Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom bezpieczny- Wasze pomysły na udogodnienia dla dziecka niepełnosprawnego?

Recommended Posts

Witam

Jeżeli powielam wątek to najmocniej przepraszam. Ciekawa jestem Waszych pomysłów na sprawienie by dom był bezpieczny dla niepełnosprawnego dziecka. Dziecko chodzi i wchodzi na wszystko:) ale nie zawsze ( rzadko) myśli nad tym co robi. Staram się tak przygotować wnętrze domu by było nam w nim bezpiecznie i wygodnie. Być może Ktoś z Was ma podobny ": problem" i pomoże w tym temacie?

Póki, co wiem , że nie może to być na pewno kuchnia otwarta,.lecz z bramką i murkiem pozwalającym widzieć to, co dzieje się w salonie, drzwi na klatkę schodową i brak kominka.

Liczę na Waszą pomoc;)

Brak schodów, murowany prysznic, szerokie drzwi nie przeszkadzające sobie nawzajem, bez przeszkleń, zaczepy do szuflad, szafy przykręcone do ścian, półki i szafki wiszące na kołkach mocniejszych niż się wydaje, że wystarczy, bez śliskich płytek, bez progów, gniazda elektryczne z zaślepkami, włączniki światła na czujniki ruchu. Może się przyda :) pozdr adam

to ja tylko mogę powtórzyć: gniazdka z zabezpieczeniami i przedłużacze/listwy TEŻ! drzwi co najwyżej z przeszkleniami z plastiku, może nie jest szlachetny jak szkło ale jest bezpieczniejszy, a czasem chcielibyśmy przez zamknięte drzwi trochę światła wpuścić, szafki (jak już adam napisał) przykręcone i bez żadnych serwet, obrusów, brak luster na ścianach, najlepiej pod oknami żeby nie było "schodków" na parapet (fotel, stołek), jeśli masz/planujesz roletki na oknach - sznurek zwiń (są takie specjalne nawijacze do sznurków), szuflady na tradycyjnej listewce - pomimo że mniej wygodne, wydaje mi się że są bezpieczniejsze od tych na szynach, jeśli jakieś drzwi mają być otwarte - zabezpieczenie przed przytrzaśnięciem paluszków, na podłogę nalepiej wykładzina lub dywan - zawsze trochę złagodzi uderzenie. Przejdź się też po mieszkaniu na wysokości dziecka (na czworakach, na kolanach) zobacz gdzie możesz się uderzyć, o co zahaczyć, jeśli jakiegoś kantu nie da się wygładzić, naklej miękki narożnik...

Z punktu widzenia balustrad: wypełnienia pionowe, nie poziome, niewielkie odległości, jeśli jest jeszcze niewysokie to pochwyt dodatkowy w połowie wysokości balustrady, jeśli szkło w balustradzie to tylko bezpieczne klejone, nawet jak się stłucze to nie rozpryśnie i nie ma jak się o nie skaleczyć, możliwie jak najwięcej zaokrągleń, na rogach ścian gumowe narożniki, czyli wszystko co powyżej. Jeśli masz schody na piętro to furtka z zamknięciem na dole i na piętrze. Niewiele ale może na coś innego Cię to naprowadzi.

wszystkie rady na pewno się przydają..staram sie myśleć o pewnych rzeczach zanim będzie coś wykonane..chciałabym aby było nam wygodnie i bezpiecznie..to priorytet..

tak mam teraz w maleńkim mieszkaniu , gdzie mam furtkę do kuchni, dwa zamki ( wewnątrz i na zewnątrz) łazienki, brak serwet, puste komody i ...tyle póki, co:)