pluszowy_misio 29.12.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Spoko:p Trzymam kciuki i zycze powodzenia. ja tez duzo ucze sie i pytam. Nie zawsze kazdy jest chetny odpowiedziec, czasem jak pytania sa zbyt lakoniczne badz powtarzaja sie to starzy wyjadacze denerwuja sie, kłoca. Bierz poprawke. Ja sporo czytalem forum wstecz w sumie od 2006 zanim sam cos napisalem. Niektorzy maja bardzo fajne dzienniki budowy, sporo mozna sie dowiedziec. Przede wszystkim glowa do gory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 W mojej miejscowości ceny porównane z cenami z allegro są nie do przyjęcia. Dlatego kupuję masę rzeczy w sieci. Pustaki na dom w ilości 1600 sztuk kupiłem na allegro, wełnę mineralną i wiele wiele innych rzeczy. Zanim jednak zakupię coś na allegro szukam tych samych hurtowników, przedstawicieli, producentów poza allegro ponieważ można jeszcze coś utargować Takie budowanie daje mi dodatkowa pensję w miesiącu. Mogę zarabiać tyle ile zarabiam i zarobić na materiałach budowlanych. Kupuję to czego potrzebuję za cenę, która daje mi przewagę w stosunku do tego co mogę kupić w moim mieście. Robię podobnie, szukam na allegro i w sklepach internetowych. Ale raczej nie zarabiasz tylko po prostu nie tracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 29.12.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Planuję uzupełnić arkusz w Calcu i wpisywać co dwa tygodnie Allegrowe ceny wybranych produktów. Styropiany kilku producentów już mam.I jak, robisz ten arkusz? coś ci już wychodzi? może udostępnisz (np. na google docs), w razie co mogę coś dopisać - zaczynam się rozglądać za materiałami na ściany i dach. Może mi ktoś przybliżyć ceną na zakup materiału na SSO domu. Wymiary domu 12-16 m, 200 m2 z zabudowanym poddaszem, dach kopertowy . Fundament z bloczków, ściana gazobeton, strop żelbetowy, dachówka cementowa. Posiadam ceny - robocizna - 30 000 - 50 000 zł - dach kompletny - 25 000 - 35 000 złJa mogę ci podać mój stan aktualny - sam fundament kosztował mnie ok. 35 tys. (w tym robocizna i materiały). Budowa - również okolice wwy (trochę na zachód - blisko Błonia), wymiary i metraż domu znajdziesz w dzienniku budowy. Metoda szacowania - jak już opisane wcześniej - część jest w zestawieniach w projekcie arch. (u mnie jest), część trzeba było policzyć samemu. Jeśli chcesz, mogę udostępnić mój arkusz wyliczeniowy dot. fundamentów - daj maila (na priv, tu nie pisz, bo spamu będziesz więcej dostawał). Nie rozumiem twojego rozbicia na robocizna/dach - możesz wyjaśnić? Ja na razie mam ceny robocizny: 35 tys. za SSO bez dachu + 2 tys. za koparkę do fundamentu ryczałtem, inna oferta była 42 tys. SSO z dachem - obie oferty bez materiałów, ludzie poleceni przez kogoś znajomego, mogę podrzucić kontakt, jeśli w lato masz zaczynać, powinno jeszcze się udać umówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 30.12.2010 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 I jak, robisz ten arkusz? coś ci już wychodzi? może udostępnisz (np. na google docs), w razie co mogę coś dopisać - zaczynam się rozglądać za materiałami na ściany i dach. Wstyd przyznać, ale na razie mam spisane jedynie ceny styropianu. Pierwsze ceny mam z 15 grudnia, drugie z dzisiaj (wczoraj w sumie). Notuję ceny z podziałem na kilku dużych producentów (żeby mi jakaś firma garażowa nie zakłóciła trendów). Spostrzeżenia analogiczne do uwag Jarka. Większość styropianów kilka złotych droższa, część cen się nie zmieniła, tylko w jednym przypadku zaobserwowałem obniżkę o kilka złotych. Czyli nasi kochani sprzedawcy dyskontują pospolite ruszenie "ZdążyćPrzedPodwyżkąVatu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 31.12.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Robię podobnie, szukam na allegro i w sklepach internetowych. Ale raczej nie zarabiasz tylko po prostu nie tracisz. Jak zwał tak zwał Mam to szczęście, że u mnie w rodzinie od lat dużo się buduje i jestem, ze tak powiem zorientowany;) Najgorsza rzecz to dawać możliwość kupowania materiałów wykonawcy. Oni zawsze oczywiście ściemnią, że niby to rabat nam załatwią Jestem na tyle uparty, że rabat załatwię sam taki jak dostanie wykonawca a czasami nawet i większy:) Kupowałem ostatnio kocioł grzewczy i utargowałem 30% od ceny katalogowej:) Wykonawca powiedział mi, ze sam byłby w stanie kupić ten kocioł z 15% rabatem potem mi odsprzedałby z 5% Najmniej udało mi się zyskać na zakupach styropianu. Kupowałem od producenta wraz z dostawą na plac budowy. Jedyny plus jest taki, że styropian był świeży. jeżeli ktoś jest zainteresowany powstająca instalacją co i cwu to zapraszam do mojego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168524-Regulusy-w-moim-domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 31.12.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że trudno jest oszacować koszt budowy. Pierwszego roku budowy 2008 strop kosztował mnie o 15-20 % więcej niż taki sam w roku 2009... Spadły ceny cementu oraz stali. Kiedy kupowałem gazobeton w moim mieście był w cenie 8-9 zł za sztukę ja kupiłem przez allegro po 6,40. Najważniejsze to wiedzieć ile materiału co do sztuki w przypadku cegieł i pustaków potrzebujemy. Obliczałem za każdym razem i zostało tego po kilka sztuk. Może z wełną mineralną przesadziłem ale kupowałem rockpaki więc to była cena po, której hurtownie kupowały;) Tam zostało mi kilka bel ale teść coś dostał a reszta będzie mi jeszcze potrzebna:) Ilość betonu też da się łatwo obliczyć. Robociznę można przyjąć za wykonanie m2 stanu surowego domu (pamiętam stawki 200-300 zł za m2) albo jakaś kwota za etap, ryczałt. Można i trzeba się dogadywać. Do tego ważne jeżeli wiemy z czym się "je" te sprawy należy pilnować jakości i nie dać się przekonać, że tak się robi:) To mnie najbardziej wku... u wykonawców. Ja zawsze im tłumaczę, że to nie ważne jak się robi u mnie się robi to dobrze:) Bardzo ważna rzecz przy ociepleniu... Likwidacja mostków termicznych na łączeniach, narożnikach, wnękach, miejscach trudno dostępnych, dyblach do kołkowania. Sporo czasu poświęciłem biegając po rusztowaniu z pistoletem i pianą poliuretanową. Wydałem masę kasy na piany (wspomogłem się towarem z sieci) ale teraz widzę efekt. Przy mrozach jakie panują w domu nie spadła mi temperatura poniżej 5 stopni. Koza wystarcza aby w piwnicy mieć temperaturę 12-20 stopni a na parterze i piętrze około 10. Grzałem jak pracowali fachowcy i teraz kiedy układam poziomą izolację w piwnicy. Edytowane 31 Grudnia 2010 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.12.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Najmniej udało mi się zyskać na zakupach styropianu. Kupowałem od producenta wraz z dostawą na plac budowy. Jedyny plus jest taki, że styropian był świeży. To raczej minus ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 02.01.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Dlaczego? Bo powinien po leżakować przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 02.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Bo powinien po leżakować przed montażem.A ile? (tj. od produkcji, nie od pojawienia się na działce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.01.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Parę tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 CHF już tanieje, więc będzie miał taki sam wpływ na ceny jak na ruchy ciał niebieskich. Kolego CHF w lipcu 2008 kosztował około 2zł a teraz kosztuje 3.17zł. Tanieje?? Na początku grudnia cena wynosiła 3.02zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 03.01.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Producent podaje inaczej;) akapit sezonowanie http://www.styropak.com.pl/products/display/31 U mnie zanim został ułożony na ścianie leżakował około dwóch miesięcy. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 03.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Data umieszczona na etykiecie na opakowaniu jako "data produkcji" oznacza datę cięcia bloków styropianowych i ich pakowania. Bloki styropianu poddawane cięciu są już odpowiednio wysezonowane.Wniosek - można użyć od razu po zakupie, nawet jeśli zakup bezpośrednio od producenta. Inna sprawa, że nie każdy producent ma tak samo, np. styropmin nie wspomina o sezonowaniu w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.01.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Kolego CHF w lipcu 2008 kosztował około 2zł a teraz kosztuje 3.17zł. Tanieje?? Na początku grudnia cena wynosiła 3.02zł. Słusznie powiedziane. Czasami faktycznie spadnie odrobinę na chwilę, ale później znów do góry. Masakra. Jeszcze jakiś czas temu wróżyli, że świat sie skończy jak osiągnie poziom 3 a treaz to by było święto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 05.01.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Słusznie powiedziane. Czasami faktycznie spadnie odrobinę na chwilę, ale później znów do góry. Masakra. Jeszcze jakiś czas temu wróżyli, że świat sie skończy jak osiągnie poziom 3 a treaz to by było święto. W 2007 brałem kredyt w CHF, choć "doradca"koniecznie chciał mi wcisnąć PLN strasząc ryzykiem kursowym. Na moje pytanie ile musi kosztować CHF by rata była tak wysoka jak w PLN się zapowietrzył się mocno... Nie żałuje że wybrałem CHF, kurs jest wysoki, lecz LIBOR niski więc rata jest do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 06.01.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 a mnie zastanawia dlaczego firmy w necie maja cos tańsze niz w hurtowni? Maja nizsze koszty stale, a moze jednak te materialy to gorsza jakosc, tak zastanawiam sie, ale chec zaoszczedznia jest silniejsza i tez kupuje w sieci...hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian_S 06.01.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Z mojego doświadczenia wynika, a budowałem na przełomie 2008-2009, iż nie ma różnicy w cenach miedzy końcem roku (XI-XII), a początkiem (I-II).Jedynie co polecam monitorować to kurs euro, jeżeli planuje się zakup dachówki ceramicznej produkowanej w Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 07.01.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 a mnie zastanawia dlaczego firmy w necie maja cos tańsze niz w hurtowni? Maja nizsze koszty stale, a moze jednak te materialy to gorsza jakosc, tak zastanawiam sie, ale chec zaoszczedznia jest silniejsza i tez kupuje w sieci...hehe Też się nie raz nad tym głowię. Tłumaczę to globalizacją. Kupuję na odległość w super cenie, z dostawą, tego producenta, którego szukałem i chciałem. Sporo czasu poświęcam na takie zakupy i często znajduję przy okazji inne rzeczy, które będą potrzebne mi dopiero za jakiś czas. Np. głupia wkładka bębenkowa do drzwi... Chciałem kupić coś atestowanego, klasy C... U mnie w mieście znajdę GERDĘ cena za sztukę wkładki 30/35 od 100 zł w górę. Szkoda trochę kasy... Poszperałem w necie i znalazłem hurtownię (http://www.sparta.com.pl/) kupiłem 3 wkładki klasy C firmy ABUS w świetnej cenie zaledwie 162 zł Warto było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.01.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 W 2007 brałem kredyt w CHF, choć "doradca"koniecznie chciał mi wcisnąć PLN strasząc ryzykiem kursowym. Na moje pytanie ile musi kosztować CHF by rata była tak wysoka jak w PLN się zapowietrzył się mocno... Nie żałuje że wybrałem CHF, kurs jest wysoki, lecz LIBOR niski więc rata jest do przyjęcia. Jeśli Ci jednak nie powiedział, to ja Ci powiem. Cena CHF musiałaby dojść pod poziom 4zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts