Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup materiału na budowę!

Recommended Posts

Nie skan. Oni wysyłają na maile w postaci .pdf

Podobno jakieś nowe przepisy że można ale wolałem się upewnić.

Coś jest podobno z elektronicznymi podpisami. Ale to jest jak z carbonowym tynkiem, lepiej zaczekać aż inni zobaczą czy działa, a nie samemu sie pchać w problemy. chociaz wcale nie musi ich byc.

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie no nie przesadzaj... i tak miał być porotherm, więc dlaczego by nie skorzystać z bonusu 500 zł??

No chyba że zrobili tą promocję,żeby wszyscy się teraz rzucili, a od stycznia cena spadnie na 4,00 zł... ale w to sie wierzyć nie che...

Nie przesadzam. Ludzie zwariowali... na prawdę :p

A jesteś w stanie prostymi słowami wyjaśnić czemu akurat ceramika?

Wybór nie jest taki duży wbrew pozorom:

ceramika,

beton komórkowy,

silikaty.

Dlaczego ceramika? Ano dlatego, że do betonu komórkowego jestem nastawiony sceptycznie od zawsze :-P

A sylikaty oweszm będę maił, na wszystkiech ścianach działowych coby akustyka była dobra. Teoretycznie mógłbym jechac całość z sylikatów, bo i tak pójdzie 20 cm styropianu... jednak sylikaty z racji na żadną izolacyjnośc termiczna IMO będą potęgowac mostki termiczne, których nie da się uniknąć - choćby chudziak - ściana czy sztorce przy oknach i drzwiach. Silka nie wyjdzie taniej niż Porotherm! Liczyłem wiele razy! Poza tym wiem, że ekipa porothermu nie spartaczy, bo to popularny materiał.

A z ceramiki dlaczego Porotherm? Bo jest niewiele droższy od produktów konkurencyjnych, a jakościowo znacznie lepszy (od konkurencyjnej ceramiki poryzowanej). A MAX dlatego nie, że różnica w cenie m2 ściany jest śmieszna, ściana wychodzi albo za cienka, albo za gruba (19 lub 29 cm) i do tego trzeba się pieścić ze spoina pionową.

To w skrócie tyle...

Poza tym - ludzie TO kupowali 2 lata temu po 8,50 - 9,00 zł, a Ty mi się dziwisz, że za 4,50 się nie waham?

skan?

bo musi być podpisana i opieczątkowana....

A i jak nie płacisz gotówką to wydrukuj sobie od razu potwierdzenie zapłaty, ile ja się potem naszukałam w banku, żeby mi wydruki 2 lata wstecz zrobili..

nic nie musi!! to nie FV za internet.

w myśl nowych przepisów, FV drogą elektroniczną są tak samo ważne jak te drukowane, z jednym małym faktem iż należy je wydrukować.

http://www.biznes-firma.pl/Faktury_wysylane_droga_elektroniczna_wazne_tak__jak_papierowe,15681.html

Wybór nie jest taki duży wbrew pozorom:

ceramika,

beton komórkowy,

silikaty.

Dlaczego ceramika? Ano dlatego, że do betonu komórkowego jestem nastawiony sceptycznie od zawsze :-P

A sylikaty oweszm będę maił, na wszystkiech ścianach działowych coby akustyka była dobra. Teoretycznie mógłbym jechac całość z sylikatów, bo i tak pójdzie 20 cm styropianu... jednak sylikaty z racji na żadną izolacyjnośc termiczna IMO będą potęgowac mostki termiczne, których nie da się uniknąć - choćby chudziak - ściana czy sztorce przy oknach i drzwiach. Silka nie wyjdzie taniej niż Porotherm! Liczyłem wiele razy! Poza tym wiem, że ekipa porothermu nie spartaczy, bo to popularny materiał.

A z ceramiki dlaczego Porotherm? Bo jest niewiele droższy od produktów konkurencyjnych, a jakościowo znacznie lepszy (od konkurencyjnej ceramiki poryzowanej). A MAX dlatego nie, że różnica w cenie m2 ściany jest śmieszna, ściana wychodzi albo za cienka, albo za gruba (19 lub 29 cm) i do tego trzeba się pieścić ze spoina pionową.

To w skrócie tyle...

Poza tym - ludzie TO kupowali 2 lata temu po 8,50 - 9,00 zł, a Ty mi się dziwisz, że za 4,50 się nie waham?

to z porownania silikatow i ceramiki wybieram silikaty, przynajmniej materiał jednorodny, mozna tez na cienka zaprawę i dobra akustyka

ceramika (glina popiol trociny - gdzie to jednorodne gdzie to zdrowe), to dla mnie material przereklamowany dla tego popularny chodz na rynku zajmuje 2 miejsce po BK

a jak juz rozwazac i 3 gracza to on chyba najlepszym rozwiazaniem z calej 3 :)

nic nie musi!! to nie FV za internet.

w myśl nowych przepisów, FV drogą elektroniczną są tak samo ważne jak te drukowane, z jednym małym faktem iż należy je wydrukować.

http://www.biznes-firma.pl/Faktury_wysylane_droga_elektroniczna_wazne_tak__jak_papierowe,15681.html

Czyli rozumiem że nie będzie problemów. Fakturę sobie oczywiście wydrukowałem/.

Hehe i to szczerze mówiąc jest jedyny argument jaki potrafię sobie wyobrazić przemawiający (jakby) za ceramiką. Ubzduranie/przyzwyczajenie/zwał jak chciał. Szczerze mówiąc miałem nadzieję, że tym razem dowiem się o jakichś super-nieznanych mi-zaletach ceramiki, ale znów pudło. :p

Masz rację - ubzduranie/przyzwyczajenie :-P

Podobnie jak strop żelbetowy !

Podobnie jak schody żelbetowe !

Wiem, że postoi 100 lat jak nic - ot takie głupie przyzwyczajenie...

Acha i jeszcze jedno - wiesz co to pustak pianowy ze Skawiny? Trauma pozostaje na lata!

Eee tam - takie kaloryfery to szczyt głupoty. Pompa ciepła - to jest to! Sie nie znacie..:-P

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Właśnie niedawno dowiadywałem sie w US o zakup materiału przed otrzymaniem pozwolenia na budowę. Pani w US poinformowała mnie, że moge kupić i odliczyć tylko będę musiał napisać, że materiał zakupiony przed otrzymaniem pozwolenia został wykorzystany do budowy domu( powołała się na jakąś ustawę). Więc opowieści, że nie można zakupić przed a potem rozliczyć są bezpodstawne i osoba w US udzielająca takiej informacji nie ma zielonego pojęcia co mówi.

No i elegancko problem rozwiązany. Właściwie jak się tak zastanowić to dość jawnym chamstwem byłoby gdyby nie można było tak zrobić.

MORHOT my tu o poważnie o budowie, a Ty jakieś smaczki komunistyczne wyciągasz jako argument przeciw teraźniejszemu BK. Przecież to nic z niczym nie ma już teraz wspólnego. No chyba, że to od początku do końca była anegdota ;)