Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup materiału na budowę!

Recommended Posts

Też się nie raz nad tym głowię. Tłumaczę to globalizacją. Kupuję na odległość w super cenie, z dostawą, tego producenta, którego szukałem i chciałem. Sporo czasu poświęcam na takie zakupy i często znajduję przy okazji inne rzeczy, które będą potrzebne mi dopiero za jakiś czas. Np. głupia wkładka bębenkowa do drzwi... Chciałem kupić coś atestowanego, klasy C... U mnie w mieście znajdę GERDĘ cena za sztukę wkładki 30/35 od 100 zł w górę. Szkoda trochę kasy... Poszperałem w necie i znalazłem hurtownię (http://www.sparta.com.pl/) kupiłem 3 wkładki klasy C firmy ABUS w świetnej cenie zaledwie 162 zł:) Warto było?:)

Przyznam, że i ja się nad tym zastanawiałem i jedyne co przychodzi mi do głowy to odrobina nieuczciwej konkurencji ze strony producentów. Ale z drugiej strony, czy to ma dla nich sens?

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zasady klasycznej ekonomii nie obowiązują... ale nadal jeżeli rośnie popyt rośnie podaż. Rośnie popyt podnoszą ceny. Fakt jest taki: koszty stałe prowadzenia działalności gospodarczej rosną. Jak rosną koszty stałe rosną marże, narzuty. Jakoś każdy musi zrekompensować sobie wzrost cen. Sprzedając towar w sieci każdy chce przyciągnąć klienta i chce zarobić mniej ale chce zarobić... Kiedy wykonywałem instalację elektryczną w domu kupiłem wszystko na drugim końcu polski. Gdybym to samo kupił w moim mieście dołożyłbym 10-15 % w zależności od wielkości upustów. U mnie hurtownie elektryczne nie są skore do dawania cen chociaż podobnych do tych z allegro. Walą takie narzuty, że tylko klnę bo akurat jestem zmuszony do zakupu mniejszej ilości materiału na miejscu. Szkoda gadać... Czekam, aż wszystko będzie dostępne w sieci. Wpieniam się nie raz gdy czegoś szukam i w moim mieście muszę przejechać nawet 30 kilometrów po to aby się dowiedzieć, że tego nie dostanę... Dlatego przesyłka kurierska jest o wiele bardziej opłacalna niż poszukiwania na własną rękę:)

transport transortem, ale ja juz zauwazylem zmiany cen bo 1% na vacie to nie tylko ten 1% rosnie jedno rosnie 2 i tak do ostatniego punktu zwiekszajac nam ostatecznie koszty jakie mielismy do tej pory.

jedyne zaskoczenie to ze cena lozka pozostala taka sama po wprowadzeniu 23% vat moje zaskoczenie byl spore bo obnizyli cene netto aby pozostawic ta sama na produkcie.