Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana dwuwarstwowa zewnętrzna grubość i materiały

Tylerr

Recommended Posts

Witam,

zamierzam budować dom na podst. projektu Edyta z MG projekt.

W projekcie konstrukcja ściany jest dwuwarstwowa Max 29 cm + 15 cm styropianu EPS70. Zakładając grubość tynku 4 cm (nie wiem czy dobrze ?) daje to ścianę o grubości 48 cm o wsp. U=0,2174 (korzystałem z kalkulatora http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator).

Czytając fora i strony producentów próbowałem dobrać optymalne dla mnie materiały (kierowalem sie ceną i obniżeniem rach, za ciepło), i ostatecznie wymysłiłem:

Projekt: Max29cm + 15 cm styro EPS70 - sciana 48 cm U=0,2174

1. Opcja: Max29 cm + 20 cm styro EPS80 - sciana 53 cm U=0,1561

2. Opcja: Max19 cm + 25 cm styro EPS80 - sciana 48 cm U=0,1322

3. Opcja: Max19 cm + 21 cm styro EPS80 - sciana 44 cm U=0,1549

4. Opcja: Silka18 cm + 26 cm styro EPS80- sciana 48 cm U= 0,15 (tu wartosc szacowana)

i teraz tak.

Bylem mocno za opcja 1 dopoki nie wyczytalem gdzies na forum, ze za gruba sciana podowoduje ograniczenie ilosci swiatla wpadajacego do domu, rozrosniecie parapetow i cos tam jeszcze.

Wiec sprawdzilem sobie opcje scian o grubosci rownej lub nawet mniejszej niz ta z projektu. Najlepiej mi wyglada opcja 2 ale zastanawiam sie czy to nie pociagnie obnizenia wytrzymalosci scian albo koniecznosci zbyt duzej ilosci zmian w projekcie, no i czy taka sciana nie bedzie np. slabą zaporą akustyczną lub akumulacyjną.

No i teraz prosba do Was: czy sciana 53cm to rzeczywiscie bedzie taka kobyla ktora ograniczy doswietlenie domu (albo wplynie na jakies inne rzeczy) ?

Czy pustak 19cm podola wytrzymalosciowo, akustycznie i akumulacyjnie rownie dobrze jak 29cm w moim przypadku ? Jako sa Wasze doświadczenia ?

Co sadziecie o zaproponowanych opcjach ? Pr. o komentarze.

a co myślisz o wpływie grubości ściany na ilość światła w domu ?

Jest to prawda. Narysuj sobie na kartce pokój, okna i pole oświetlenia przy różnych grubościach. Ale z drugiej strony dzisiejsze domy mają okna 2m i większe i wówczas nawet 50cm ściany jeszcze nie jest problemem. Pogrubiając ścianę w stosunku do projektu możesz zawsze poszerzyć też okno o jeden moduł (30cm) długości i światła będzie tyle samo.

Dzięki,

a który materiał bazowy byś wybrał (w opcji z min 20 cm styropianu o niskiej lambdzie): silka 18cm czy max 19cm ?

A poza tym dużo osob pisze: sprawdz czy nie moglbys murowac MAXa na 19 zamiast 29 --- ale nie widze, ze ktos to rzeczywiscie zrobil i sie wypowiedzial jak to wyszlo...

Edytowane przez Tylerr