Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co do samych warunków technicznych, to w obu przypadkach (12kW i 24kW) zalecił ZE założenie takiego samego kabla 120mm2.

bilbo

Chyba chodzi o kabel 12 mm2 :lol:

Dwa razu napisali: "kabel YAKY 4x120mm2" i na mapce też napisali "4x120".

Hmm, 12mm średnicy wychodzi. Trochu gruby :-) Nie zastanawiałem się wcześniej, bo to ZE a nie ja ma przyłączać.

12mm2 to by było 4mm średnicy. Hmm, na moje oko by chyba stykło. Ale nie znam się na normach ZE. Albo się pomylili, albo dają kawał kabla. Bardzo bym się nie zdziwił, bo w sumie to na czym ma polegać późniejsze zwiększanie zapotrzebowania na moc dla domu? Że niby ktoś przychodzi, wykopuje kabel i wkłada nowy, gdy sobie zażyczę 50kW?

https://forum.murator.pl/topic/14795-czy-przycze-13-kw-wystarczy/page/2/#findComment-243792

Wombat - sprawdz w projekcie. Nawet jesli nie bylo zakladane ogrzewanie pradem -

to i tak bedzie podana maks. moc grzewcza (ta z gazu) i takiej +/- potrzebujesz.

Ta moc na ogrzewanie (pewnie jakies dodatkowe 10 kW) powinienes dodac do mocy

zapotrzebowanej . Czasami lepiej zaplacic za wiecej, zeby mocy nie braklo.

De facto bedziesz uzywal kominka ale czasem lepiej miec tyle mocy jakby go nie bylo :).

Moc zainstalowana = suma mocy wszystkich odbiorników

Moc zapotrzebowana = suma mocy wszystkich odbiorników jednoczesnie wlaczonych

hej - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/14795-czy-przycze-13-kw-wystarczy/page/2/#findComment-243840