adamsa 10.09.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 witam, mam wykonaną instalację cwu w rurze pp, nie chcę robić próby ciśnieniowej wodą bo dom na zimę będzie nie ogrzewany,Jak wykonać próbę?zrobiłem powietrzem, nabiłem 5 Barów i ciśnienie ucieka ok. 0,5Bar/dzień. czy jest to związane z dyfuzją tlenu przez ścianki? nigdzie nie widać nieszczelnościJak wykonać próbę? zalać wodą i wydmuchać? przepłukać glikolem czy alkoholem po wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.09.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 zrobić wodą, potem na zimę sprężarka wydmuchać, a nawet jeśli pozostaną drobne resztki to ich zamarzniecie nei uszkodzi rur, bo zmarzlina nie będzie w całym przekroju rury czyli będzie się miała gdzie rozszerzyć, inna opcja zostawić i zrobić próbę wodna na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.09.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 po pierwsze to trzeba mieć studzienkę a po drugie to niekoniecznie musi zadziałać, instalacja wodna ze spadkiem nie jest regułą, to nie kanaliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.09.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 ciśnienie ucieka ok. 0,5Bar/dzień. czy jest to związane z dyfuzją tlenu przez ścianki? Raczej jednak z nieszczelnością. Sprawdź wszystkie gwintowane połączenia wodą z mydłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 13.09.2010 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 czy jest ktoś, kto robił próbę ciśnieniową instalacji z pp powietrzem? czy ciśnienie było stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 14.09.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Przy instalacjach z tworzyw sztucznych robi się tzw próbę pulsacyjną - trzykrotnie dobijamy do ciśnienia próbnego np co 30 min po ostatnim dobiciu ciśnienia do próbnego zaczynamy próbę nie dłużej niż 60 min - starać się aby temperatura otoczenia nie zmieniała się w czasie próby. Zmiany temp. mają olbrzymi wpływ na ciśnienie powietrza jeżeli w nocy temp spadnie o kilka stopni to napewno spadnie ciśnienie - fizyka. Następna sprawa to przy próbach powietrzem delikatnie mogą puszczać połączenia gwintowane (korki i inne) należy smarować i nawijać jak dla gazu pasta na goły gwint pakuły i jeszcze raz pasta Jężeli są wątpliwości to spryskiwacz i woda z mydłem i spryskać połączenia na każdej nieszczelności pojawią się bańki, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 16.09.2010 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 wielkie dzięki, zgrzewy są ok, powietrze uciekało na trójniku metalowym do którego był przykręcony manometr, ciśnienie 5 Bar w ciągu 24h pozostaje stałe, gwinty mam uszczelnione taśmą teflonową. Czy instalację podłogówki z pex/alu/pex, rurki z firmy compap henco, sprawdzić tak samo? jakie ciśnienie dać na podłogowe ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.09.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 podłogówkę zrobić identycznie na 5 bar potem spuścić do trzech i zostawić te 3 bary w czasie zalewania - miałem przypadek że w czasie wykonywania posadzek została mechanicznie uszkodzona rura i tylko ciśnienie powietrza uratowało mnie bo chłopaki odrazu to usłyszeli i mnie powiadomili. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 02.09.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Mam instalacje CWU wykonaną z rur PP. Podczas próby ciśnieniowej spada mi ciśnienie ~0,4Bar/dzień. Spryskałem spryskiwaczem korki, połączenia gwintowe ale nic nie widać. Czy mimo że nic nie widać ucieczka powietrza może jednak być na tych połączeniach.Korki były wkręcone rok temu - pakuły + pasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 podłogówkę zrobić identycznie na 5 bar potem spuścić do trzech i zostawić te 3 bary w czasie zalewania - miałem przypadek że w czasie wykonywania posadzek została mechanicznie uszkodzona rura i tylko ciśnienie powietrza uratowało mnie bo chłopaki odrazu to usłyszeli i mnie powiadomili. Piotr dlaczego wciskasz ludziom ciemnotę??? w której szkole nauczyli Cię próby powietrzem? jakie są dopuszczalne ubytki podczas takiej próby? jaka jest na to PN? KAŻDY POWAŻNY HYDRAULIK RONI PRÓBĘ CIŚNIENIA WODĄ I NIE MOŻE PODCZAS TAKIEJ PRÓBY NIC UCIEKAĆ ANI NA MANOMETRZE ANI WIZUALNIE próby powietrzem roni się tylko jako wstępne by niczego nie zalać i ze względów bhp są one niebezpieczne bo powietrze jest wysokosprężalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts