Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadruk na stali szczotkowanej

MadzialenkaT

Recommended Posts

Witam

Jakieś dwa -trzy tygodnie temu w jednym z programów o wykończeniu mieszkania (chyba na DOMO - program PolskI) zobaczyłam nadruk na stali szczotkowanej.

Był to remont malutkiej kuchni i projektantka zaproponowała na ścianę wydruk, ale nie fototapetę , tylko fototapetę na stali szczotkowanej.

Nadruk powstał na ścianę oraz na szafki na tej ścianie - jeśli dobrze pamiętam to zdjęcie było powiększeniem makro jakiś kwiatów.

Wyglądało to świetnie.

Chciałabym zrobić coś takiego do mieszkania. Co prawda nie na całą ścianę, ale zdjęcie jako obraz na stali szczotkowanej.

I tutaj czy ktoś widział coś takiego na żywo? Proszę o opinie.

Czy może ktoś wie gdzie coś takiego można wykonać na Śląsku?

Jaka jest cena takie wydruku?

Będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Mam nadzieję, że nie powtórzyłam tematu, wyszukiwarka nic nie znalazła.

Pozdrawiam

nadruku ze stali szczotkowanej nie widziałam - nie bardzo sobie to wybrażam - chodzi ci o naklejkę która imituje stal nierdzewną?, bo jeżeli nadruk to na pewno nie stal. Niewidziałam akurat tego odcinka , więc nie powiem co dokładnie tam pokazali. Ale można wyciąć dowolny kształt laserowo z blachy nierdzewnej szczotkowanej np gr 0,5mm - 0,6mm i to przykleić klejem czy tasma klejącą dwustronną - może o coś takiego Ci chodziło? Jest dużo firm które się takimi rzeczami zajmują, np agencje reklamowe - jeśli nie masz w ogóle wybranego wzoru, a jak masz jakiś wzór wybrany, nawet zdjęcie to idziesz bezpośrednio tam gdzie to wycinaja - bo wtedy wyjdzie dużo taniej -dopadną koszty pośrednictwa ( agencje raczej nie maja laserów do cięcia blachy tylko do cięcia folii i tektury) i odpadna koszty projektowania, czyli udajesz się do firm które maja lasery do cięcia blach: wpisz w wyszukiwarkę google "wycinanie laserowe" i miasto z którego jesteś, to Ci powinny wyskoczyć firm. Tu masz np przykłady wzorów i elementów wycinanych laserowo: http://lasart.pl/page/galeria3.html

.Jak znajdziesz firmę blisko siebie, ewentulanie taką z która załatwisz to przez internet , telefon a potem poczte czy kuriera, musisz spytać czy robią dla klientów indywidualnych - nie wszystkie firmy chcą się w to bawić, większość jest niestety nastawiona na firmy i dużych klientów, dlatego wykorzystuja to agencje reklamowe. Ja będę mieć w domu dużo elementów wycinanych laserowo z blachy lub pleksi, nawet całą jedną ściankę podświetlaną od tyłu i barierki przy klatce schodowej, może nawet ogrodzenie - widziałam jak to wygląda na żywo , dlatego jam masz jakieś pytania to dzwoń, bo trochę się na tym temacie już znam - wiem jakie są możliwości. Można tez takie rzeczy wycinać niekoniecznie z blachy nierdzewnej ale tez ze zwykłej i pomalować proszkowo - wychodzi taniej, bo blacha nierdzewna nie jest taka tania, a firmy które wycinają laserowo maja tez z reguły malarnie proszkowe, a także giecie blach - jeżeli chcesz jakiś element gięty.

P.S. jak macie jakieś przykłady wzorów jakie można być wyciąć laserowo to proszę o zdjęcia, ja sama tez jeszcze nie mam wybranych, a czas mnie goni. albo jakby ktoś znalazł zdjęcia z tego programu o którym pisze autorka wątku, sama jestem ciekawa jakby to wyglądało na meblach, bo o tym nie pomyślałam

podaję jeszcze jeden przykład wycięty laserowo: http://allegro.pl/metalowy-wieszak-w-stylu-retro-i1229905111.html

czekam na wasze przykłady i wzory

Wszystko się zgadza poza jednym.

W firmach gdzie tną laserowo nienawidzą się bawić w obrabianie zdjęć i za to sobie liczą gorzej niż za pośrednictwo. Zwłaszcza że obróbka jakiegoś wzoru ze zdjęcia czy z pdfa zajmuje trochę czasu. Najlepiej znaleźć kogoś kto przygotuje rysunek za niewielką sumkę i z gotowym rysunkiem udawać się na laser. To na bank wyjdzie taniej. Faktycznie nie widziałem tego odcinka z wydrukiem na stali szczotkowanej ale jestem na 200% pewny że będzie to droższe niż cięcie laserowe.

Pozdrawiam

• 1 month później...

jarte wielkie dzięki za odpowiedź jednak nie o to chodziło.

Był to nadruk zdjęcia na pewno nie wycinanie.

I nadruk był na stali, czy innym metalu - nie potrafię sobie przypomnieć.

W programie był nadruk szaro fioletowych kwiatów.

Może ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł co to mogło być.