milek1719500956 13.12.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Zazwyczaj tanieją zimą - styczeń-luty, nawet marzec. Tylko co z tym vatem? Jak to wpłynie na ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.12.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 ale słuchajcie. Gdzieś czytałem, że na zimę wszystko tanieje, a tu mówicie, że drożeje. Ja się zastanawiałem czy powoli nie zacząć zakupować teraz materiałów. Czy to bez sensu? A zwłaszcza, ze nie mam działki ogrodzonej. Od biedy u kuzyna będę mógł to składować, ale to się będzie łączyło z podwójnym przewozem. Jeżeli więc materiały nie staniały na okres zimowy drastycznie to nie ma co ich teraz kupować. Cena rośnie jak rośnie popyt, a na zimę raczej on spada, więc przynajmniej w teorii cena spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.12.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Zazwyczaj tanieją zimą - styczeń-luty, nawet marzec. Tylko co z tym vatem? Jak to wpłynie na ceny? Obawiam się, że ze wzrostem VATu wzrośnie i cena. Jest to jedyne sensowne wyjście. Chyba, że producenci "wezmą to na siebie"... ale nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.12.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Obawiam się, że ze wzrostem VATu wzrośnie i cena. Jest to jedyne sensowne wyjście. Chyba, że producenci "wezmą to na siebie"... ale nie sądzę. A ja się obawiam, że ta cena to już wzrosła z racji tego własnie, że wszyscy "przed vatem" kupują. To samo było kilka lat temu, jak VAT drożał z 7 na 22, kupowałem wtedy dla kogoś z rodziny panele podłogowe, też na gwałt, bo "po nowym roku" będzie duużo drożej. Gówno prawda za przeproszeniem. Ceny przed tym wprowadzeniem VATu były wręcz wyższe, niż po fakcie, właśnie z powodu tych wszystkich z obłędem w oczach kupujących co się da "bo VAT wejdzie". Tak więc radziłbym nie spieszyć się. Zwłaszcza, że kupując z góry i na zapas materiały na ściany i tak fortuny nie zaoszczędzisz, nawet jeśli faktycznie będzie taniej, a kłopotów będzie z tym co niemiara. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 13.12.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Mam cichą nadzieję, że tak właśnie będzie, bo planuję od stycznia zacząć się rozglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 15.12.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 witam,z budową ruszam na wiosnę,obecnie mam już złożone wszystkie papiery i czekam na pozwolenie na budowę,na razie nie mam kupionych mat.budowlanych,ale też się rozglądam,porównuję ceny,myślę,że nie będzie żle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 16.12.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 To może ja pierwsza. Zamawialiśmy materiały zimą. Budujemy z Edera, który wiosną był tańszy. Ze składowaniem nie ma problemu, kupujesz w hurtowni i tam to sobie czeka aż zadzwonisz, że mają przywieźć. Część naszych materiałów wciąż czeka w hurtowni. Natomiast opłacało się zamówić zimą dachówkę i więźbę. Wtedy są dobre promocje. Ale tej nie chcieli nam zeskładować, ale od czego sąsiedzi? nam niestety w hurtowni juz prawie odmowili skladowania bezplatnego - wlasciciel mowi, ze podatek od gruntu placi, a ja mu zajme sporo metrow. Ale ostatecznie sie zgodzil, trzeba sie tylko dogadac ze składem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.12.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ceny przed tym wprowadzeniem VATu były wręcz wyższe, niż po fakcie, właśnie z powodu tych wszystkich z obłędem w oczach kupujących co się da "bo VAT wejdzie". Ale przecież to jest oczywiste, że cena rośnie wraz z popytem i sprawcą tego wcale nie jest VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 17.12.2010 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Zazwyczaj tanieją zimą - styczeń-luty, nawet marzec. Tylko co z tym vatem? Jak to wpłynie na ceny? milek nie martw się tym Vatem to jest tylko 1% a w styczniu czy lutym możesz jeszcze wynegocjować więcej %. Ja rok temu kupowałem materiały w lutym i było najtaniej. A w tym roku szukam kolejnych materiałów na następny rok. I zapytałem sprzedawce o VAT to mi powiedział żebym się nie martwił bo w styczniu czy lutym to materiały jeszcze pewnie stanieją wiec kupując teraz zaoszczedze 1% a w styczniu jeszcze gdzies urwie się dodatkowe 5-10% . Poza tym mówił że jak będe brał większą ilość to ten 1% też mi odpuści Więc dopóki nie ma boomu budowlanego to możemy być raczej spokojni o ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysiul 17.12.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Wczoraj miałem kupić pustaki działowe (Wienerberger 11,5 cm), telefonicznie uzgodniłem cenę 4,90 za 1 szt. Przyjeżdżam finalizować transakcję, a kobieta mi mówi, że to już nieaktualne - nowa cena bezpośrednio od producenta 5,90 !!!!! Chyba myślą, że naiwniacy się przestraszą VATU i wszystko wykupią. Ja ich olewam i czekam do stycznia / lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.12.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Chyba myślą, że naiwniacy się przestraszą VATU i wszystko wykupią. Ja ich olewam i czekam do stycznia / lutego. Masz rację Po nowym roku jeszcze się będą prosić i obniżą ceny poniżej tej starej, bo panikarze z grubym portfelem obecnie im nabijają "kasę", ale wkrótce to Eldorado (świąteczny prezent platformianego rządu dla branży budowlanej) się skończy Pozdrawiam wszystkich niezamożnych inwestorów! Edytowane 17 Grudnia 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.12.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 OK. A więc ceny styropianu wato śledzić by, ewentualnie, dokonać zakupu na początku lutego.Czy zauważyliście jakie inne materiały budowlane cechują się roczną fluktuacją cen?W szczególności chodzi mi o materiały na dach i ściany: membranę, dachówkę cementową, różnego rodzaju zaprawy i kleje, ale także inne charakteryzujące się wysoką ceną za partię o wielkości typowej dla nowego domu, jak: parkiet czy płytki. Planuję uzupełnić arkusz w Calcu i wpisywać co dwa tygodnie Allegrowe ceny wybranych produktów. Styropiany kilku producentów już mam.Co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.12.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 pawelpiwowarczykniemal kazdy material budowlany ma to do siebie ze w pewnych okresach roku jego cena sie zmienia dajac wykres sinusoidalny Robilem kiedys (2007r) takie porownanie z na przestrzeni ostatnich 5 lat analizujac ceny zakupu oraz ceny sprzedazy dla 10 sredniej wielkosci firm budowlanych dla wybranych materialow, do zestawienia zostaly wybrane: PTH 25, Bloczek betonowy, bloczek gazobetonowy, cement II, styropian EPS70 i EPS100, Plyta GK, Welna 15cm do poddaszy, gładź gipsowa, tynk gipsowy maszynowy, tynk cienkowarstwowy (akrylowy), płyta OSB, hydroizolacja balkonu/tarasu, folia w plynie, klej do plytek C1 i C2, farba wewnetrzna Wynik: wykres sinusoidalny dla materialow "sezonowych", z okresem rocznym, ceny wzrastaly i spadaly za wyjatkiem: farb wewnetrznych, folii w plynie do lazieniek, klejów do płytek. Ceny oczywiscie rosly w sezonie, spadaly poza nim, wahania okolo 15%. Anomalia byla plyta OSB ktora rzadzila sie swoimi prawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 22.12.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Wczoraj miałem kupić pustaki działowe (Wienerberger 11,5 cm), telefonicznie uzgodniłem cenę 4,90 za 1 szt. Przyjeżdżam finalizować transakcję, a kobieta mi mówi, że to już nieaktualne - nowa cena bezpośrednio od producenta 5,90 !!!!! Chyba myślą, że naiwniacy się przestraszą VATU i wszystko wykupią. Ja ich olewam i czekam do stycznia / lutego. Pewnie odbijają sobie ten rabat który mieli wcześniej haha. Eh ta ceramika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 26.12.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 to ja też czekam spokojnie na rozwój sytuacji. A przecież jeszcze są ulgi budowlane na materiały nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Giełdy zaczną spadać to i materiały spadną ... bo kryzys.Patrzcie co dzieje się wmieszkaniówce... coraz więcej mieszkań czeka na sprzedaż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 27.12.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 zawirowania cenowe na przelomie roku maja znaczenie dla ludzi ktorzy juz potrzebuja materialu, ci co jada z planami od kwietnia mysle ze nie powinni sie zbytnio zaglebiac w te ceny ktore sie jeszcze nie unormowaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.12.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Giełdy zaczną spadać to i materiały spadną ... bo kryzys. Patrzcie co dzieje się wmieszkaniówce... coraz więcej mieszkań czeka na sprzedaż ... Reprezentujesz sposób myślenia życzeniowego. Spadną, albo nie spadną. Trzeba spokojnie obserwować i nie ulegać własnym oczekiwaniom. Pewnie, też chciałbym zaoszczędzić kupując materiały przed sezonem, ale jeśli okaże się, że wydając 20 tysięcy mogę zaoszczędzić na kupnie tysiąc, narażając się jednocześnie na problem składowania i koszty z tym związane, to sobie pewnie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.12.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Frank idzie w górę kredyty drożeją. Może to wpłynie na ceny materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 27.12.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 CHF już tanieje, więc będzie miał taki sam wpływ na ceny jak na ruchy ciał niebieskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts