Kamyk84 11.09.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Witam.Jestem tu nowy więc wszystkich bardzo serdecznie witam. Mam pytanie co do izolacji moich fundamentów.... Grunt glina:( w tej chwili woda gruntowa prawie że równo z poziomem gruntu, 5cm poniżej).Mam zalane ławy fundamentowe, 60x60 na to pną się właśnie mury z bloczków betonowych 10 warstw czyli wysokość ok 150cm, później izolacja pozioma, warstwa cegły czerwonej, izolacja pozioma i ściany z BK.Fundamenty będą obsypane ziemią w środku i na zewnątrz, zostanie tylko ok 30-40cm na cokół z zewnątrz. Co mnie martwi nie ma izolacji poziomej pomiędzy ławą a ścianą z bloczków, czy to duży błąd przy tak wysokich ścianach z bloczków i takim obsypem ziemi ???? Będzie wykonany również drenaż wokół budynku - czy wystarczy od wewnątrz folia kubełkowa zamiast czarnego "mazidła"??- czy z zewnątrz od razu na bloczki przykleić styropian, siatka, klej i folia kubełkowa czy mazać mazidłem bloczki??? Jak byście zaizolowali taką ścianę fundamentową????Proszę o poradę fachowców.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamyk84 15.09.2010 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Witam. Pomoże ktoś w tym co napisałem powyżej????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 16.09.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witam. Pomoże ktoś w tym co napisałem powyżej????? Pozdrawiam Witam. tez miałem podobną sytuację, ja na Twoim miejscu dałbym porządną izolację na ławy pod bloczkami. A co do izolacji od wewnątrz to nie ma takiej potrzeby żeby dawać folię kubełkową lepiej jest zrobić dobra izolację z zewnątrz. Jak najbardziej trzeba posmarować bloczki masą która jest na wodzie np: Dysperbent, a nie na rozpuszczalniku bo wtedy stopi się styropian. A potem tak jak piszesz folia kubełkowa i obsypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts