak powyżej napisał kolega. Szyna ta nie służy jednak do uziemiania wszelkich obudów elektrycznych itp. Jest to szyna połączeń wyrównawczych do której należy podłączyć wszystkie przyłącza ( woda, gaz, co jak jest itp. ) oraz wszelkie instalacje wewnątrz budynku , co ma wyrównać potencjał. Do szyny należy też podłączyć szynę PEN lub TT w rozdzielnicy głównej ( w zależności od istniejącego systemu ochrony). Ochrona od porażeń wszelkich obudów itp. jest realizowana poprzez instalacje je zasilające - przewód PE.

• 1 year później...

Co myslicie o takim roziazaniu:

Uziemienie instalacji el. bede mial zrobione bednarka idaca ze słupa, az do garazu gdzie bedzie rozdzielnia el, i do niej wpiete wszystkie odbiorniki w domu,

(linia zielona to 230V, niebieska PE - bednarka z słupa).

Odgromowka: chcialbym w kolo domu w odleglosci 1m wkopac bednarke 40x3 i w kilku miejscach (czerwone kolka) chcialbym wyjsc bednarka aby zrobic puszki kontrolne i potem do nich wpiac "dach".

co myslicie o takim rozwiazaniu??? do otokowego uziomu wpinac jeszcze zbrojenie fundamentow???

a-02-parter.jpg