anutka2 09.09.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 WitamJeżeli powielam wątek to najmocniej przepraszam. Ciekawa jestem Waszych pomysłów na sprawienie by dom był bezpieczny dla niepełnosprawnego dziecka. Dziecko chodzi i wchodzi na wszystko:) ale nie zawsze ( rzadko) myśli nad tym co robi. Staram się tak przygotować wnętrze domu by było nam w nim bezpiecznie i wygodnie. Być może Ktoś z Was ma podobny ": problem" i pomoże w tym temacie?Póki, co wiem , że nie może to być na pewno kuchnia otwarta,.lecz z bramką i murkiem pozwalającym widzieć to, co dzieje się w salonie, drzwi na klatkę schodową i brak kominka. Liczę na Waszą pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.09.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Brak schodów, murowany prysznic, szerokie drzwi nie przeszkadzające sobie nawzajem, bez przeszkleń, zaczepy do szuflad, szafy przykręcone do ścian, półki i szafki wiszące na kołkach mocniejszych niż się wydaje, że wystarczy, bez śliskich płytek, bez progów, gniazda elektryczne z zaślepkami, włączniki światła na czujniki ruchu. Może się przyda pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 10.09.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 na pewno się przyda:) już zanotowane;) dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 10.09.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 to ja tylko mogę powtórzyć: gniazdka z zabezpieczeniami i przedłużacze/listwy TEŻ! drzwi co najwyżej z przeszkleniami z plastiku, może nie jest szlachetny jak szkło ale jest bezpieczniejszy, a czasem chcielibyśmy przez zamknięte drzwi trochę światła wpuścić, szafki (jak już adam napisał) przykręcone i bez żadnych serwet, obrusów, brak luster na ścianach, najlepiej pod oknami żeby nie było "schodków" na parapet (fotel, stołek), jeśli masz/planujesz roletki na oknach - sznurek zwiń (są takie specjalne nawijacze do sznurków), szuflady na tradycyjnej listewce - pomimo że mniej wygodne, wydaje mi się że są bezpieczniejsze od tych na szynach, jeśli jakieś drzwi mają być otwarte - zabezpieczenie przed przytrzaśnięciem paluszków, na podłogę nalepiej wykładzina lub dywan - zawsze trochę złagodzi uderzenie. Przejdź się też po mieszkaniu na wysokości dziecka (na czworakach, na kolanach) zobacz gdzie możesz się uderzyć, o co zahaczyć, jeśli jakiegoś kantu nie da się wygładzić, naklej miękki narożnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 10.09.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Z punktu widzenia balustrad: wypełnienia pionowe, nie poziome, niewielkie odległości, jeśli jest jeszcze niewysokie to pochwyt dodatkowy w połowie wysokości balustrady, jeśli szkło w balustradzie to tylko bezpieczne klejone, nawet jak się stłucze to nie rozpryśnie i nie ma jak się o nie skaleczyć, możliwie jak najwięcej zaokrągleń, na rogach ścian gumowe narożniki, czyli wszystko co powyżej. Jeśli masz schody na piętro to furtka z zamknięciem na dole i na piętrze. Niewiele ale może na coś innego Cię to naprowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 10.09.2010 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 wszystkie rady na pewno się przydają..staram sie myśleć o pewnych rzeczach zanim będzie coś wykonane..chciałabym aby było nam wygodnie i bezpiecznie..to priorytet..tak mam teraz w maleńkim mieszkaniu , gdzie mam furtkę do kuchni, dwa zamki ( wewnątrz i na zewnątrz) łazienki, brak serwet, puste komody i ...tyle póki, co:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts