Kuba Dąb 05.10.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 faceci tylko o zabawkach.. ja mówię, że to pewnie przez kolor, bo ceramika innych zalet nie posiada hahaha szczerze się roześmiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 05.10.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Moja wypłata zależy od ilości sprzedanego towaru Dlatego pytam Was, bo wiem, że na składzie będa namawiać do zakupu tu i teraz. ależ to nie jest trudne. Cena pójdzie w dół wtedy, kiedy materiał najgorzej się sprzedaje, bo wtedy cenę sie opuszcza żeby przyciągnąć klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 05.10.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 tia... tooretycznie... proste prawo rynku...a jak jest w praktyce, to nikt nie chce powiedzieć.podobno teraz jest taniej, niż na wiosnę było...loteria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.10.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 podaj swoją cenę i jak zjdzie do niej to niech do Ciebie zadzwonią . Ty do wiosny masz czas. A do wiosny pieniasdze na lokacie zarobią z 1,5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arjen 09.10.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Ostatnim razem o paskudnej pogodzie pisałem i jak to się zmieniło . Teraz już wszystko inaczej wygląda i to jest piękne . Zupełnie inaczej wygląda też budowa i fajnie jak znikają te sterty porothermów, a pojawiają się jakieś ściany odstającej od fundamentów. Zaraz zrobi się na tyle miejsca, że będzie trzeba pojechać po kolejne, tym razem już z kuponem rabatowym. Mam pytanko jednak a propos porothermów. Jak się zabrać za docieplanie tego - myślicie, że to obowiązkowa sprawa styropian na nasz klimat? Czy może coś innego (tylko co)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 09.10.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 NOTO - właśnie widzisz u mnie to tak nie działa... Mam stan zero wykonany. Żeby kupić materiał na dalszą budowę teraz, muszę wypłacić pierwszą transzę kredytu. Zakładając że będzie to 100 tyś oprocentowane 6,5% w skali roku, wówczas każdy miesiąc do rozpoczęcia budowy (kiedy te materiały będą rzeczywiście potrzebne) kosztuje mnie 540 złotych !! Do końca grudnia mam promocję na porotherm, więc 500 zł zwrócą... można liczyć że to zrekompensuje pierwszy miesiąc. Następne 3-4 miesiące w zależności czy budowa ruszy w marcu czy w kwietniu mam odsetki w plecy... Teraz kalkulacja: materiał na SSO będzie kosztował przy obecnych szacunkach 63.000. Z tego niektórych rzeczy nie kupię teraz (np betonu ) więc liczę, że mógłbym np w okolicach listopada zakupić materiał na: ściany, stal, pokrycie dachu, więźbę, okna dachowe, klinkier, komin systemowy... Byłoby tego około 50 000. Odsetek zapłacę 1500 - 2000 zł. Teraz pytanie - czy do wiosny materiały zdrożeją o 2% ?? Jeśli tak - opłaca mi się, jeśli nie - nie opłaca się !! 1% załatwia mi podwyżka VATu, inflacja na poziomie 3,5 % w skali roku załatwia kolejny 1% w 3 miesiące. Więc prawdopodobnie nie ma szans być na tym do tyłu... ZYSKUJĘ: święty spokój i materiały czekające na placu budowy na przyjazd ekipy (miejsce mam, na pewno nikt nie rozkradnie), iu być może którąś stówkę co zostanie w kieszeni... TRACĘ: co najwyżej którąś stówkę, jeśli nateriały nie podrożeją... Ewentualnie którys tysiąc, gdyby staniały... ale każdy mówi, że teraz jest tak tanio, że taniej nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.10.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 4 miesiące to kupa czasu. Gotówka to gotówka ... choć fakt inflacja nam grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.10.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Jeśli pytanie faktycznie brzmi "do wiosny" a nie "na wiosnę" to ja bym stawiał, że nie zdrożeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.10.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Witam, ja może poruszę trochę inną kwestie. Jeżeli kupimy materiały budowlane przed wydaniem pozwolenia na budowę to może być problem potem z odzyskaniem VAT-u. Proponouję zapytać w skarbówce czy nie będzie z tym potem problemu. . Więc jak to z tym jest? Trochę mnie to zasmuciło bo część materiału zakupiliśmy przed pozwoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 13.10.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 NOTO - właśnie widzisz u mnie to tak nie działa... Mam stan zero wykonany. Żeby kupić materiał na dalszą budowę teraz, muszę wypłacić pierwszą transzę kredytu. Zakładając że będzie to 100 tyś oprocentowane 6,5% w skali roku, wówczas każdy miesiąc do rozpoczęcia budowy (kiedy te materiały będą rzeczywiście potrzebne) kosztuje mnie 540 złotych !! Do końca grudnia mam promocję na porotherm, więc 500 zł zwrócą... można liczyć że to zrekompensuje pierwszy miesiąc. Następne 3-4 miesiące w zależności czy budowa ruszy w marcu czy w kwietniu mam odsetki w plecy... Wrzucasz niewykorzystana czesc transzy na lokate 1-dniowa (wiele lokat, aby uniknac podatku Belki). Np: w BGZ masz w tej chwili 3,8%. Dzieki temu przynajmniej czesciowo kompensujesz sobie odsetki od tej transzy zyskiem z lokaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arjen 14.10.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Do końca grudnia mam promocję na porotherm, więc 500 zł zwrócą... To nie do końca tak, że zwrócą - po prostu dostaje sie po wypełnieniu formularza voucher imienny i można go wtedy zrealizować na pustaki. Więc formalnie nic nie zwracają, po prostu masz mniejszy wydatek i możesz sobie tę ratę kredytu z czystym sumieniem opłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 14.10.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Wiem, wiem... wczytałem się dokładnie w regulamin i wysłałem zgłoszenie już... czekam na voucher... Taki skrót myślowy to był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.10.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Daj ludziom voucher a skoczą za Tobą w przepaść... Istne szaleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 18.10.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Daj ludziom voucher a skoczą za Tobą w przepaść... Istne szaleństwo. Nie no nie przesadzaj... i tak miał być porotherm, więc dlaczego by nie skorzystać z bonusu 500 zł?? No chyba że zrobili tą promocję,żeby wszyscy się teraz rzucili, a od stycznia cena spadnie na 4,00 zł... ale w to sie wierzyć nie che... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.10.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Więc jak to z tym jest? Trochę mnie to zasmuciło bo część materiału zakupiliśmy przed pozwoleniem. to chyba nie tak. Odpisać można po uzyskaniu pozwolenia. To znaczy, żeby wystąpić o zwrot trzeba mieć pozwolenie, żeby kupić - nie. ja miałam cały materiał na ściany kupiony rok wcześniej, bo tyle na pozwolenia czekałam a ze zwrotem vatu nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.10.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 to chyba nie tak. Odpisać można po uzyskaniu pozwolenia. To znaczy, żeby wystąpić o zwrot trzeba mieć pozwolenie, żeby kupić - nie. ja miałam cały materiał na ściany kupiony rok wcześniej, bo tyle na pozwolenia czekałam a ze zwrotem vatu nie było problemu. A to mnie uspokoiłaś. My tez papiery około roku załatwialiśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.10.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 nie wiem co do tego pomaranczu was ciagnie, chyba tylko ten voucher... co do cen jak juz to padlo nigdy nie wiemy co i jak sie zmieni, jedna wielka niewiadoma, dzis jeden czynnik moze optować za obniżeniem ceny a za miesiąc ten sam podniesie cene.Ja jestem zdania ze kupowac wtedy gdy juz chcemy stawiac - chyba ze to stal, ona na zime zawsze taneieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.10.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Mam jeszcze takie pytanie. Czy jeżeli otrzymam fakturę na maila to nie będzie problemów z odliczeniem VAT ? Sprzedawca mówi że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.10.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Mam jeszcze takie pytanie. Czy jeżeli otrzymam fakturę na maila to nie będzie problemów z odliczeniem VAT ? Sprzedawca mówi że nie. skan? bo musi być podpisana i opieczątkowana.... A i jak nie płacisz gotówką to wydrukuj sobie od razu potwierdzenie zapłaty, ile ja się potem naszukałam w banku, żeby mi wydruki 2 lata wstecz zrobili.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.10.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 skan? bo musi być podpisana i opieczątkowana.... A i jak nie płacisz gotówką to wydrukuj sobie od razu potwierdzenie zapłaty, ile ja się potem naszukałam w banku, żeby mi wydruki 2 lata wstecz zrobili.. Nie skan. Oni wysyłają na maile w postaci .pdf Podobno jakieś nowe przepisy że można ale wolałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts