wodnik74 09.09.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Witajcie - mam problem jak w tytule, przeszukałam forum, ale nie mogę znaleźć podobnego wątku, więc pyatm z nadzieją, że ktoś łaskawy pomoże Odbieramy niedługo szeregówkę od dewelopera, i nie wiemy jaki przyjąć rząd wielkości kwoty potrzebnej na wykończenie (nie wiemy czy to co mamy nam starczy ). Parametry są takie: 165 m kw w tym 30 m kw garaz Stan surowy zamknięty, porobione instalacje (prąd, hydraulika, rurki z ogrzewaniem w ścianach bo ma być pompa ciepla, sama pompa ciepła już też jest w cenie, rekuperator). Wylewki, tynki są. Cztery poziomy schodów, cztery sypialnie, dwie łazienki, salon kuchnia, piwnica - pomieszczenie gospodarcze. Nie mam pojęcia ile na to ogólnie założyć, gdziś słyszałam, że na okrętkę się liczy 1000 zł za metr kw - ale jak w takim liczyć garaż? Oczywiście mamy na myśli poziom średni wykończenia, czyli jak lodówka - to duża, ale bez telewizora Czy ktoś dałby radę mi w tej kwestii pomóc, albo odesłać do jakiegoś wątku? Bardzo będe wdzięczna za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.09.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Bardzo trudne pytanie, zależące od wielu czynników ale ja bym liczył następująco : - garaż - tylko jakieś tanie płytki i malowanie, w zależności od kosztów robocizny założyłbym jakieś 3 kPLN - metr jakiejkolwiek podłogi - między 100 a 200 PLN, (przy czym 100 to np. parkiet dąb klasa II/III a 200 to jakaś deska egzotyczna). Koszt oczywiście z robocizną i materiałem - każda łazienka - od 10 do 20 kPLN za sztukę. W tym ceramika, robota, materiały. - kuchnia - od 10 do 30 kPLN. Za 10 coś z BRW / Ikea, za 30 coś pod wymiar z jakiegoś studia mebli kuchennych. Oczywiście z AGD ale bez szaleństw - meble - w zasadzie niepoliczalne, ciężko uśredniać. Za 10 kPLN można cokolwiek zrobić aby dało się mieszkać - osprzet elektryczny (gniazda, prztyczki) - 1-2 kPLN - przygotowanie ścian pod malowanie (gładzie, gruntowanie) - tak jak pisze mpoplaw, oczywiście w zależności od kosztów robocizny - taras, schody zewnętrzne ? W zasadzie to samo co podłoga w domu, zakładał bym 100-200 PLN za m2 - schody wewnętrzne - 5 kpln za drewniane trepy z balustradą to moim zdaniem minimum. - jest kostka przed domem ? jak nie to 100-150 pln za m2 trzeba liczyć (150 to powiedzmy za granitową z materiałem) Podsumowując, jak nie będziesz szalał to myślę 150-200 kPLn powinno starczyc To oczywiście moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.09.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Jeśli nie ma drzwi to jeszcze od 500 pln w górę za sztukę. 5 pln za montaż osprzętu elektrycznego od sztuki. Od 1000 pln w góre jakieś lampy. Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodnik74 16.09.2010 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Dzięki serdczeczne - naprawdę mi pomogliście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madula 16.09.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Ja ostatnio liczyłam wykończeniowkę na domek 150m2. Jakieś 150tys mi potrzeba, ale jakieś 100tyś aby się wprowadzić a reszta może być później zrobiona, jak np kostka przed domem której sporo potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts