Baka79 10.09.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Mam pytanko do budujących.Zastanawiamy sie nad zakupem materiału na budowę domu teraz na jesieni. Jesteśmy zdecydowani na beton komórkowy ale nie wiemy jeszcze jakiego producentaBudowe zamierzamy rozpocząć dopiero wiosną po uzyskaniu pozwolenia na budowę (jestesmy w trakcie załatwiania wszelkich formalności).Z waszego doświadczenia czy znacznie zmieniają sie ceny materiałów jesienią i wiosną czy to tylko mit ze na jesieni jest taniej. do tego dochodzi ta nieszczesna podwyżka Vato o 1%Jak odpowiednio składowac i jak zabezpieczyć materiał przed zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 10.09.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 To może ja pierwsza. Zamawialiśmy materiały zimą. Budujemy z Edera, który wiosną był tańszy. Ze składowaniem nie ma problemu, kupujesz w hurtowni i tam to sobie czeka aż zadzwonisz, że mają przywieźć. Część naszych materiałów wciąż czeka w hurtowni. Natomiast opłacało się zamówić zimą dachówkę i więźbę. Wtedy są dobre promocje. Ale tej nie chcieli nam zeskładować, ale od czego sąsiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 14.09.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam, Stoję właśnie przed identycznym dylematem. Tylko prawdę pisząc oprócz dodatkowego 1% podatku VAT bardziej interesują mnie zapowiedzi że od 1 stycznia przyszłego roku może zostać zlikwidowana ulga budowlana a to już będzie dużo więcej niż 1%. Nie jestem prorokiem ale prawdopodobnie ludzie pod koniec roku zaczną robić zapasy żeby uciec przed 1% vatu i skorzystać jeszcze z ulgi co pewnie wykorzystają właściciele sklepów/składów. Dlatego pytanie może nie czy kupować wcześniej ale co i ile i jak składować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 21.09.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Sa teorie, że najlepszy okres to grudzień styczeń? Mam zamiar przetestowac prawdziwośc tego twierdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 21.09.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 i ja też, i ja również...Zobaczymy o ile ceny spadną na składach... Planuję zakupić stal, porotherm, więźbę i dachówkę zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.09.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 to mi przypomina, że swego czasu podobne szaleństwo było z cukrem i obeszło się zupełnie po kosztach. Zobaczymy jak będzie tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 22.09.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam, Stoję właśnie przed identycznym dylematem. Tylko prawdę pisząc oprócz dodatkowego 1% podatku VAT bardziej interesują mnie zapowiedzi że od 1 stycznia przyszłego roku może zostać zlikwidowana ulga budowlana a to już będzie dużo więcej niż 1%. Nie jestem prorokiem ale prawdopodobnie ludzie pod koniec roku zaczną robić zapasy żeby uciec przed 1% vatu i skorzystać jeszcze z ulgi co pewnie wykorzystają właściciele sklepów/składów. Dlatego pytanie może nie czy kupować wcześniej ale co i ile i jak składować?? Hmmm, nigdzie nie słyszałam ani nie czytałam, że mają zlikwidować ulgę budowlaną. Wszędzie piszą tylko o tym, że mimo podwyżki vatu o 1% dalej będzie można odzyskać tylko 15% a nie 16%. Gdyby jednak taka wiadomość rozeszła się po inwestorach to tak na chłopski rozum ceny materiałów budowlanych pod koniec roku powinny skoczyć w górę. Bo skoro ludzie będą chcieli jeszcze w tym roku kupić jak najwięcej, żeby móc się rozliczyć, to hurtownie podniosą ceny aby jak najwięcej zarobić, bo i tak sprzedadzą. A odnośnie pytania czy warto kupować z tak dużym wyprzedzeniem, to tak naprawdę zależy od rodzaju materiału. Niektóre tanieją inne wręcz odwrotnie. Ja na początku tego roku robiłam wycenę materiałów na piwnicę. Zapłaciłam tylko za bloczki betonowe. Resztę chciałam kupić na bieżąco. Jak się okazało za pare miesięcy, zrobiłam błąd, bo bloczki poszły w dół, za to np. cena stali wzrosła o 1000,00 zł/t. Więc tak naprawdę nigdy nie wiadomo kiedy zrobi się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arjen 22.09.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ja mogę polecić - przynajmniej jeśli chodzi o porotherm i pustaki - wienerbergera. Ostatnio natrafiłem gdzieś na wiadomość, że od września zaczęła sie promocja. Pewnie też z uwagi na ten VAT cholerny. W tej chwili nie pamiętam dokładnie, o co to chodziło, poza tym, że 500 złotych. Na razie jestem na przeglądaniu ofert, więc niebawem, jak już trzeba będzie podjąć decyzję o zakupie, to obczaję dokładniej co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 23.09.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam,ja może poruszę trochę inną kwestie.Jeżeli kupimy materiały budowlane przed wydaniem pozwolenia na budowę to może być problem potem z odzyskaniem VAT-u. Proponouję zapytać w skarbówce czy nie będzie z tym potem problemu.Co do likwidacji możliwości odliczania podatku VAT to podchodziłbym to tego raczej na spokojnie. Na razie to nic pewnego. Była taka sama sytuacja w 2007/2008. Budujący wykupowali towar którego jeszcze na składach nie było, materiały budowlane poszły w górę a odliczanie VAT-u i tak zostało po staremu. Sam się na tym naciąłem kupując pustaki na dom - przepłaciłem. Teraz wszystko kupuje na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.09.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Otoż właśnie to. Nie można się dać zwariować bo potem traci się dwa razy. Sensownemu postowi Pawloma daję plus. Można wykupować materiały, ale najpierw trzeba się upewnić, że jest po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 24.09.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witam, ja może poruszę trochę inną kwestie. Jeżeli kupimy materiały budowlane przed wydaniem pozwolenia na budowę to może być problem potem z odzyskaniem VAT-u. Proponouję zapytać w skarbówce czy nie będzie z tym potem problemu. Co do likwidacji możliwości odliczania podatku VAT to podchodziłbym to tego raczej na spokojnie. Na razie to nic pewnego. Była taka sama sytuacja w 2007/2008. Budujący wykupowali towar którego jeszcze na składach nie było, materiały budowlane poszły w górę a odliczanie VAT-u i tak zostało po staremu. Sam się na tym naciąłem kupując pustaki na dom - przepłaciłem. Teraz wszystko kupuje na bieżąco. A to prawda. W moim US powiedzieli, że przed PNB mam nie kupować materiałów, bo nie odliczę VAT-u. Jeśli chodzi o likwidację odliczeń VAT - nie wierzę w to. Już by TV i radio o tym trąbiły. Prędzej becikowe zlikwidują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Kilka miesięcy materiału zakupionego to stracone odsetki i możliwość uszkodzenia lub nawet kradziezy materiału.Nie lepiej w Banku trzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arjen 30.09.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 To poprzeglądałem oferty na rynku i tak jak mówiłem wziąłem sobie porothermy wienerbergera. Nawet nie tyle przez promocję, co po prostu dla jakości. No a że dużo trzeba było kupić, to się w załapałem (przy 2500 sztuk porothermu można dostać kupon rabatowy na 500 zł), wypełniłem formularz i już w przyszłym tygodniu powinienem go dostać. A budowa już się zaczęła, szkoda tylko, że taka paskudna pogoda się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.10.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Nie wiem co ludzi ciągnie do tej czerwonej ceramiki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 02.10.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Marketing... I fajny pistolecik z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 04.10.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Marketing... I fajny pistolecik z klejem. faceci tylko o zabawkach.. ja mówię, że to pewnie przez kolor, bo ceramika innych zalet nie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomiq 04.10.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Polecam prześledzić ceny stali z tego i poprzednich lat. http://www.puds.pl/rynek Przespałem wiosnę i pierwszą partię musiałem kupić na górce. Na strop było trochę taniej, ale na kolejny dom stal kupiłbym zimą Drugi temat to zasyp fundamentów, czasem można trafić fajną okazję na dobry gruz, pospółkę albo coś podobnego. Później bierze się w takiej cenie jaka jest. W zimie były minimalnie tańsze bloczki betonowe fundamentowe i strop (ceramika). Na jesień zdrożała dachówka! W innych przypadkach nie zauważyłem znaczących różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 04.10.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Ciekawe czy Porotherm potanieje przez zimę... na składach mówią, że ponieważ cena od paru miesięcy jest nie zmieniana, a w fabryce zaczynają się kolejki po odbiór, to prawdopodobnie od następnego miesiąca podrożeje... Nie wiem, czy w styczniu - lutym nie będzie taniej... powinno chyba być....Podobnie z dachówką - niby że nie potanieje, ale może?? Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.10.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Co byś mówił gdyby Twoja pensja zależała od ilości sprzedanego towaru. Liczy się klient tu i teraz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 05.10.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Moja wypłata zależy od ilości sprzedanego towaru Dlatego pytam Was, bo wiem, że na składzie będa namawiać do zakupu tu i teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts