Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

próba ciśnieniowa instalacji PP

adamsa

Recommended Posts

witam, mam wykonaną instalację cwu w rurze pp, nie chcę robić próby ciśnieniowej wodą bo dom na zimę będzie nie ogrzewany,

Jak wykonać próbę?

zrobiłem powietrzem, nabiłem 5 Barów i ciśnienie ucieka ok. 0,5Bar/dzień. czy jest to związane z dyfuzją tlenu przez ścianki? nigdzie nie widać nieszczelności

Jak wykonać próbę? zalać wodą i wydmuchać? przepłukać glikolem czy alkoholem po wodzie?

zrobić wodą, potem na zimę sprężarka wydmuchać, a nawet jeśli pozostaną drobne resztki to ich zamarzniecie nei uszkodzi rur, bo zmarzlina nie będzie w całym przekroju rury czyli będzie się miała gdzie rozszerzyć, inna opcja zostawić i zrobić próbę wodna na wiosnę

Przy instalacjach z tworzyw sztucznych robi się tzw próbę pulsacyjną - trzykrotnie dobijamy do ciśnienia próbnego np co 30 min po ostatnim dobiciu ciśnienia do próbnego zaczynamy próbę nie dłużej niż 60 min - starać się aby temperatura otoczenia nie zmieniała się w czasie próby. Zmiany temp. mają olbrzymi wpływ na ciśnienie powietrza jeżeli w nocy temp spadnie o kilka stopni to napewno spadnie ciśnienie - fizyka.

Następna sprawa to przy próbach powietrzem delikatnie mogą puszczać połączenia gwintowane (korki i inne) należy smarować i nawijać jak dla gazu pasta na goły gwint pakuły i jeszcze raz pasta

Jężeli są wątpliwości to spryskiwacz i woda z mydłem i spryskać połączenia na każdej nieszczelności pojawią się bańki,

Piotr

wielkie dzięki, zgrzewy są ok, powietrze uciekało na trójniku metalowym do którego był przykręcony manometr, ciśnienie 5 Bar w ciągu 24h pozostaje stałe, gwinty mam uszczelnione taśmą teflonową.

Czy instalację podłogówki z pex/alu/pex, rurki z firmy compap henco, sprawdzić tak samo? jakie ciśnienie dać na podłogowe ogrzewanie?

podłogówkę zrobić identycznie na 5 bar potem spuścić do trzech i zostawić te 3 bary w czasie zalewania - miałem przypadek że w czasie wykonywania posadzek została mechanicznie uszkodzona rura i tylko ciśnienie powietrza uratowało mnie bo chłopaki odrazu to usłyszeli i mnie powiadomili.

Piotr

• 11 months później...

Mam instalacje CWU wykonaną z rur PP.

Podczas próby ciśnieniowej spada mi ciśnienie ~0,4Bar/dzień.

Spryskałem spryskiwaczem korki, połączenia gwintowe ale nic nie widać.

Czy mimo że nic nie widać ucieczka powietrza może jednak być na tych połączeniach.

Korki były wkręcone rok temu - pakuły + pasta.

podłogówkę zrobić identycznie na 5 bar potem spuścić do trzech i zostawić te 3 bary w czasie zalewania - miałem przypadek że w czasie wykonywania posadzek została mechanicznie uszkodzona rura i tylko ciśnienie powietrza uratowało mnie bo chłopaki odrazu to usłyszeli i mnie powiadomili.

Piotr

dlaczego wciskasz ludziom ciemnotę??? w której szkole nauczyli Cię próby powietrzem? jakie są dopuszczalne ubytki podczas takiej próby? jaka jest na to PN?

KAŻDY POWAŻNY HYDRAULIK RONI PRÓBĘ CIŚNIENIA WODĄ I NIE MOŻE PODCZAS TAKIEJ PRÓBY NIC UCIEKAĆ ANI NA MANOMETRZE ANI WIZUALNIE

próby powietrzem roni się tylko jako wstępne by niczego nie zalać i ze względów bhp są one niebezpieczne bo powietrze jest wysokosprężalne