Tylerr 11.09.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Witam, zamierzam budować dom na podst. projektu Edyta z MG projekt. W projekcie konstrukcja ściany jest dwuwarstwowa Max 29 cm + 15 cm styropianu EPS70. Zakładając grubość tynku 4 cm (nie wiem czy dobrze ?) daje to ścianę o grubości 48 cm o wsp. U=0,2174 (korzystałem z kalkulatora http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator). Czytając fora i strony producentów próbowałem dobrać optymalne dla mnie materiały (kierowalem sie ceną i obniżeniem rach, za ciepło), i ostatecznie wymysłiłem: Projekt: Max29cm + 15 cm styro EPS70 - sciana 48 cm U=0,2174 1. Opcja: Max29 cm + 20 cm styro EPS80 - sciana 53 cm U=0,1561 2. Opcja: Max19 cm + 25 cm styro EPS80 - sciana 48 cm U=0,1322 3. Opcja: Max19 cm + 21 cm styro EPS80 - sciana 44 cm U=0,1549 4. Opcja: Silka18 cm + 26 cm styro EPS80- sciana 48 cm U= 0,15 (tu wartosc szacowana) i teraz tak.Bylem mocno za opcja 1 dopoki nie wyczytalem gdzies na forum, ze za gruba sciana podowoduje ograniczenie ilosci swiatla wpadajacego do domu, rozrosniecie parapetow i cos tam jeszcze.Wiec sprawdzilem sobie opcje scian o grubosci rownej lub nawet mniejszej niz ta z projektu. Najlepiej mi wyglada opcja 2 ale zastanawiam sie czy to nie pociagnie obnizenia wytrzymalosci scian albo koniecznosci zbyt duzej ilosci zmian w projekcie, no i czy taka sciana nie bedzie np. slabą zaporą akustyczną lub akumulacyjną. No i teraz prosba do Was: czy sciana 53cm to rzeczywiscie bedzie taka kobyla ktora ograniczy doswietlenie domu (albo wplynie na jakies inne rzeczy) ?Czy pustak 19cm podola wytrzymalosciowo, akustycznie i akumulacyjnie rownie dobrze jak 29cm w moim przypadku ? Jako sa Wasze doświadczenia ?Co sadziecie o zaproponowanych opcjach ? Pr. o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.09.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Na pewno ściana 50cm jest już optycznie dość gruba. Jeśli nie budujesz w głośnej okolicy (miasto, za oknem uczęszczana nocą droga) to według mnie 18cm rdzeń i 15-20cm styropianu to dla ciebie dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 12.09.2010 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 a co myślisz o wpływie grubości ściany na ilość światła w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.09.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 a co myślisz o wpływie grubości ściany na ilość światła w domu ? Jest to prawda. Narysuj sobie na kartce pokój, okna i pole oświetlenia przy różnych grubościach. Ale z drugiej strony dzisiejsze domy mają okna 2m i większe i wówczas nawet 50cm ściany jeszcze nie jest problemem. Pogrubiając ścianę w stosunku do projektu możesz zawsze poszerzyć też okno o jeden moduł (30cm) długości i światła będzie tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 12.09.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 (edytowane) Dzięki, a który materiał bazowy byś wybrał (w opcji z min 20 cm styropianu o niskiej lambdzie): silka 18cm czy max 19cm ? A poza tym dużo osob pisze: sprawdz czy nie moglbys murowac MAXa na 19 zamiast 29 --- ale nie widze, ze ktos to rzeczywiscie zrobil i sie wypowiedzial jak to wyszlo... Edytowane 12 Września 2010 przez Tylerr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 13.09.2010 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 (edytowane) czytałem to wcześniej.. Edytowane 13 Września 2010 przez Tylerr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 14.09.2010 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Naprawde nikt więcej nie budował ściany 2W z MAX 19 cm ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts