Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup materiału na budowę!

Recommended Posts

Reprezentujesz sposób myślenia życzeniowego.

Spadną, albo nie spadną. Trzeba spokojnie obserwować i nie ulegać własnym oczekiwaniom.

Pewnie, też chciałbym zaoszczędzić kupując materiały przed sezonem, ale jeśli okaże się, że wydając 20 tysięcy mogę zaoszczędzić na kupnie tysiąc, narażając się jednocześnie na problem składowania i koszty z tym związane, to sobie pewnie odpuszczę.

Co tu jest życzeniowego. Idzie zastój w budowlance. To i ceny spadną. To kolejna faza cyklu konunkturalnego.

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Póki co kibelmarkety już z paniki "bo VAT wejdzie" korzystają na całego.

W czwartek kupowałem w Castoramie klej CM-11. w cenie 18,90.

Dziś ten sam klej 21PLN

Farba Dekoral 5l - w czwartek 74 z groszami. Dziś - 78 z groszami.

A po nowym roku, jak znam życie, ogłoszą WIELKĄ PROMOCJĘ w stylu "u nas VAT po staremu", jego mać...

J.

To by oznaczało, że - póki co - wariant o szczególnie głębokim dołku pod koniec stycznia i w lutym, jest realny.

Teraz, cholera, ja myślę życzeniowo.

Jak przedstawiają się realia w sprawie styropianu? Czy zamówiony styropian przyjeżdża prosto z fabryki? Czy jest sezonowany? Czy nie jest tak, że zamawiając w lutym otrzymam styropian prosto z linii produkcyjnej? A gdzie sezonowanie? Czy w ogóle trzeba zawracać sobie głowę czymś takim jak sezonowanie?

Jarku (że tak się spoufalę), co uczyniłeś, że Twój awatar ma 108x100 pikseli? Mnie ciągle przycina dłuższy bok do przepisowych osiemdziesięciu.

Edytowane przez pawelpiwowarczyk

Jak przedstawiają się realia w sprawie styropianu? Czy zamówiony styropian przyjeżdża prosto z fabryki? Czy jest sezonowany? Czy nie jest tak, że zamawiając w lutym otrzymam styropian prosto z linii produkcyjnej? A gdzie sezonowanie? Czy w ogóle trzeba zawracać sobie głowę czymś takim jak sezonowanie?

Zwykle styropian jedzie prosto z fabryki i poza jakimiś dość wydumanymi przypadkami typu opróżnianie magazynów po zastoju sprzedażowym, nie liczyłbym szczególnie na fakt sezonowania. Do mnie w każdym razie przyjechał jeszcze lekko "pachnący", sezonował się kilka tygodni na miejscu :)

Jarku (że tak się spoufalę), co uczyniłeś, że Twój awatar ma 108x100 pikseli? Mnie ciągle przycina dłuższy bok do przepisowych osiemdziesięciu.

Nic. Mój avatar pochodzi jeszcze z czasów "starego" forum i najwyraźniej tak został zaimportowany, jak był, zapewne gdybym go usiłował dodać od nowa teraz, miałbym ten sam problem, co i Ty.

J.

Cholera. Napiszę do admina. Niech coś z tym zrobi. To niedopuszczalne, byś miał więcej krów niż ja.

Jakbyś mógł przy tym nie powoływać się na mój konkretny przykład...

Bo jak mi nagle pół avatara zniknie, będę Cię po nocach straszył.

J.

Witam

Zamierzam się budować latem 2011 okolice Warszawy. Zastanawiam się czy mi starczy gotówki. Może mi ktoś przybliżyć ceną na zakup materiału na SSO domu. Wymiary domu 12-16 m, 200 m2 z zabudowanym poddaszem, dach kopertowy . Fundament z bloczków, ściana gazobeton, strop żelbetowy, dachówka cementowa.

Posiadam ceny

- robocizna - 30 000 - 50 000 zł

- dach kompletny - 25 000 - 35 000 zł

Oczywiście nie proszę o ceny zakupu w 100%, mniej więcej jakie są koszty zakupu. Nie wiem ile może kosztować fundament, pustaki, strop, więźba.

Dziękuję za pomoc

Cześć NOTO

Myślałem że tak będzie pójdę do hurtowni i sprawa załatwiona. Może mam pecha ale w 6 hurtowniach odesłali mnie z kwikiem. Według nich powinien obliczyć architekt ewentualnie ekipa budowlana.

Przed podpisaniem umowy z murarzem chcę zorientować się w koszach czy bez kredytu dam radą postawić SSO.

Proszę o pomoc osób które zakupiły w tym roku materiały jak była cena i przy jakim metrażu.

Z góry dziękuję

Witam

Zamierzam się budować latem 2011 okolice Warszawy. Zastanawiam się czy mi starczy gotówki. Może mi ktoś przybliżyć ceną na zakup materiału na SSO domu. Wymiary domu 12-16 m, 200 m2 z zabudowanym poddaszem, dach kopertowy . Fundament z bloczków, ściana gazobeton, strop żelbetowy, dachówka cementowa.

Posiadam ceny

- robocizna - 30 000 - 50 000 zł

- dach kompletny - 25 000 - 35 000 zł

Oczywiście nie proszę o ceny zakupu w 100%, mniej więcej jakie są koszty zakupu. Nie wiem ile może kosztować fundament, pustaki, strop, więźba.

Dziękuję za pomoc

CO za problem. Masz projekt w projekcie podane ile czego trzeba. A jak nie to obliczyć ile bloczków i ceramiki ci potrzeba. Matematyka na poziomie gimnazjum/podstawówki.

Wchodzisz na alledrogo czy inny sklep internetowy z materiałami i liczysz. Ktoś to za ciebie ma zrobić ?

Pozdro.

Edytowane przez fenix2

fenix 2 Niestety w projekcie nie mam ile czego trzeba.

Niestety nie kończyłem gimnazjum ( jestem tym nieszczęśnikiem który po podstawówce poszedł do technikum - nie budowlanego ). W podstawówce i w technikum nie uczyli mnie z czego składają się fundamenty, stropy i ile idzie zaprawy.

Oczywiście w podobnym toku rozumowania wyliczyłem dachówkę i wyszło ok. 7 000 zł - ale doszło trochę dodatkowych kosztów i dach wyniesie ok 30 000 zł ( ALLEGRO y mi nie pomogło )

Nie chce popełnić podobnego błędu i grzecznie zapytałem czy kos może pomóc.

Według mnie jednym z zadań forum jest wzajemne pomaganie.

Nie jestem pasożytem który chce wyciągnąć informacje a nic od siebie nie dać. W czym mogłem to odpisałem na forum ile kosztuje architekt, geodeta - bo to mam za sobą.

Oczywiście mogłem doradzić aby ktoś zatelefonował do biura i się zapytał - według mnie nie o to chodzi

Nie proszę Cię o wykonanie roboty za mnie tylko pomoc jeśli zakupy na SSO masz za sobą.

Pozdrawiam Cie fenix2

Ściana z bloczków fund. 38cm. - 24.34szt./m2

Ściana z bloczków fund. 25cm. - 16.33szt./m2

Ilość bloczków na fundament = 24.34 * (powierzchnia ścian - powierzchnia okien i drzwi).

Do tego koszt zaprawy można przyjąć jakaś kwotę np. 1000zł. + koszt wymurowania.

ITD.

Powierzchnia ściany = wysokość * długość.

Edytowane przez fenix2

Za materiały na sso musisz liczyć (dobrze szukając) 100-130 tyś. Więc bez 200 tyś na koncie się nie zabieraj...

Ocena zgrubna, ale dla szacowania "zdolności finansowej" wystarczy... PAmiętaj, że jakbyś dokłądnego kosztorysu nie zrobił, to i tak wyskocza jakieś dodatkowe rzeczy, o którch istnieniu nawet nie wiedziałeś :-D

Witam Pirawawa, na stronie Archipelagu jest forum i luidzie dyskutuja o tym projekcie, koszty za jakie ludzie postawili SSZ to ok 200-250 tys zl, czyli mozesz smialo odjac koszt robocizny

powiedzmy 60-70 tys zl ( wydaje mi sie takie minimum, bo ) i masz koszt za materialy (fundament, sciany, strop, kominy, schody, dach, stolarka). Daj projekt kilku ekipom do wyceny.

Bedziesz wiedzial ile wyniesie Cie robocizna.

Edytowane przez pluszowy_misio

Nie jestemy Ci w stanie napisac konkretnych kosztow bo nie wiemy co masz w projekcie. Wiekszosc ludzi tez nie jest z branzy i nie konczylo gimnazjum tylko szlo od razu do sredniej:) Mozemy jedynie dac Ci wedke i pokazac jak mniej wiecej to policzyc, bo masz projekt i mozesz wszystko sobie policzyc a potem dodac jeszcze do wyliczonej kwoty kilka procent:).

Do tego duuuuzo czytaj- dzienniki, co ile kosztuje itd. Ponizej jest napisane jak mozesz sobie policzyc materiały do SSO, do tego stanu SSO potrzebujesz fundamentow, stropu, scian, schodow ( jesli wylewane), kminow i dachu. Dodasz stolarke i bedzie SSZ

Ad1 Fundament

-Popros projektanta zeby podal Ci chociaz zestawienie stali na caly dom, wiec bedziesz mogl pojsc do firmy z takim zestawieniem i podadza Ci koszt.

- Ławy. Pomnoz szerokos x glebokosc x wysokosc wykopu na ławy fundametowe, wyjdzie Ci ile potrzeba m3 betonu ( ok 250-270 zl za 1 kubik) Do tego musisz dodac, koszt wykopu, deskowania ( jesli nie sa lane w ziemie)

-sciany fundamentowe murowane z bloczka. To znowu wysokosc x szerokosc i wyjdzie Ci ile masz m kw scian fundamentowych, o ile dobrze pamietam na 1 m kw sciany funamentowej 24 cm wchodza 23 bloczki ( cena ok 2.70-3zl za 1 szt). Plus do tego zaprawa, mniej wiecej 3 -5 tys zl ( ale tu strzelam)

- izolacja pozioma i pionowa. Czytac projekt, pewnie pozioma ( 2 x papa na lepiku) i pionowa, (jakis dysperbit, styro i folia), ale nie wiem co tam masz wiec musisz sobie sprawdzic, ale pewnie tu znow pogrzebiesz min jakies 5 tys zl, bo fundament jest spory

- podyspka, policz grubosc podsypki x ilosc metrow kwadratowych ( cene sprawdzisz na necie, chocby na muratorze)

- chudziak, tu musisz policzyc m kw x grubosc i wyjdzie Ci ile potrzebujesz zamowic betonu ( 200-250 zl za 1 kubik chudego)

AD.2 Sciany parteru

Na 1 m kw sciany wchodzi ok 8,3 szt betonu komorkowego. Wysokosc x szerokosc x 8,3 masz mniej wiecej ilosc potrzebnych pustakow, do tego dodaj zaprawe albo klej

Czasem sa promocje, ze dolaczaja klej gratis do kazdej palety. Tak samo mozesz policzyc scianki dzialowe. Wysokosc x szerokosc x ilosc szt. Kazdy producent mniej wiecej podaje ile pustakow wchodzi na 1 m kw

Do tego nadporoza i ocieplenie nadporozy,

Ad.3Strop.

Jesli monolit to koszt materialow ( stemple, deskowanie, beton, stal ) to mniej wiecej 130-150 zl za 1 metr kwadratowy. Policz ile masz tego stropu

Ad.4 Sciany parteru

Tak samo jak AD.2, ale dochodzi tu wieniec

Ad. 5) Kominy

Nie wiemy czy systemowe czy z cegly. Masz dwa czyli minimum 6 tys zl za material jesli systemowe

Ad.6 Schody

Wylewane czy drewniane??

Ad.7 Dach - to juz wiesz

Jesli gdzies jest babol to niech ktos mnie poprawi. Ale wydaje mi sie ze Morhot napisał Ci poprawnie. A jak nie jestes pewien ( pewna) to zlec oparcowanie jakiemus kosztorysantowi

Edytowane przez pluszowy_misio

Z mojego doświadczenia najlepiej kupować materiały budowlane od grudnia do lutego. Wówczas jest najmniejszy ruch w interesie. Ten rok jest wyjątkowy ze względu na zmianę stawki VAT. Ponieważ mam gdzie składować materiały ściągam wszystko przed 31 grudnia. Zaczynałem budowę domu na początku kryzysu. Wówczas ceny materiałów spadały. W mojej miejscowości ceny porównane z cenami z allegro są nie do przyjęcia. Dlatego kupuję masę rzeczy w sieci. Pustaki na dom w ilości 1600 sztuk kupiłem na allegro, wełnę mineralną i wiele wiele innych rzeczy. Zanim jednak zakupię coś na allegro szukam tych samych hurtowników, przedstawicieli, producentów poza allegro ponieważ można jeszcze coś utargować:) Takie budowanie daje mi dodatkowa pensję w miesiącu. Mogę zarabiać tyle ile zarabiam i zarobić na materiałach budowlanych. Kupuję to czego potrzebuję za cenę, która daje mi przewagę w stosunku do tego co mogę kupić w moim mieście.